Parówki w cieście czy tort naleśnikowy?

Dziś w naszej kuchni urzędowali: Charles Daigneault, Joanna Krajniak i Mateusz Biernat. Zobaczcie, jakie smakołyki przygotowali uczestnicy programu MasterChef i MasterChef Junior. Skorzystajcie z ich przepisów!

Parówki w cieście

Składniki:

12 parówek dobrej jakości

150 ml mleka

150 ml wody

1 jajko

1 szklanka kaszki kukurydzianej

¾ szklanki mąki

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki słodkiej papryki

2 litry oleju do smażenia

Przygotowanie: Mieszamy ze sobą suche składniki, następnie dodajemy jajko, mleko i wodę i miksujemy na gładką masę. Gotujemy parówki, odsączamy je z wody. Nabijamy parówki na patyczki do szaszłyków, moczymy w cieście i smażymy w głębokim oleju przez 3–4 minuty. Oczywisty dodatek – ketchup!

Tort naleśnikowe

Składniki:

2½ szklanki mąki

2½ szklanki maślanki

2 jajka

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki sody

½ szklanki cukru pudru

½ szklanki oliwy

szczypta soli

Dodatki:

czekolada

śmietana 36%

dowolne owoce nutella

syrop klonowy oraz wszystkie inne naleśnikowe słodkości, które uwielbiacie

Przygotowanie: Składniki ciasta naleśnikowego miksujemy na gładką masę, naleśniki smażymy bez tłuszczu na patelni teflonowej. Jeśli ciasto przykleja się do patelni, można posmarować ją odrobiną oleju lub masła klarowanego. Z usmażonych naleśników zbudujcie wielki tort, przekładając kolejne warstwy tym, co lubicie: bitą śmietaną, nutellą, owocami, dżemem lub marmoladą itp. Na końcu całość oblejcie roztopioną czekoladą albo syropem klonowym. Taki naleśnikowy tort nie ma sobie równych!

Łosoś marynowane nie oddam fartucha

Składniki:

250 g łososia

marynata:

3 łyżki syropu klonowego

2 łyżki sosu sojowego

1 ząbek czosnku

sok i skórka otarta z 2 pomarańczy

dodatki:

100 ml oliwy z oliwek

1 duży koper włoski

1 łyżka oleju sezamowego

sok z małej cytryny

garść migdałów obranych ze skórki (opcjonalnie)

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Składniki marynaty mieszamy i zalewamy nią łososia. Całość pozostawiamy na 30 minut, maksymalnie godzinę. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę: koper włoski kroimy w cienkie paski i blanszujemy przez 2 minuty we wrzątku. Następnie hartujemy go w zimnej wodzie, aby przerwać proces gotowania. Mieszamy oliwę z oliwek i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Zblanszowane kopry polewamy sosem. Opcjonalnie dodajemy posiekane migdały. Łososia wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚C na mniej więcej 15 minut (czas pieczenia zależy od grubości łososia). Co 3 minuty polewamy łososia marynatą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości