Wielkanocne słodkości

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy miłośniczkę i pasjonatkę słodkich wypieków Kingę Filipowicz. Dzięki niej mogliśmy spróbować mazurka czekoladowego, mazurka kawowego z solonym karmelem, koszyczki bezowe z lemon curd i babeczki jogurtowe z cytryną. Palce lizać!

Mazurek czekoladowy

Składniki:

Ciasto:

175 g mąki pszennej

25 g cukru pudru

100 g masła schłodzonego

1 łyżka kwaśnej śmietany 18 proc.

1 żółtko

Kremy czekoladowy:

150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

60 ml śmietanki 36 proc.

krem z białej czekolady do ozdoby

50 g białej czekolady

10 ml śmietanki 36 proc.

Przygotowanie:

Ciasto: mąkę przesiej, dodaj masło i posiekaj ostrym nożem. Dodaj żółtko, cukier, śmietanę. Zagnieć ciasto, owiń folią i włóż do lodówki na godzinę. Przygotuj formę, może być tortownica o średnicy 25 cm, najlepiej wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli chcesz, narysuj sobie wcześniej na grubym kartonie kształt jaja, który będzie Ci służył jako pomocnicza forma. Ciasto rozwałkuj do wymiarów formy, przenieść, dokładnie wylep palcami, wyrównaj. Ponakłuwaj widelcem. Z pozostałej części ciasta zrób wałek i przyklej dookoła wybranego kształtu. Piecz przez ok. 20 min. w 200 st. C, do jasnozłotego koloru. Wyjmij, wystudź na kratce.

Kremy czekoladowy: składniki rozpuść razem w kąpieli wodnej, wymieszaj dokładnie i przenieś na wystudzone ciasto. Rozpuść biała czekoladę z odrobiną śmietanki i udekoruj mazurek wedle uznania, tworząc esy floresy, rozciągając wzór wykałaczką.

Mazurek kawowy z solonym karmelem

Składniki:

Ciasto:

175 g mąki pszennej

25 g cukru pudru

100 g masła schłodzonego

1 łyżka kwaśnej śmietany 18 proc.

1 żółtko

Krem kawowy:

200 g masy krówkowej (gotowa z puszki)

80 g miękkiego masła

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku

Sos karmelowy:

100 g cukru

150 ml śmietanki kremówki 36 proc.

szczypta soli + sól morska do posypania

Przygotowanie:

Ciasto: mąkę przesiej, dodaj masło i posiekaj ostrym nożem. Dodaj żółtko, cukier, śmietanę. Zagnieć ciasto, owiń folią i włóż do lodówki na godzinę. Przygotuj formę, może być tortownica o średnicy 25 cm, najlepiej wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli chcesz, narysuj sobie wcześniej na grubym kartonie kształt jaja, który będzie Ci służył jako pomocnicza forma. Ciasto rozwałkuj do wymiarów formy, przenieść, dokładnie wylep palcami, wyrównaj. Nakłuj widelcem. Z pozostałej części ciasta zrób wałek i przyklej dookoła wybranego kształtu. Piecz przez ok. 20 min. w 200 st. C, do jasnozłotego koloru. Wyjmij i wystudź na kratce.

Krem kawowy: masło, masę krówkową i wystudzoną kawę umieść w mikserze i dokładnie zmiksuj. Przelej do kubeczka i wstaw do lodówki do zgęstnienia.

Sos karmelowy: rozpuść cukier na patelni, bez wody. Jak zacznie wyraźnie brązowieć, zgaś karmel śmietanką, dokładnie wymieszaj, może to trochę potrwać. Karmel stopniowo zacznie gęstnieć. Posól.

Na wystudzony spód wyłóż masę krówkową, ozdób bezikami, polej sosem i posyp solą morską.

Wielkanocne koszyczki bezowe z lemon curd

Składniki:

Ciasto:

2 białka

szczypta soli

100 g cukry drobnego

0,5 łyżki mąki ziemniaczanej

barwnik wedle uznania

jajeczka czekoladowe do ozdoby

Lemon curd:

sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta

2 żółtka

2 jajka

200 g cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Ciasto: białka ubij na sztywno mikserem – najpierw na wolnych, potem stopniowo na większych obrotach, dodając szczyptę soli. Muszą być naprawdę sztywne. Następnie dodawaj partiami cukier (to bardzo ważne), po jednej łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj mąkę, ewentualnie barwnik. Ubij. Nałóż do rękawa z ozdobną końcówką i wyciskaj na blachę. Zostaw między nimi nieduże odstępy – trochę urosną. Susz koszyczki ok. 40 min. w 120-130 st. C.

Lemon curd: wszystkie składniki oprócz oliwy umieść w garnku, wymieszaj i podgrzewaj. Gotuj 2 min. Jeśli będą grudki, przetrzyj przez sito, ale to nie jest konieczne. Dodaj oliwę i znowu gotuj przez 2 min.

Babeczki jogurtowe z cytryną

Składniki:

Ciasto:

125 g jogurtu naturalnego

75 g masła roztopionego

2 duże jaja

skórka z cytryny

150 g mąki pszennej

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

125 g drobnego cukru do wypieków

Krem z mascarpone:

500 ml mascarpone

250 ml śmietanki kremówki 36 proc.

1 łyżka cukru pudru, do smaku

Przygotowanie:

Ciasto: wymieszaj jogurt z roztopionym masłem. Dodaj jajka, skórkę z cytryny i roztrzep. Do mokrych składników przesiej mąkę z sodą oczyszczoną, solą i cukrem. Wymieszaj do połączenia składników. Nie mieszaj za długo, ponieważ ciasto będzie pękać podczas pieczenia. Wybraną przez siebie formę wysmaruj tłuszczem, oprósz mąką, ewentualnie w formy do muffin włóż papilotki. Ciasto nałóż do wysokości 3/4 formy. Piecz przez 25 min. w 170 st. C. Do suchego patyczka.

Krem z mascarpone: śmietankę i serek wraz z cukrem przełóż razem do miski i ubij na sztywno. Wyłóż na ciasto, wyciśnij wybrane wzory z rękawa cukierniczego.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości