Jajko w awokado
Składniki:
2 dojrzałe awokado
4 małe jajka
Sól i pieprz
4 łyżki tartego sera
Przygotowanie:
Awokado przepołowić, wyjąć pestkę i wydrążyć trochę miąższu.
Jajka wbić do wgłębień w awokado.
Ułożyć np. w foremce do muffinek, przyprawić solą i pieprzem,posypać tartym serem.
Zapiec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez 12-14 minut.
Jajecznica z ryżem pełnoziarnistym
Składniki:
10 pomidorków koktajlowych
Oliwa z oliwek
100 g ugotowanego ryżu pełnoziarnistego
4 jajka
2 łyżki masła
Sól i pieprz
Duży pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
Pomidorki podsmażyć przez chwilę na oliwie z oliwek.
Dodać ryż i razem przesmażyć aby ryż był ciepły.
W tym czasie rozkłócić jajka w misce, przyprawić solą i pieprzem.
Szczypiorek posiekać.
Ryż z pomidorkami przełożyć do miski i przykryć aby był ciepły.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć jajka, pod koniec dodać ryż z pomidorkami oraz szczypiorek.
Wymieszać i podawać.
Makrela z kalafiorem
Składniki:
1 kalafior
2 ziemniaki
3 łyżki masła
Mleko
Sól i pieprz
Gałka muszkatołowa
2 makrele
1 pęczek koperku
1 czerwona cebula
1 łyżka ziaren słonecznika
1 kwaśne jabłko
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Kalafiora podzielić na małe kawałki i razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami gotować w małej ilości wody z mlekiem na wolnym ogniu, aż będą miękkie.
Następnie dodać masło i zmiksować na gładkie pure.
Jeśli będzie potrzeba, to dolać mleka aby uzyskać gładką prawie że lejącą konsystencję.
Makrelę wyfiletować, przyprawić sola i pieprzem oraz obłożyć posiekanym koperkiem.
Zostawić najlepiej na kilka godzin do zamarynowania.
Słonecznik podprażyć na suchej patelni, przełożyć do miseczki.
Następnie na tej samej patelni podsmażyć na oliwie z oliwek pokrojoną w kostkę czerwona cebulę.
Gdy się zeszkli dodać słonecznik i jabłko pokrojone w drobną kostkę.
Wszystko przyprawić solą i dużą ilością pieprzu.
Podsmażyć wszystko przez chwilę.
Makrelę usmażyć na patelni z odrobiną oliwy zaczynając od strony skóry.
Smażyć z każdej strony po 1,5 minuty.
Pure wyłożyć na talerz, na nim ułożyć filety z makreli, a wierzch posypać cebulką ze słonecznikiem i jabłkiem.
Ciasteczka czekoladowe bez cukru
Składniki:
200 g masła
200 ml miodu
2 jajka
150 g kakao (nie słodzonego)
250 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
200 g gorzkiej czekolady 70% kakao
Przygotowanie:
W dużej misce zmiksować masło z miodem aż powstanie kremowa i puszysta masa.
W trakcie miksowania dodawać po jednym jajku.
Gdy masa będzie jednolita dodać kakao, mąkę, mąkę ziemniaczana, sodę oczyszczoną i sól.
Wszystko dobrze wymieszać.
Czekoladę pokroić na małe kawałki, dodać do masy i wymieszać.
Miskę w ciastem wstawić do lodówki na 20 minut aby się schłodziło.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180ºC.
Wyjąć ciasto i uformować z niego kulki wielkości piłeczek golfowych i układać je na wyłożonych papierem blachach w odległości 4 cm od siebie.
Lekko docisnąć i rozpłaszczyć.Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 8-10 minut, następnie odstawić do ostygnięcia na około 10-15 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN