Grillowana chałka z truskawkami „balsamico”
Składniki:
4 kromki chałki lub brioche
250 g truskawek
2 łyżki octu balsamicznego
sok z limonki
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
świeża mięta
250 g ricotty lub mascarpone
Przygotowanie:
Kromki chałki zgrillować na złoty kolor z dwóch stron. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, włożyć na 5 min. do marynaty z octu balsamicznego, soku z limonki i miodu lub syropu klonowego. Jeszcze ciepłe kromki chałki posmarować ricottą lub mascarpone i ułożyć na nich zamarynowane truskawki. Całość udekorować miętą.
Ananas z grilla i prostymi lodami kokosowymi
Składniki:
1 ananas
listki tymianku
1/2 limonki
pieprz syczuański
Lody:
350 g mleczka kokosowego
300 g śmietanki 36 proc.
180 g cukru
sok z limonki
100 g wiórków kokosowych (delikatnie uprażonych na suchej patelni)
ok. 70 ml likieru kokosowego
Przygotowanie:
Ananasa obrać, pokroić w plastry, grillować z dwóch stron aż zmięknie. Ułożyć na talerzu, obsypać zmielonym pieprzem syczuańskim, skropić limonką i posypać listkami tymianku.
Proste lody kokosowe: wszystkie składniki na lody przelać do kielicha miksera i zmiksować na gładką masę. Następnie przelać do płaskiego pojemnika i włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 45 min. wyciągać pojemnik z lodami i miksować masę. Czynność powtórzyć ok. 5-6 razy. Na końcu zamrozić. Gotowe lody podawać z grillowanym ananasem.
Grillowany bakłażan z pikantnym tatarem z cukinii i serem halloumi
Składniki:
2 małe bakłażany
2 cukinie (zielona i żółta)
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
świeże zioła: mięta, czosnek niedźwiedzi, bazylia
pestki z granatu
250 g sera halloumi
sól
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, posmarować oliwą z oliwek, grillować. Ser halloumi pokroić w półcentymetrowe plastry, grillować. Cukinie pokroić w małą kosteczkę. Doprawić oliwą, posiekanym czosnkiem i chili, solą oraz pieprzem. Świeże zioła posiekać. Ciepłe bakłażany ułożyć na talerzu, posypać tatarem z cukinii, ułożyć halloumi, obsypać pestkami granatu i skropić sokiem z cytryny.
Sałata rzymska z grilla z wegańskim majonezem i boczniakami
Składniki:
2-3 sałaty little gem
1 łyżka oliwy
1/2 cytryny
300 g boczniaków
sól
pieprz
2 łyżki prażonych pestek słonecznika lub orzeszków sosnowych
wegański majonez (na bazie mleka sojowego)
Marynata:
70 ml czerwonego wina
2 łyżki sosu sojowego
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżka ketchupu
2 łyżki oleju rzepakowego
listki z 3 gałązek tymianku
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Boczniaki zamarynować w marynacie. Ułożyć na grillu i grillować ok. 5 min. Sałaty grillować ok. 2 min. z każdej strony. Przełożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą oraz pieprzem. Na sałacie ułożyć boczniaki, posypać pestkami słonecznika lub orzeszkami sosnowymi. Podawać z wegańskim majonezem „sojonezem”.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN