CIOCCO-PERA
Składniki:
200 g czekolady
700 g gruszek (około 7 sztuk)
100g cukru
170 g masła
200 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g amaretti
4 jajka
350 ml słodkiego wina
Przygotowanie:
Po pierwsze, obrać gruszki, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona i twarde części centralnej i marynować w białym winie przez co najmniej 20 minut, lub umieścić je w dużym garnku bez przykrycia, wlać białego wina Moscato i gotować, aż do całkowitego odparowania cieczy grzewczej
Ciasto z gruszki i czekolada, tradycyjnie wytwarza się dojrzałe gruszki i wystarczająco soczyste używać możliwie najmniejszą ilość mąki.
Tymczasem pokroić czekolady i topi się w kąpieli wodnej i dodając 100 g masła na kawałki; mieszać do rozpuszczenia wszystkiego i ostudzić.
W mieszalniku, pokonać resztę masła, 50 g cukru i żółtek jaj, aż pojawi się gładką i lekki krem, do którego dodać związek teraz ciepłą rozpuszczoną czekoladę.
Wlać do dużej miski i dodaj rozdrobnionych amaretti, przesianej mąki i proszek do pieczenia.
Ubić białka aż sztywny i raz gotowe, wymieszać z resztą cukru zatrzaskując za parę sekund więcej.
Ciasto podzielić na dwie części i wlać pierwszą część w natłuszczonej i mąką ciasto cyny 22-23 cm średnicy, następnie przykryć gruszki, która z kolei pokrywa z resztą preparatu.
Umieścić ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez co najmniej 40 minut.
Raz gotowe, pozostawić na około 10 minut, ciasto na patelni do ostygnięcia, tak że nie zawaleniem, a następnie posypać cukrem pudrem; podawać na ciepło lub, jeszcze lepiej, zimno.
SAŁATKA WIEJSKA
Składniki:
Mieszanka sałat
Ocet balsamiczny
1 gałązka rozmarynu
2 anchois
1 ząbek czosnku oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Przemyć sałatę i przygotować vinaigrette.
Drobno posiekać czosnek, rozmaryn i anchois.
Dodać sól, pieprz, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i dodać pokrojone wcześniej składniki.
Dodać sos na sałatkę i podawać z możliwie małym bruschetta
SAŁATKA DZIADKA
Składniki:
2 duże kopry włoskie
2 pomarańcze
Garść czarnych oliwek
2 łyżki cebuli
1 łyżka soku pomarańczowego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki świeżej mięty
Sól do smaku
Przygotowanie:
Wziąć cebulę, drobno cięte, jak to możliwe i przenieść ją do miski pełnej zimnej wody.
Pokrojć koper cienko i pokroić w plasterki pomarańczy.
Umieścić w misce kopru włoskiego, pomarańcze i cebula.
Przygotowujemy sos sałatkowy: W misce razem z oliwek, kilka kropel soku pomarańczowego, , sok z cytryny i sól.
Emulsujemy składników wbić je widelcem.
Następnie dodać liści mięty w kopru vinaigrette i mieszać.
Dodaj dwie garść czarnych oliwek i wymieszać.
GIARDINIERA ALLA ROMANA
Składniki:
8 dojrzałych pomidorów i mniej więcej tego samego rozmiaru
8 łyżek ryżu Arborio
3 duże ziemniaki
Oliwa z oliwek
Duży ząbek czosnku
Pietruszka
Bazylia
Sól
2 cukinie
2 duże białe cebule
2 łyżki mąki
2 łyżki bułki tartej
Gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
Umyć i przetrzeć pomidory. Odkroić "kapelusz", którym będziemy je przykrywać.
Wydrążyć pomidory łyżką, a miąższ przełożyć do miski.
Drobno posiekać: pietruszkę, bazylię 7-8 liści i zbierać się w misce z wiórkami czosnkiem, ryż i pomidory zawartości przekazywana do młyna.
Łączę 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę soli oraz obfite mielenia pieprzu i dobrze wymieszać.
Przełożyć farsz do pomidorów, a następnie przykryć je "kapeluszami". Lekko przetrzeć oliwą.
Ziemniaki obrać i pokroić w kliny, następnie płukanie, chusteczki i wlać do miski.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN