Bezmięsna kuchnia poświąteczna z kminem rzymskim

Czym kmin rzymski różni się od polskiego kminku? Do czego najbardziej pasuje? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski powiedział wszystko o tej przyprawie i przygotował: roladki z sałaty z pastą jajeczną i warzywami, placuszki naan, gulasz warzywny z ciecierzycą i sałatkę z fasoli i awokado. Smacznego!

Roladki z sałaty z pastą jajeczną i warzywami

Składniki:

6 jajek, ugotowanych na twardo

0,5 łyżeczki kminu rzymskiego 

Listki kolendry

1 łyżka majonezu

1 łyżka jogurtu naturalnego

Sól i pieprz

1 pęczek szczypiorku

1 pęczek rzodkiewki

100 g suszonych pomidorów

1 główka sałaty masłowej

Przygotowanie:

Jajka pokroić i wymieszać z kminem, odrobiną soli i pieprzu. 

Dodać majonez i jogurt, wymieszać. 

Na koniec dodać listki kolendry. 

Szczypiorek posiekać, rzodkiewki i suszone pomidory pokroić w paski. 

Liście sałaty smarować pastą jajeczną, posypać szczypiorkiem, rzodkiewką i suszonymi pomidorami. 

Zwijać w roladki, można pokroić na mniejsze kawałki.

Placuszki naan

Składniki:

Zaczyn

10 g drożdży

100 g mąki pszennej typ 750

80 ml mleka

Ciasto właściwe

30 ml naturalnego jogurtu

120 g mąki pszennej typ 750

0,5 łyżeczki soli

1 łyżka oleju

Dodatki

2–3 łyżki roztopionego masła

2 posiekane ząbki czosnku

1 łyżka posiekanej kolendry

Przygotowanie:

W misce wymieszać składniki na zaczyn, odstawić na około 30–60 min.

Po tym czasie wymieszać zaczyn z pozostałymi składniki na ciasto właściwe, aż powstanie jednolita masa.

Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 5–7 min, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk.

W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło.

Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 1 godz. do wyrośnięcia.

Ciasto przełożyć z powrotem na stolnicę, lekko zagnieść, podzielić na 6 części i uformować kulki.

Kulki rozwałkować na okrągłe placki.

Następnie naciągnąć z jednej strony, aby powstał kształt łezki.

Piec na mocno rozgrzanej patelni z obu stron.

Posmarować roztopionym masłem, posypać posiekanym czosnkiem i/lub kolendrą.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 2–3 min.

Gulasz warzywny z ciecierzycą

Składniki:

2 cebule

3 ząbki czosnku

1 ostra papryczka chilli

Duży kawałek imbiru

5 łyżek oliwy z oliwek

2 łyżeczki kminu rzymskiego

1 łyżeczka słodkiej papryki

0,5 łyżeczki kurkumy

0,5 łyżeczki ziaren kolendry

0,5 łyżeczki ostrej papryki

2 marchewki

2 czerwone papryki

0,5 główki młodej kapusty

1 puszka ciecierzycy

800 ml pasatty pomidorowej

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie. 

Dodać posiekany czosnek, chilli i imbir. 

Przesmażyć wszystko przez chwilę. 

Dodać wszystkie przyprawy i całość prażyć razem przez 2-3 minuty. 

Dodać pokrojoną w krążki marchewkę, pokrojoną w kostkę paprykę i poszatkowaną kapustę. 

Przesmażyć całość przez chwilę. 

Podlać wodą i poddusić aż warzywa będą miękkie. 

Dodać odsączoną ciecierzycę i zalać pasattą. Dusić całość przez 20 minut. 

Doprawić solą i pieprzem. 

Podawać z ryżem lub płaskimi chlebkami.

Sałatka z fasoli i awokado

Składniki:

1 puszka fasoli „Czarne oczko”

2 awokado1 dojrzałe mango

Pęczek kolendry

2 pomidory malinowe

Oliwa z oliwek

Sok z limonki

Kmin rzymski

Sól i pieprz

Opcjonalnie: świąteczna pieczeń

Przygotowanie:

Fasolę odsączyć i przepłukać pod bieżącą wodą.

Awokado obrać i pokroić w dużą kostkę, podobnie z mango.

Pomidory malinowe pokroić w kostkę.

Wszystko delikatnie wymieszać.

Obficie polać oliwą i sokiem z limonki.

Dodać listki kolendry.

Przyprawić kminem, solą i pieprzem.

Można podawać z poszarpaną pieczenią która została po świętach.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości