Włoskie słodkości: migdałowe ciasteczka, tarta cytrynowa i biszkopt

W kuchni Dzień Dobry TVN Justyna Czekaj-Grochowska - znawczyni włoskiej kuchni i właścicielka restauracji przygotowała pyszne desery rodem z Włoch: migdałowe ciasteczka z Sycylii, tartę cytrynową oraz biszkopt z kremem pistacjowym i malinami. Pokazała nam również trochę kuchennej magii ;-)

CROSTATA AL LIMONE

Tarta cytrynowa

Składniki:

Ciasto kruche

175 g mąki pszennej

50 g cukru

100 g masła 

1 żółtko

1,5 łyżki ziemnej wody

Nadzienie

5 żółtek

50 g cukru

530 g mleka skondensowanego słodkiego – 1 puszka 

100g masła 

Sok i skórka starta z 4 cytryn

Owoce do dekoracji: maliny, jeżyny

Przygotowanie:

Temperatura pieczenia: 150 stopni Czas pieczenia: 15 minut

Ciasto kruche

Do miski wrzucamy: masło, cukier i mąkę.

Rękami mieszamy suche składniki z masłem na konsystencję kruszonki.

Dolewamy płynne składniki i wyrabiamy ciasto na zwarta kulę.

Wyklejamy brytfankę ciastem i owijamy brzegi ciasta w formie folią aluminiową, aby nie opadły w trakcie pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.

Ściągamy folię aluminiową z brzegów i pieczemy aż ciasto stanie się jasno brązowe.

Nadzienie

Żółtka umieszczamy w misce, dosypujemy cukier i startą skórkę z cytryn.

Mieszamy ubijaczką aż się składniki połączą.

Dolewamy mleko skondensowane oraz rozpuszczone masło.

Na końcu dolewamy sok z cytryn i całość energicznie mieszamy.

Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 150 stopni.

PASTE DI MANDORLE

Migdałowe ciasteczka z Sycylii

Przepis na 15 małych ciasteczek

Składniki:

300 g mąki migdałowej 

75 g białka 

180 g cukru 

Skórka z 1 pomarańczy albo cytryny 

Aromat migdałowy

Łyżeczka miodu wielokwiatowego

Do wykończenia

Cukier puder

Mielone pistacje

Kandyzowane pomarańcze

Wiśnie kandyzowane

Przygotowanie:

Temperatura pieczenia: 180 stopni Czas pieczenia: 15 minut

Do głębokiej miski wsypujemy mąkę migdałową i cukier, dodajemy olejek migdałowy, miód oraz ścieramy skórkę z pomarańczy.

Na końcu wlewamy białka.

Cała praca to wyrobienie rękami ciasta na zwartą konsystencję, nadającą się do formowania różnych kształtów.

Odrywamy kawałki ciasta i formujemy jednolite kule.

Na talerz wysypujemy cukier puder i obtaczamy w nim kulki, po czym kładziemy na papier do pieczenia (w sporych odstępach).

Możemy część obtoczyć w zmielonych pistacjach albo płatkach migdałów, to zależy już od naszej fantazji. 

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Ciasteczka po upieczeniu pozostaną blade, lekko puszyste, a od spodu jasnobrązowe.

Zaraz po wyciągnięciu są bardzo delikatne, ale po wystygnięciu nabierają zwartej konsystencji pysznych migdałowych ciasteczek.

CHARLOTTE CON CREMA AL PISTACCHIO E LAMPONE

Biszkopt z kremem pistacjowym i malinami

Porcja na 2 charlotte

Składniki:

500 g mascarpone 

500 ml śmietanki 30%

6 łyżek cukru pudru 

2 łyżki pasty pistacjowej 

24 biszkopty savoiardi albo upieczony mały biszkopt 

300 ml słodkiego wina Marsala 

8 łyżek konfitury malinowej

Do dekoracji

Posiekane słodkie pistacje Świeże maliny

Przygotowanie:

Biszkopty nasączamy w winie Marsala.

Układamy biszkopty na dnie miseczki tak, aby uformowały odwróconą strukturę ciasta.

Mascarpone wkładamy do miski, wsypujemy cukier puder oraz wlewamy pastę pistacjową.

Mikserem na wolnych obrotach miksujemy całość i stopniowo dolewamy śmietankę, aż uzyskamy gęstą, jednolitą masę.

Gotowy krem przekładamy do rękawa i wyciskamy na nasączone biszkopty do połowy.

Na kremie kładziemy 2 łyżki konfitury malinowej i przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów.

Wyciskamy ponownie krem i przykrywamy biszkoptami.

Odwracamy foremkę, ściągamy miseczkę i pokrywamy biszkopty pozostałą częścią kremu.

Posypujemy pistacjami i układamy maliny.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!