Buraki to jedno z najstarszych warzyw uprawianych w Polsce. Już w XVII wieku były powszechnie stosowane w kuchni, zarówno w formie gotowanej, jak i surowej. Co można z nich przyrządzić? Zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN Jagna Niedzielska.
Kucharka zrobiła scones (angielskie bułeczki śniadaniowe z kawałkami buraka), cebulowo-buraczaną zupę z tostem z fetą, miodem i orzechami, placki ziemniaczano-buraczane z pastą twarogową, a także ciasto czekoladowo-buraczane w stylu brownie z kremem pistacjowym.
Scones - angielskie bułeczki śniadaniowe z kawałkami buraka
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50 g masła (zimnego),
- łyżka cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 120 ml mleka,
- małe jajko,
- 80 g ugotowanego buraka (pokrojonego w drobną kostkę),
- Dodatkowo: jajko do posmarowania.
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i rozetrzeć palcami do uzyskania kruszonki. Potem wlać mleko, dodać jajko i zagnieść ciasto. Na koniec delikatnie wmieszać w nie pokrojonego buraka. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 cm i wykrawać krążki. Ułożyć je na blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w 200 stopniach przez 15 minut, aż będą złociste.
Cebulowo-buraczana zupa z tostem z fetą, miodem i orzechami
Składniki:
- 4 duże cebule,
- 2 duże ugotowane buraki,
- 80 g masła,
- litr bulionu warzywnego,
- 2 łyżeczki octu balsamicznego,
- sól, pieprz do smaku.
Składniki na tosty:
- 4 kromki chleba na zakwasie,
- 160 g fety,
- 2 łyżeczki miodu,
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- świeży tymianek lub natka pietruszki.
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu przez około 25 minut, aż się skarmelizuje. Buraki pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli wraz z octem balsamicznym. Smażyć przez 5 minut. Potem wlać bulion, doprawić solą, jeśli taka jest potrzeba, i gotować przez 15 minut. Na koniec doprawić pieprzem. Kromki chleba z fetą podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 5 minut. Dodać orzechy, skropić miodem i podsypać ziołem. Podawać zupę z gorącymi tostami.
Placki ziemniaczano-buraczane z pastą twarogową
Składniki na placki:
- 500 g ziemniaków (surowych),
- 2 ugotowane buraki,
- mała cebula,
- jajko,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Składniki na pastę twarogową:
- 500 g ziemniaków (ugotowanych),
- 300 g twarogu tłustego,
- 3 cebule,
- 100 g masła,
- sól, pieprz do smaku,
- mikroliście lub kiełki,
- pęczek kopru do ozdoby.
Przygotowanie:
Ziemniaki i buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a cebulę na grubych. Potem posolić i odłożyć na chwilę na sitko, żeby odciekł nadmiar wody. Dodać jajko, mąkę i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na złocisty kolor z obu stron.
Pasta twarogowa: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Twaróg rozgnieść widelcem i dodać do ziemniaków. Cebule drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać do masy ziemniaczano-twarogowej, doprawić solą i sporą ilością pieprzu, a na koniec dokładnie wymieszać. Placki podawać z dużą porcją pasty twarogowej.
Ciasto czekoladowo-buraczane w stylu brownie z kremem pistacjowym
Składniki na ciasto:
- 200 g ugotowanych buraków,
- 200 g gorzkiej czekolady (70%),
- 150 g masła,
- 100 g cukru,
- 2 jajka,
- 100 g mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Składniki na krem pistacjowy:
- 200 g mascarpone,
- 4 łyżki kremu pistacjowego,
- 100 g pistacji niesolonych.
Przygotowanie:
Buraki zblendować na puree. Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej i przestudzić. Jajka ubić z cukrem, dodać roztopioną czekoladę i puree z buraków. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 30-35 minut. Mascarpone wymieszać z kremem pistacjowym do uzyskania jednolitej konsystencji. Ostudzone ciasto posmarować kremem pistacjowym i obsypać pokruszonymi pistacjami.
Zobacz także:
- Buraki w wykonaniu Andrzeja Polana. Poznaj jego fenomenalne przepisy
- Świętuj z nami Dzień Buraka. Sprawdź pyszne przepisy na dania z tym pysznym warzywem
- Buraki okiem Tomka Strzelczyka - jakie potrawy przyrządzić z polskiego superfood?
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Jagna Niedzielska
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News