Zielone przepisy na naleśniki, zupę i ciasto

Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN: zielone naleśniki, zieloną zupę i oczywiście zielony biszkopt. Prawda, że wyglądają apetycznie? :-)

Zimna zielona zupa na wypadek upałów z tostami smażonymi z jajkiem i serem

Zupa

Składniki:

1 op jarmużu

4 ogórki zielone

200 g zielonego groszku mrożonego

1 awokado

1 melon

Sól, pieprz

Szczypiorek, koperek

Przygotowanie:

Jarmuż pozbawiony twardych unerwień, ogórek zielony kroimy w kostkę, podobnie melon, avocado.

Wszystko dokładnie miksujemy, dodajemy zielony groszek wcześniej zalany gorącą wodą i odcedzony.

Wszystko miksujemy.

Grzanki

1 bagietka

4 jajka

100 g tartego sera żółtego

Masło klarowane do smażenia

Zielone ciasto

Biszkopt

Składniki:

2,5 szkl mąki krupczatki

3/4 szkl oleju

4 jajka

1 szkl cukru

Cukier wanilinowy

Proszek do pieczenia

Soda oczyszczana

250 g świeżego szpinaku

Przygotowanie:

Szpinak myjemy i odsączamy a następnie miksujemy na puree z olejem.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy nie przerywając ubijania cukier i na koniec żółtka.

Do ubitej masy dodajemy powoli olej ze szpinakiem, mieszając już tylko ręcznie masę za pomocą rózgi, następnie cukier wanilinowy oraz mąkę wymieszaną z łyżeczką sody i proszku do pieczenia.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku w temp. 170 stopni około 1 godz.

Upieczone przekrawamy na pół, jedną połowę kruszmy na drobne okruszki.

Nasączenie

Składniki:

4 torebki herbata Earl Grey 

1 cytryna

Cukier do smaku

1 granat

Przygotowanie:

Herbatę zaparzamy w gorącej wodzie, dodajemy cytrynę, cukier tak jakbyśmy chcieli jej się po prostu napić, takim nasączamy ciasto.

Masa

Składniki:

500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

Laska wanilii

100 g cukru pudru

60 g żelatyny do deserów

150 ml wody

Do ozdoby: świeże stokrotki białe

Przygotowanie:

Wodę podgrzewamy dodajemy do niej cukier i ziarenka wanilii oraz samą laskę dla uzyskania mocniejszego aromatu.

Do lekko przestudzonej dodajemy żelatynę i dokładnie rozpuszczamy w wodzie.

Mleko mocno schłodzone ubijamy na puch.

Do żelatyny dodajemy ubite mleko partiami wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na biszkopt.

Wstawiamy do lodówki do stężenia, wierzch posypujemy okruchami biszkoptu, pestkami granatu i kwiatkami stokrotek.

Naleśniki zielone z bakłażanem, kurczakiem serem feta

Naleśniki

Składniki:

200 g mąki

3 jajka

100 ml mleka

100 ml wody gazowanej

100 g szpinaku mrożonego

Gałka muszkatołowa mielona

Sól

Przygotowanie:

Z w.w składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy cienkie naleśniki.

Farsz

Składniki:

2 piersi z kurczaka

2 bakłażany

Cebula czerwona

200 g sera twarogowego mielonego

Ser typu feta

1 łyżka koncentraty pomidorowego

Sól, pieprz, oregano

Świeża bazylia

Przygotowanie:

Piersi kurczaka sprawiamy solą, pieprzem, obsmażamy na patelni i dopiekamy kilka minut w piekarniku. Rwiemy na kawałki. 

Ser twarogowy łączymy z fetą i bazylią. 

Doprawiamy czarnym pieprzem. 

Bakłażana kroimy w plastry, posypujemy solą, po chwili osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na patelni z każdej strony. 

Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy i posypujemy oregano. 

Naleśniki smarujemy serem, układamy bakłażany, kawałki kurczaka i zwijamy w rolki, przekrawamy na połówki i owijamy w papier pergaminowy dla wygodniejszego spożywania.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!