Tagliatelle z pulpecikami wege
Składniki:
800 g mąki orkiszowej typ 630 jasnej
8 jajek
sól
woda
Wegetariański sos bolognese:
2 cebule
4 ząbki czosnku
200 g pieczarki brunatnej
200 g białej pieczarki
200 g marchwi
1 l pulpy pomidorowej
świeża bazylia
natka pietruszki suszona Prymat
Pulpeciki wegetariańskie
1 puszka fasoli czerwonej
cebula
czosnek
siemię lniane
mąka z cieciorki
sól
pieprz
jajko
razowa bułka tarta / otręby
cząber suszony Prymat
Przygotowanie:
Mąkę wysyp na stolnicy, dodaj jajka, które wcześniej rozbijesz do jednej miski bądź miarki, dodaj ok. 5 g soli. Dodaj 100-200 ml wody aż do uzyskania odpowiedniej formy ciasta.
Sos: cebulę, pieczarki i marchew zmiel przez maszynkę do mielenia. W przypadku braku sprzętu posiekaj każde warzywo jak najdrobniej.
Przysmaż cebulę na oleju ryżowym, następnie dodaj marchew, dwie papryczki chilli (suche), a na końcu dodaj pieczarki. Gdy warzywa są podsmażone, dolej pulpę pomidorową. Dodaj sól, pieprz i doprowadź do wrzenia, tak aby pasta nabrała gęstości. Na końcu dodaj czosnek, który posiekałeś bądź ręcznie zmiażdżyłeś. Do smaku dodaj drobno pokrojone liście bazylii i suszoną pietruszkę.
Pulpeciki: wrzuć do miski zmieloną fasolę czerwoną. Podsmaż drobno posiekaną lub zmieloną cebulę. Dodaj ją do zmielonej fasoli. Następnie dodaj zmiażdżony czosnek, dwie, trzy łyżki siemienia lnianego, jedno jajko. Wymieszaj całość i dodaj dla zagęszczenia struktury mąkę z cieciorki. Dodaj cząber suszony. Utwórz kulki (pulpety) i obtocz je w razowej bułce tartej.
Ravioli
Składniki:
1 kg maki orkiszowej
4 łyżki oliwy z oliwek
10 jajek
woda do złapania odpowiedniej konsystencji
1 kg szpinaku
500 gramów sera ricotta
4-5 ząbków czosnku
1-2 cebule
pieprz biały mielony Prymat
gałka muszkatołowa mielona
Przygotowanie:
Mąkę wysypać na stolnicę. Zmieszaj jajka i oliwę, następnie dodaj je do mąki i wyrób ciasto. Dla uzyskania odpowiedniej struktury dodaj 100-200 ml wody. Umyty szpinak posiekaj na drobne kawałki, przesmaż na patelni ze zmiażdżonym wcześniej czosnkiem. Dodaj pieprz biały i gałkę muszkatołową mieloną dla smaku. Można dodać cebulę, wcześniej przesmażoną na osobnej patelni.
Bezglutenowe naleśniki z musem karmelowym i pieczonym jabłkiem
Składniki:
Ciasto:
50 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ryżowej
szczypta soli
3 jajka
300 ml mleka ryżowego
masło klarowane
Mus karmelowy:
750 g serka mascarpone
cukier
masło
śmietanka 30 proc.
Pieczone jabłka:
5 jabłek
1 cytryna
cynamon mielony Prymat
cukier z prawdziwą wanilią
Przygotowanie:
Jajka oraz mleko połącz, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie dodaj mąkę kukurydzianą i ryżową razem ze szczyptą soli i dokładnie wymieszaj ciasto (najlepiej mikserem), tak aby nie została ani jedna grudka mąki a ciasto miało jednolitą konsystencję. Naleśniki smaż na średnim ogniu na patelni z masłem klarowanym.
Do rondelka wsyp cukier. Naczynie wstaw na ogień. Poczekaj aż zacznie się rozpuszczać. Gdy stanie się płynny i nabierze złotego koloru, dodaj do niego śmietankę oraz masło (małymi porcjami, aby za bardzo nie obniżać temperatury karmelu, ponieważ ten zacznie się krystalizować). Do tak przygotowanego karmelu dodaj serek mascarpone i odstaw, aby krem ostygł.
Jabłka pokrój w grubsze plastry, wyłóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop sokiem z cytryny (wtedy jabłka nie staną się ciemne) oraz posyp szczyptą cynamonu. Tak przygotowane jabłka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 min. (w zależności od tego, czy chcemy, aby jabłka były jeszcze surowe, czy całkiem miękkie). Na końcu dopraw cukrem z prawdziwą wanilią dla smaku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN