Roladki z sałaty z pastą jajeczną i warzywami
Składniki:
6 jajek, ugotowanych na twardo
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
Listki kolendry
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
Sól i pieprz
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek rzodkiewki
100 g suszonych pomidorów
1 główka sałaty masłowej
Przygotowanie:
Jajka pokroić i wymieszać z kminem, odrobiną soli i pieprzu.
Dodać majonez i jogurt, wymieszać.
Na koniec dodać listki kolendry.
Szczypiorek posiekać, rzodkiewki i suszone pomidory pokroić w paski.
Liście sałaty smarować pastą jajeczną, posypać szczypiorkiem, rzodkiewką i suszonymi pomidorami.
Zwijać w roladki, można pokroić na mniejsze kawałki.
Placuszki naan
Składniki:
Zaczyn
10 g drożdży
100 g mąki pszennej typ 750
80 ml mleka
Ciasto właściwe
30 ml naturalnego jogurtu
120 g mąki pszennej typ 750
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
Dodatki
2–3 łyżki roztopionego masła
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej kolendry
Przygotowanie:
W misce wymieszać składniki na zaczyn, odstawić na około 30–60 min.
Po tym czasie wymieszać zaczyn z pozostałymi składniki na ciasto właściwe, aż powstanie jednolita masa.
Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 5–7 min, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk.
W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło.
Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 1 godz. do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć z powrotem na stolnicę, lekko zagnieść, podzielić na 6 części i uformować kulki.
Kulki rozwałkować na okrągłe placki.
Następnie naciągnąć z jednej strony, aby powstał kształt łezki.
Piec na mocno rozgrzanej patelni z obu stron.
Posmarować roztopionym masłem, posypać posiekanym czosnkiem i/lub kolendrą.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 2–3 min.
Gulasz warzywny z ciecierzycą
Składniki:
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 ostra papryczka chilli
Duży kawałek imbiru
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki ziaren kolendry
0,5 łyżeczki ostrej papryki
2 marchewki
2 czerwone papryki
0,5 główki młodej kapusty
1 puszka ciecierzycy
800 ml pasatty pomidorowej
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie.
Dodać posiekany czosnek, chilli i imbir.
Przesmażyć wszystko przez chwilę.
Dodać wszystkie przyprawy i całość prażyć razem przez 2-3 minuty.
Dodać pokrojoną w krążki marchewkę, pokrojoną w kostkę paprykę i poszatkowaną kapustę.
Przesmażyć całość przez chwilę.
Podlać wodą i poddusić aż warzywa będą miękkie.
Dodać odsączoną ciecierzycę i zalać pasattą. Dusić całość przez 20 minut.
Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ryżem lub płaskimi chlebkami.
Sałatka z fasoli i awokado
Składniki:
1 puszka fasoli „Czarne oczko”
2 awokado1 dojrzałe mango
Pęczek kolendry
2 pomidory malinowe
Oliwa z oliwek
Sok z limonki
Kmin rzymski
Sól i pieprz
Opcjonalnie: świąteczna pieczeń
Przygotowanie:
Fasolę odsączyć i przepłukać pod bieżącą wodą.
Awokado obrać i pokroić w dużą kostkę, podobnie z mango.
Pomidory malinowe pokroić w kostkę.
Wszystko delikatnie wymieszać.
Obficie polać oliwą i sokiem z limonki.
Dodać listki kolendry.
Przyprawić kminem, solą i pieprzem.
Można podawać z poszarpaną pieczenią która została po świętach.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN