CROSTATA AL LIMONE
Tarta cytrynowa
Składniki:
Ciasto kruche
175 g mąki pszennej
50 g cukru
100 g masła
1 żółtko
1,5 łyżki ziemnej wody
Nadzienie
5 żółtek
50 g cukru
530 g mleka skondensowanego słodkiego – 1 puszka
100g masła
Sok i skórka starta z 4 cytryn
Owoce do dekoracji: maliny, jeżyny
Przygotowanie:
Temperatura pieczenia: 150 stopni Czas pieczenia: 15 minut
Ciasto kruche
Do miski wrzucamy: masło, cukier i mąkę.
Rękami mieszamy suche składniki z masłem na konsystencję kruszonki.
Dolewamy płynne składniki i wyrabiamy ciasto na zwarta kulę.
Wyklejamy brytfankę ciastem i owijamy brzegi ciasta w formie folią aluminiową, aby nie opadły w trakcie pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.
Ściągamy folię aluminiową z brzegów i pieczemy aż ciasto stanie się jasno brązowe.
Nadzienie
Żółtka umieszczamy w misce, dosypujemy cukier i startą skórkę z cytryn.
Mieszamy ubijaczką aż się składniki połączą.
Dolewamy mleko skondensowane oraz rozpuszczone masło.
Na końcu dolewamy sok z cytryn i całość energicznie mieszamy.
Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 150 stopni.
PASTE DI MANDORLE
Migdałowe ciasteczka z Sycylii
Przepis na 15 małych ciasteczek
Składniki:
300 g mąki migdałowej
75 g białka
180 g cukru
Skórka z 1 pomarańczy albo cytryny
Aromat migdałowy
Łyżeczka miodu wielokwiatowego
Do wykończenia
Cukier puder
Mielone pistacje
Kandyzowane pomarańcze
Wiśnie kandyzowane
Przygotowanie:
Temperatura pieczenia: 180 stopni Czas pieczenia: 15 minut
Do głębokiej miski wsypujemy mąkę migdałową i cukier, dodajemy olejek migdałowy, miód oraz ścieramy skórkę z pomarańczy.
Na końcu wlewamy białka.
Cała praca to wyrobienie rękami ciasta na zwartą konsystencję, nadającą się do formowania różnych kształtów.
Odrywamy kawałki ciasta i formujemy jednolite kule.
Na talerz wysypujemy cukier puder i obtaczamy w nim kulki, po czym kładziemy na papier do pieczenia (w sporych odstępach).
Możemy część obtoczyć w zmielonych pistacjach albo płatkach migdałów, to zależy już od naszej fantazji.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Ciasteczka po upieczeniu pozostaną blade, lekko puszyste, a od spodu jasnobrązowe.
Zaraz po wyciągnięciu są bardzo delikatne, ale po wystygnięciu nabierają zwartej konsystencji pysznych migdałowych ciasteczek.
CHARLOTTE CON CREMA AL PISTACCHIO E LAMPONE
Biszkopt z kremem pistacjowym i malinami
Porcja na 2 charlotte
Składniki:
500 g mascarpone
500 ml śmietanki 30%
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki pasty pistacjowej
24 biszkopty savoiardi albo upieczony mały biszkopt
300 ml słodkiego wina Marsala
8 łyżek konfitury malinowej
Do dekoracji
Posiekane słodkie pistacje Świeże maliny
Przygotowanie:
Biszkopty nasączamy w winie Marsala.
Układamy biszkopty na dnie miseczki tak, aby uformowały odwróconą strukturę ciasta.
Mascarpone wkładamy do miski, wsypujemy cukier puder oraz wlewamy pastę pistacjową.
Mikserem na wolnych obrotach miksujemy całość i stopniowo dolewamy śmietankę, aż uzyskamy gęstą, jednolitą masę.
Gotowy krem przekładamy do rękawa i wyciskamy na nasączone biszkopty do połowy.
Na kremie kładziemy 2 łyżki konfitury malinowej i przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów.
Wyciskamy ponownie krem i przykrywamy biszkoptami.
Odwracamy foremkę, ściągamy miseczkę i pokrywamy biszkopty pozostałą częścią kremu.
Posypujemy pistacjami i układamy maliny.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN