Ziemniaki w mleku kokosowym
Składniki:
500 g małych ziemniaków
500 ml mleczka kokosowego
6 cm świeżego imbiru
3 papryczki chili
3 ząbki czosnki
3 szalotki
2 liście laurowe
duża szczypta kurkumy
świeża kolendra
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz ziemniaków i mleka) zblenduj na pastę. Dodaj do mleka kokosowego, gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Dodaj ziemniaki (mogą być lekko ponacinane, by lepiej wchłaniały wszystkie smaki). Gotuj około 40 minut pod przykryciem. Po ugotowaniu odparuj płyn, by powstał gęsty sos. Podawaj z dużą ilością świeżej kolendry.
Naleśniki z farszem ziemniaczano-serowym (tzw. ruskie)
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
120 ml mleka
120 ml wody
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
Farsz:
500 g ugotowanych ziemniaków
300 g mielonego białego sera
100 g wędzonego boczku
1 cebula
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wymieszaj jajko z mąką i solą. Stopniowo dodawaj mleko i wodę, cały czas mieszaj ciasto. Gdy będziesz miał już ciasto o jednolitej konsystencji, dodaj masło. Odstaw ciasto na 30 minut. Po tym czasie smaż naleśniki na rozgrzanej patelni około 1 minuty z każdej strony. Boczek pokrój w drobną kostkę, przysmaż na rozgrzanej patelni. Odłóż, na tę samą patelnię wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż, aż stanie się szklista. W misce wymieszaj przepuszczone przez praskę ziemniaki, ser, boczek, cebulę. Dodaj sól i odrobinę pieprzu. Taki farsz nakładaj na naleśniki, składaj je w trójkąty. Podgrzewaj na odrobinie masła.
Krokiety ziemniaczane
Składniki:
500 g ugotowanych ziemniaków
100 g bryndzy
100 g białego sera
50 g ziaren słonecznika
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek bułki tartej
jajko
natka koperku
natka pietruszki
olej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki przepuść przez praskę, połącz z serami, słonecznikiem, posiekanym koperkiem i pietruszką, farsz dopraw do smaku. Z masy ziemniaczanej lep małe krokiety, obtaczaj je w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na złoty kolor na głębokim tłuszczu.
Najlepsza zupa ziemniaczana
Składniki:
4-5 ziemniaków
1 cebula
korzeń pietruszki
½ selera (korzeń)
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1l-1,2l bulionu
150 ml śmietanki kremówki
8 plastrów boczku
natka pietruszki
sól, pieprz
grzanki
Przygotowanie:
Warzywa obierz i pokrój w kostkę, przysmaż na maśle, zalej bulionem, gotuj około 20-25 minut aż warzywa zmiękną. Wtedy zblenduj, dodaj śmietankę, dopraw do smaku. Boczek podsmaż na suchej patelni aż stanie się rumiany i chrupiący. Zupę podawaj z boczkiem, pietruszką i grzankami. Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN