Pomarańczowe babeczki
Składniki:
200 g mąki
200 g cukru
200 g masła
4 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka skórki kandyzowanej pomarańczowej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Skórka z połówki pomarańczy + cukier puder i sok z pomarańczy
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C.
Masło rozpuść w małym rondelku.
Zetrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij sok.
W misce utrzyj jajka z cukrem (mikserem lub rózgą).
Dodaj cukier waniliowy, sok i skórkę.
Mieszając, stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia.
Ciasto przekładaj do małych silikonowych foremek (takich jak na muffinki), wypełniając trzy czwarte foremki (ciastka znacznie urosną podczas pieczenia).
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-17 minut.
Gotowe babeczki możesz podać z lukrem pomarańczowym
Kandyzowana skórka pomarańczowa
Składniki:
6 pomarańczy
200 g cukru
200 ml wody
Przygotowanie:
Dokładnie umyj i obierz pomarańcze.
Od skórek odkrój ich białą warstwę (jest gorzka).
Tak przygotowaną skórkę pokrój w cienkie paseczki.
Wrzuć je na wrzątek i gotuj przez kwadrans, a następnie odcedź.
Z powrotem przełóż je do garnka, dodaj taką samą ilość wody oraz cukru (np. szklankę wody i szklankę cukru), i gotuj na małym ogniu aż syrop znacznie zgęstnieje, a skórka będzie odpowiednio miękka.
Przelej ją do słoika razem z syropem, szczelnie zakręć i przechowuj w chłodnym miejscu.
Krucha tata z pomarańczami
Składniki:
150 g mąki pszennej
60 g mielonych migdałów
120 g masła
1 żółtko
50 g cukru pudru
200 g konfitury pomarańczowej
2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Składniki ciasta wymieszaj.
Schładzaj w lodówce, po 30 minutach rozwałkuj, przełóż do formy, piecz 40 minut, po wystudzeniu pokryj konfiturą, udekoruj płatkami migdałów.
Krewetki z cytrusami
Składniki:
400 g surowych krewetek
1 cytryna
Sok z limonki
2 pomarańcze
1 mango
1 papryczka chili
1 awokado
Pęczek kolendry
1 papryczka chili
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Krewetki posól i zgrilluj na patelni.
Następnie zalej sokiem z limonki i 1 pomarańczy, dodaj chili.
Po 15 minutach krewetki są już zamarynowane.
Wtedy połącz je z pokrojonym mango, awokado, pomarańczą, cytryną, dodaj kolendrę, dopraw do smaku.
Budyń jaglany z pomarańczami
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 i 1/2 szklanki mleka (może być roślinne)
1/2 szklanka soku pomarańczowego
1 banan
1 łyżka orzechów włoskich
1 łyżka płatków migdałów
1 łyżka owoców goji
1 pomarańcza
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Kaszę umieść na sitku i przepłucz ciepłą wodą.
Gotuj około 10-15 minut w szklance mleka.
Orzechy podpraż na patelni, grubo posiekaj.
Pomarańczę wyfiletuj (obierz tak aby cząstki pomarańczy nie miały białych błon).
Do blendera kielichowego wrzuć obranego banana, sok pomarańczowy, podgrzaną resztkę mleka i ugotoawaną jaglankę, wszystko zmiksuj.
Powstały budyń przełóż do miseczek.
Dodaj cząstki pomarańczy, miód, orzechy i migdały oraz owoce goji.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN