Straszliwa kuchnia!

Halloweenowe imprezy stają się coraz bardziej popularne dlatego tez Piotr Kucharski postanowił przygotować kilka "straszliwych przekąsek", które z powodzeniem można zaserwować na takiej zabawie. Wypróbujecie jego przepisy?

Hallowenowe Spaghetti

Sos:

150 g mielonego surowego boczku

masło

1 cebula, drobno pokrojona

300 g mielonej wołowiny

1 puszka krojonych pomidorów

2 łyżki koncentratu pomidorowego

0,5 kieliszka czerwonego wina

sól i pieprz do smaku

czarny makaron spaghetti

faszerowane papryką zielone oliwki

Przygotowanie: Boczek podsmażyć na maśle na wolnym ogniu. Dodać posiekaną cebulę i dusić aż cebula się zeszkli. Dodać mieloną wołowinę i podsmażyć aż będzie lekko brązowa. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać, dusić na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Makaron ugotować, wyłożyć na talerz aby na środku była zwarta masa z której odchodzą makaronowe „macki”. Na środku ułożyć czerwony sos, z oliwek zrobić oczy potwora.

Kości

Składniki:

400 ml letniej wody

10 g świeżych drożdży

600 g mąki pszennej typ 750

1 łyżeczka soli

50 g parmezanu

1 kula mozzarelli

Sos pomidorowy do podania

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie i wymieszać. Dodać mąkę i sól, wyrobić aż ciasto będzie sprężyste. Włożyć ciasto do dużej miski, uformować kulę, przykryć folią spożywczą i pozostawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Następnie podzielić ciasto na 8 równe części (każda po 125 g), uformować kule i odstawić na 20 minut. Każdą kulę uformować w wałek o grubości 2 cm tak aby na końcach zostały kulki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną, zostawić w ciepłym miejscu na 40 minut do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania ciasta rozgrzać piekarnik do temp. 240°C. Każdą z kości lekko docisnąć aby spłaszczyć i przy pomocy nożyczek zrobić nacięcia na każdej z kulek na końcu. Kości zwilżyć wodą i posypać tartymi serami. Włożyć do piekarnika, ostrożnie wlać pół szklanki wody na spód piekarnika piec przez 20 – 25 minut.

Dżdżownice na jadalnej patelni

Składniki:

50 rurek do picia

2 paczki galaretki truskawkowej

6 łyżek żelatyny

800 ml gorącej wody

150 ml śmietany 30%

200 g ciastek oreo

Przygotowanie:

W dzbanku rozpuścić w wodzie galaretki i żelatynę. Schodzić do temperatury pokojowej i wstawić na około 20 minut do lodówki. W tym czasie rurki spiąć razem przy pomocy gumki recepturki i umieścić w wysokim słoiku. Gdy galaretka się wychłodzi dodać śmietanę i wymieszać. Galaretką zalać rurki i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Ciasteczka pokruszyć i wysypać na talerz. Rurki zanurzać na chwilę w ciepłej wodzie i wyciskać dżdżownice na ciasteczkową ziemię.

Krwawe muffinki:

Składniki:Ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody spożywczej

0,5 łyżeczki cynamonu

0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

2 szczypty soli

2 jajka

0,5 szklanki oleju słonecznikowego

1 szklanka startej dyni

Krem:

50 g cukru pudru

500 ml śmietany kremówki

Cukrowa szyba

1 szklanka cukru

50 ml wody

sos truskawkowy lub dżem z czerwonej porzeczki

Przygotowanie:Ciasto:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Dodać jajka, olej i marchewkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Formy do muffinek natłuścić lub wyłożyć papilotkami, napełnić do 2/3 wysokości. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 30-35 min.

Blaszkę do pieczenia wysmarować olejem.

Cukier z wodą podgrzać w garnuszki (nie mieszając) kontrolując temperaturę. Doprowadzić ją do 150ºC. Przelać na blaszkę i zostawić do ostygnięcia. Następnie podważyć i rozbić na ostre kawałki.

Krem:

Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, posmarować nim wychłodzone babeczki. Powbijać kawałki szyby i polać czerwonym sosem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości