Przepis Anny Starmach na najlepszą zupę ziemniaczaną

W polskiej kuchni królują ziemniaki. Ponoć w ciągu roku statystyczny Polak zjada ich aż 100 kilogramów. Swoimi ulubionymi przepisami na potrawy z ziemniaków dzielą się z nami w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach i Marta Jankowska, która odpadła z programu MasterChef. - Ziemniak - jak mówi Anna Starmach - to warzywo o bardzo wielu twarzach, dlatego macie okazję wypróbować przepisy na: ziemniaki w mleku kokosowym, naleśniki z farszem ziemniaczano-serowym, krokiety ziemniaczane oraz najlepszą zupę ziemniaczaną. Smacznego!

Ziemniaki w mleku kokosowym

Składniki:

500 g małych ziemniaków

500 ml mleczka kokosowego

6 cm świeżego imbiru

3 papryczki chili

3 ząbki czosnki

3 szalotki

2 liście laurowe

duża szczypta kurkumy

świeża kolendra

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (oprócz ziemniaków i mleka) zblenduj na pastę. Dodaj do mleka kokosowego, gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Dodaj ziemniaki (mogą być lekko ponacinane, by lepiej wchłaniały wszystkie smaki). Gotuj około 40 minut pod przykryciem. Po ugotowaniu odparuj płyn, by powstał gęsty sos. Podawaj z dużą ilością świeżej kolendry.

Naleśniki z farszem ziemniaczano-serowym (tzw. ruskie) 

Składniki:

Ciasto:

250 g mąki pszennej

120 ml mleka

120 ml wody

1 jajko

2 łyżki roztopionego masła

szczypta soli

Farsz:

500 g ugotowanych ziemniaków

300 g mielonego białego sera

100 g wędzonego boczku

1 cebula

sól, pieprz

Przygotowanie:

Wymieszaj jajko z mąką i solą. Stopniowo dodawaj mleko i wodę, cały czas mieszaj ciasto. Gdy będziesz miał już ciasto o jednolitej konsystencji, dodaj masło. Odstaw ciasto na 30 minut. Po tym czasie smaż naleśniki na rozgrzanej patelni około 1 minuty z każdej strony. Boczek pokrój w drobną kostkę, przysmaż na rozgrzanej patelni. Odłóż, na tę samą patelnię wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż, aż stanie się szklista. W misce wymieszaj przepuszczone przez praskę ziemniaki, ser, boczek, cebulę. Dodaj sól i odrobinę pieprzu. Taki farsz nakładaj na naleśniki, składaj je w trójkąty. Podgrzewaj na odrobinie masła. 

Krokiety ziemniaczane

Składniki:

500 g ugotowanych ziemniaków

100 g bryndzy

100 g białego sera

50 g ziaren słonecznika

3 łyżki mąki ziemniaczanej

5 łyżek bułki tartej

jajko

natka koperku

natka pietruszki

olej

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki przepuść przez praskę, połącz z serami, słonecznikiem, posiekanym koperkiem i pietruszką, farsz dopraw do smaku. Z masy ziemniaczanej lep małe krokiety, obtaczaj je w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na złoty kolor na głębokim tłuszczu.

Najlepsza zupa ziemniaczana

Składniki:

4-5 ziemniaków

1 cebula

korzeń pietruszki

½ selera (korzeń)

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła

1l-1,2l bulionu

150 ml śmietanki kremówki

8 plastrów boczku

natka pietruszki

sól, pieprz

grzanki

Przygotowanie:

Warzywa obierz i pokrój w kostkę, przysmaż na maśle, zalej bulionem, gotuj około 20-25 minut aż warzywa zmiękną. Wtedy zblenduj, dodaj śmietankę, dopraw do smaku. Boczek podsmaż na suchej patelni aż stanie się rumiany i chrupiący. Zupę podawaj z boczkiem, pietruszką i grzankami. Smacznego!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!