Ptysie z czekoladą i karmelem
Składniki:
200 ml wody
150 g masła
180 g mąki pszennej (typ 450)
4 jajka
odrobina skórki z cytryny
100 g gorzkiej czekolady
Karmel:
200 g cukru
80 ml wody
Przygotowanie:
Zagotuj wodę razem z masłem. Do gorącej mikstury dodawaj partiami mąkę i wszystko mieszaj za pomocą trzepaczki. Masa zacznie gęstnieć i pojawią się grudki. Mieszaj do momentu, aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji, będzie gładkie i lśniące. Odstaw je do ostygnięcia. Przełóż ostudzone ciasto do szerokiej miski, wbij 1 jajko i zacznij miksować. Dodawaj po kolei kolejne jajka. Cytrynę sparz wrzątkiem i zetrzyj odrobinę skórki. Pod koniec miksowania dodaj skórkę do ciasta. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj kulki wielkości orzecha włoskiego. Pamiętaj, żeby zachować odstępy, ponieważ ciasto podczas pieczenia znacznie urośnie. Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz przez ok. 20 min., aż ptysie będą złociste. Wyjmij je i zostaw do ostudzenia. W kąpieli wodnej rozpuść tabliczkę gorzkiej czekolady. Na talerzu, na którym będziesz układać ptysie rozprowadź trochę czekolady. Przygotuj karmel: do garnuszka wsyp cukier, dodaj wodę i wstaw go na mały palnik. Nic nie mieszaj - cukier sam zacznie się roztapiać. Po ok. 15 min. uzyskasz złocisty, płynny karmel. Upieczone ptysie zanurz odrobinkę w płynnym karmelu. Ważne, żeby ptysie nie były całe zanurzone w karmelu, inaczej powstanie bardzo twarda skorupka. Karmel jest tutaj potrzebny, aby skleić ze sobą ptysie, więc najlepiej jeżeli zanurzysz tylko i wyłącznie mały kawałek danego ptysia i tą stroną przyłożysz go do kolejnego ptysia. Ułóż stożek, piramidkę lub inny kształt. Tak sklejone ptysie polej strużkami rozpuszczonej wcześniej czekolady. Na koniec zanurz widelec w gorącym płynnym jeszcze karmelu i okrężnymi ruchami formuj nitki karmelowe.
Łamańce z makiem
Składniki:
150 g mąki pszennej typ 450
80 g masła
50 g cukru pudru
Masa makowa:
250 g zmielonej masy makowej
80 g obranych migdałów
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
80 g orzechów włoskich
100 g rodzynek
ewentualnie 1 łyżeczka cynamonu
miód do smaku
Przygotowanie:
W misce umieścić mąkę, masło i cukier puder. Zacząć ugniatać ciasto. Powinna powstać gładka, jednolita żółta kulka. Tak przygotowane ciasto schować do lodówki na ok. 15 min. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć ulubionymi foremkami ciasteczka. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec je przez ok. 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C. Przygotować masę makową: posiekać orzechy, migdały, sparzyć rodzynki, dodać skórkę pomarańczową. Wszystko razem wymieszać i przyprawić do smaku mielonym cynamonem. Dodać miód. Przygotowaną masę wyłożyć do głębokiego naczynia. Ciasteczka zanurzyć w masie makowej i podać.
Sernik zimowy
Składniki:
1 kg mielonego twarogu
100 g masła
4 łyżki mielonych migdałów
35 g rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
7 łyżek cukru pudru
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 jajka
100 ml śmietanki kremówki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mielony twaróg, miękkie masło, mielone migdały, jajka i cukier puder miksować na średnich obrotach, do momentu aż wszystko pięknie się ze sobą połączy. Dodać cynamon, rodzynki i świeżo startą gałkę muszkatołową i znów lekko zmiksować. Na koniec dodać śmietankę - na tym etapie masę serową można znów lekko zmiksować lub wymieszać za pomocą szpatułki. Dno foremki do pieczenia wyłożyć papierem i przelać masę serową. Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec przez godzinę. Po godzinie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Odczekać 15 min. i dopiero wtedy wyjąć sernik z piekarnika. Sernik powinien całkowicie ostygnąć. Następnie wstawić go do lodówki. Tam stężeje i nabierze odpowiedniej konsystencji. Sernik najlepiej smakuje następnego dnia.
Sos słony karmel
Składniki:
30 g cukru
60 ml śmietanki 30 proc.
30 ml wody
1 łyżeczka masła
opcjonalnie szczypta soli himalajskiej/zwykłej/morskiej
opcjonalnie kilka sztuk orzechów pekan
Przygotowanie:
Na patelnię wsypać cukier. Powinien on gładko zakrywać cienką warstwą całą patelnię. Na średnim palniku zacząć podgrzewać cukier. Ważna sprawa: nic nie mieszać! Poczekać aż cukier zacznie się rozpuszczać. Gdy uzyskamy jasnobrązowy kolor, dodać wodę. W tym momencie rozgrzany cukier zacznie pryskać, więc trzeba uważać. Drewnianą łopatką wymieszać aż powstała bryłka cukru się rozpuści. Jak tylko to nastąpi, dodać śmietankę (mieszać cały czas!) i gotować przez 4-5 min. – całość powinna nabrać jasnobrązowego koloru. Ostudzonym karmelem polać sernik i na wierzchu ułożyć kilka orzechów pekan.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN