Hallowenowe Spaghetti
Sos:
150 g mielonego surowego boczku
masło
1 cebula, drobno pokrojona
300 g mielonej wołowiny
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
0,5 kieliszka czerwonego wina
sól i pieprz do smaku
czarny makaron spaghetti
faszerowane papryką zielone oliwki
Przygotowanie: Boczek podsmażyć na maśle na wolnym ogniu. Dodać posiekaną cebulę i dusić aż cebula się zeszkli. Dodać mieloną wołowinę i podsmażyć aż będzie lekko brązowa. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać, dusić na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Makaron ugotować, wyłożyć na talerz aby na środku była zwarta masa z której odchodzą makaronowe „macki”. Na środku ułożyć czerwony sos, z oliwek zrobić oczy potwora.
Kości
Składniki:
400 ml letniej wody
10 g świeżych drożdży
600 g mąki pszennej typ 750
1 łyżeczka soli
50 g parmezanu
1 kula mozzarelli
Sos pomidorowy do podania
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie i wymieszać. Dodać mąkę i sól, wyrobić aż ciasto będzie sprężyste. Włożyć ciasto do dużej miski, uformować kulę, przykryć folią spożywczą i pozostawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Następnie podzielić ciasto na 8 równe części (każda po 125 g), uformować kule i odstawić na 20 minut. Każdą kulę uformować w wałek o grubości 2 cm tak aby na końcach zostały kulki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną, zostawić w ciepłym miejscu na 40 minut do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania ciasta rozgrzać piekarnik do temp. 240°C. Każdą z kości lekko docisnąć aby spłaszczyć i przy pomocy nożyczek zrobić nacięcia na każdej z kulek na końcu. Kości zwilżyć wodą i posypać tartymi serami. Włożyć do piekarnika, ostrożnie wlać pół szklanki wody na spód piekarnika piec przez 20 – 25 minut.
Dżdżownice na jadalnej patelni
Składniki:
50 rurek do picia
2 paczki galaretki truskawkowej
6 łyżek żelatyny
800 ml gorącej wody
150 ml śmietany 30%
200 g ciastek oreo
Przygotowanie:
W dzbanku rozpuścić w wodzie galaretki i żelatynę. Schodzić do temperatury pokojowej i wstawić na około 20 minut do lodówki. W tym czasie rurki spiąć razem przy pomocy gumki recepturki i umieścić w wysokim słoiku. Gdy galaretka się wychłodzi dodać śmietanę i wymieszać. Galaretką zalać rurki i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Ciasteczka pokruszyć i wysypać na talerz. Rurki zanurzać na chwilę w ciepłej wodzie i wyciskać dżdżownice na ciasteczkową ziemię.
Krwawe muffinki:
Składniki:Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody spożywczej
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 szczypty soli
2 jajka
0,5 szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka startej dyni
Krem:
50 g cukru pudru
500 ml śmietany kremówki
Cukrowa szyba
1 szklanka cukru
50 ml wody
sos truskawkowy lub dżem z czerwonej porzeczki
Przygotowanie:Ciasto:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Dodać jajka, olej i marchewkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Formy do muffinek natłuścić lub wyłożyć papilotkami, napełnić do 2/3 wysokości. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 30-35 min.
Blaszkę do pieczenia wysmarować olejem.
Cukier z wodą podgrzać w garnuszki (nie mieszając) kontrolując temperaturę. Doprowadzić ją do 150ºC. Przelać na blaszkę i zostawić do ostygnięcia. Następnie podważyć i rozbić na ostre kawałki.
Krem:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, posmarować nim wychłodzone babeczki. Powbijać kawałki szyby i polać czerwonym sosem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN