Zimna zielona zupa na wypadek upałów z tostami smażonymi z jajkiem i serem
Zupa
Składniki:
1 op jarmużu
4 ogórki zielone
200 g zielonego groszku mrożonego
1 awokado
1 melon
Sól, pieprz
Szczypiorek, koperek
Przygotowanie:
Jarmuż pozbawiony twardych unerwień, ogórek zielony kroimy w kostkę, podobnie melon, avocado.
Wszystko dokładnie miksujemy, dodajemy zielony groszek wcześniej zalany gorącą wodą i odcedzony.
Wszystko miksujemy.
Grzanki
1 bagietka
4 jajka
100 g tartego sera żółtego
Masło klarowane do smażenia
Zielone ciasto
Biszkopt
Składniki:
2,5 szkl mąki krupczatki
3/4 szkl oleju
4 jajka
1 szkl cukru
Cukier wanilinowy
Proszek do pieczenia
Soda oczyszczana
250 g świeżego szpinaku
Przygotowanie:
Szpinak myjemy i odsączamy a następnie miksujemy na puree z olejem.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy nie przerywając ubijania cukier i na koniec żółtka.
Do ubitej masy dodajemy powoli olej ze szpinakiem, mieszając już tylko ręcznie masę za pomocą rózgi, następnie cukier wanilinowy oraz mąkę wymieszaną z łyżeczką sody i proszku do pieczenia.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku w temp. 170 stopni około 1 godz.
Upieczone przekrawamy na pół, jedną połowę kruszmy na drobne okruszki.
Nasączenie
Składniki:
4 torebki herbata Earl Grey
1 cytryna
Cukier do smaku
1 granat
Przygotowanie:
Herbatę zaparzamy w gorącej wodzie, dodajemy cytrynę, cukier tak jakbyśmy chcieli jej się po prostu napić, takim nasączamy ciasto.
Masa
Składniki:
500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
Laska wanilii
100 g cukru pudru
60 g żelatyny do deserów
150 ml wody
Do ozdoby: świeże stokrotki białe
Przygotowanie:
Wodę podgrzewamy dodajemy do niej cukier i ziarenka wanilii oraz samą laskę dla uzyskania mocniejszego aromatu.
Do lekko przestudzonej dodajemy żelatynę i dokładnie rozpuszczamy w wodzie.
Mleko mocno schłodzone ubijamy na puch.
Do żelatyny dodajemy ubite mleko partiami wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na biszkopt.
Wstawiamy do lodówki do stężenia, wierzch posypujemy okruchami biszkoptu, pestkami granatu i kwiatkami stokrotek.
Naleśniki zielone z bakłażanem, kurczakiem serem feta
Naleśniki
Składniki:
200 g mąki
3 jajka
100 ml mleka
100 ml wody gazowanej
100 g szpinaku mrożonego
Gałka muszkatołowa mielona
Sól
Przygotowanie:
Z w.w składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy cienkie naleśniki.
Farsz
Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 bakłażany
Cebula czerwona
200 g sera twarogowego mielonego
Ser typu feta
1 łyżka koncentraty pomidorowego
Sól, pieprz, oregano
Świeża bazylia
Przygotowanie:
Piersi kurczaka sprawiamy solą, pieprzem, obsmażamy na patelni i dopiekamy kilka minut w piekarniku. Rwiemy na kawałki.
Ser twarogowy łączymy z fetą i bazylią.
Doprawiamy czarnym pieprzem.
Bakłażana kroimy w plastry, posypujemy solą, po chwili osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na patelni z każdej strony.
Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy i posypujemy oregano.
Naleśniki smarujemy serem, układamy bakłażany, kawałki kurczaka i zwijamy w rolki, przekrawamy na połówki i owijamy w papier pergaminowy dla wygodniejszego spożywania.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN