Żurek
Składniki:
Wywar
1 kg białej kiełbasy
2,5 l wody
Duży pęczek włoszczyzny
4 duże kapelusze suszonych prawdziwków
4 większe ziemniaki
6 liści laurowych
Kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
Sól do smaku
Dodatkowo
750 ml zakwasu na żurek
3 łyżki suszonego majeranku
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
Śmietana do zabielenia
Sól, pieprz, kminek mielony
20 jajek przepiórczych do podania
Odrobina oleju roślinnego
Przygotowania:
Białą kiełbasę i warzywa zalej zimną wodą.
Zagotuj, dodaj sól, suszone grzyby, resztę przypraw.
Zbierz szumowiny.
Gotuj na małym ogniu 30 minut.
Na ostatnich 10 minut dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
Wyjmij kiełbasę i warzywa.
Kiełbasę po przestudzeniu pokrój w plastry i przesmaż w oddzielnym naczyniu z posiekaną cebulą i czosnkiem.
Przełóż z powrotem do garnka z wywarem.
Wlej zakwas, zamieszaj, dopraw i dosyp majeranku.
Podgotuj około 10 minut.
Delikatnie zaciągnij śmietaną.
Focaccia z kminkiem i suszonymi śliwkami
Składniki:
500 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
6 łyżek oliwy z oliwek + dodatkowo do posmarowania
300 ml ciepłej wody
1 łyżeczka gruboziarnistej soli
1,5 łyżeczki zmielonego kminku
4 łyżki siekanych suszonych śliwek
Przygotowanie:
Przesiej mąkę i sól do miski, wmieszaj drożdże i kminek.
Do środka wlej 4 łyżki oliwy z oliwek i wymieszaj drewnianą łyżką.
Mieszając dolewaj ciepłej wody.
Wyjmij na posypany mąką blat i zagniataj ciasto przez 3 minuty.
Ciasto będzie wilgotne, ale nie dodawaj więcej mąki.
Wysmaruj czystą miskę oliwą.
Ciasto zagnieć w kształt kuli, wsadź do miski i przykryj bawełnianą ściereczką.
Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym i nie przewiewnym miejscu na 2 godziny, albo aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wysmaruj papier do pieczenia oliwą.
Wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i przebij pięścią.
Następnie zagniataj przez około 2 minuty.
Wyłóż ciasto na przygotowany papier do pieczenia (najlepiej na blasze z piekarnika) i rozwałkuj (rozgnieć dłonią) na cienką warstwę o jednolitej grubości.
Przykryj ciasto bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
Podgrzej piekarnik do 240 stopni Celsjusza.
Posiekaj drobno śliwki w paski.
Pozostałą oliwę zmieszaj z odrobiną wody w małej miseczce.
Maczaj palce w miksturze oliwy i wody, a następnie wciskaj je w ciasto, aby tworzyć dołki charakterystyczne dla foccaci.
Posyp gruboziarnistą solą i powciskaj na wierzch kawałki śliwki.
Spryskaj lekko pozostałością wody z oliwą.
Piecz foccacie przez ok. 20 minut, aż się ładnie zezłoci.
Wyjmij na kratkę, aby trochę wystudzić.
Serwuj jeszcze ciepłą.
Szynka pieczona w cząbrze i wędzonej papryce
Składniki:
Szynka 1,5 kg
4 ząbki czosnku
2 łyżki cząbru
2 łyżki wędzonej papryki
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
4 łyżki oleju
½ butelki czerwonego wytrawnego wina
Sól, pieprz, kminek mielony
2 marchewki
Przygotowanie:
Szynkę oczyść, umyj i wytrzyj ręcznikiem papierowym.
Przygotuj mieszankę do natarcia mięsa.
W misce wymieszaj olej, posiekany drobno czosnek, cząber, paprykę, pieprz ziołowy, sól oraz pieprz oraz kminek mielony.
Natrzyj nią dokładnie szynkę, następnie mięso zwiń w „kulkę”.
Aby zachowała kształt zwiąż ją wzdłuż sznurkiem gastronomicznym.
Na dno brytfanki wyłóż 2–3 cm kawałki marchewki, wlej wino i ułóż mięso na marchewce.
Piecz 150 minut w temperaturze 120 stopni C.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN