Odkryj buraki na nowo. Zainspiruj się wyjątkowymi przepisami Jagny Niedzielskiej [ZOBACZ WIDEO]

Odkryj buraki na nowo. Zainspiruj się wyjątkowymi przepisami Jagny Niedzielskiej

Odkryj buraki na nowo. Zainspiruj się wyjątkowymi przepisami Jagny Niedzielskiej
Źródło: Dzień Dobry TVN
Nie lubisz buraków? Te dania pokochasz!
Nie lubisz buraków? Te dania pokochasz!
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Buraki to jedno z najstarszych warzyw uprawianych w Polsce. Już w XVII wieku były powszechnie stosowane w kuchni, zarówno w formie gotowanej, jak i surowej. Co można z nich przyrządzić? Zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN Jagna Niedzielska.

Kucharka zrobiła scones (angielskie bułeczki śniadaniowe z kawałkami buraka), cebulowo-buraczaną zupę z tostem z fetą, miodem i orzechami, placki ziemniaczano-buraczane z pastą twarogową, a także ciasto czekoladowo-buraczane w stylu brownie z kremem pistacjowym.

Scones - angielskie bułeczki śniadaniowe z kawałkami buraka

Scones - angielskie bułeczki śniadaniowe z kawałkami buraka
Scones - angielskie bułeczki śniadaniowe z kawałkami buraka
Scones - angielskie bułeczki śniadaniowe z kawałkami buraka
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 50 g masła (zimnego),
  • łyżka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 120 ml mleka,
  • małe jajko,
  • 80 g ugotowanego buraka (pokrojonego w drobną kostkę),
  • Dodatkowo: jajko do posmarowania.

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i rozetrzeć palcami do uzyskania kruszonki. Potem wlać mleko, dodać jajko i zagnieść ciasto. Na koniec delikatnie wmieszać w nie pokrojonego buraka. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 cm i wykrawać krążki. Ułożyć je na blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w 200 stopniach przez 15 minut, aż będą złociste.

Cebulowo-buraczana zupa z tostem z fetą, miodem i orzechami

Składniki:

  • 4 duże cebule,
  • 2 duże ugotowane buraki,
  • 80 g masła,
  • litr bulionu warzywnego,
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego,
  • sól, pieprz do smaku.

Składniki na tosty:

  • 4 kromki chleba na zakwasie,
  • 160 g fety,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • świeży tymianek lub natka pietruszki.
Tosty z fetą, miodem i orzechami
Tosty z fetą, miodem i orzechami
Tosty z fetą, miodem i orzechami
Źródło: Anita Walczewska/East News

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu przez około 25 minut, aż się skarmelizuje. Buraki pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli wraz z octem balsamicznym. Smażyć przez 5 minut. Potem wlać bulion, doprawić solą, jeśli taka jest potrzeba, i gotować przez 15 minut. Na koniec doprawić pieprzem. Kromki chleba z fetą podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 5 minut. Dodać orzechy, skropić miodem i podsypać ziołem. Podawać zupę z gorącymi tostami.

Cebulowo-buraczana zupa z tostem z fetą, miodem i orzechami
Cebulowo-buraczana zupa z tostem z fetą, miodem i orzechami
Cebulowo-buraczana zupa z tostem z fetą, miodem i orzechami
Źródło: Anita Walczewska/East News

Placki ziemniaczano-buraczane z pastą twarogową

Składniki na placki:

  • 500 g ziemniaków (surowych),
  • 2 ugotowane buraki,
  • mała cebula,
  • jajko,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Składniki na pastę twarogową:

  • 500 g ziemniaków (ugotowanych),
  • 300 g twarogu tłustego,
  • 3 cebule,
  • 100 g masła,
  • sól, pieprz do smaku,
  • mikroliście lub kiełki,
  • pęczek kopru do ozdoby.

Przygotowanie:

Ziemniaki i buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a cebulę na grubych. Potem posolić i odłożyć na chwilę na sitko, żeby odciekł nadmiar wody. Dodać jajko, mąkę i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na złocisty kolor z obu stron.

Pasta twarogowa: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Twaróg rozgnieść widelcem i dodać do ziemniaków. Cebule drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać do masy ziemniaczano-twarogowej, doprawić solą i sporą ilością pieprzu, a na koniec dokładnie wymieszać. Placki podawać z dużą porcją pasty twarogowej.

Placki ziemniaczano-buraczane z pastą twarogową
Placki ziemniaczano-buraczane z pastą twarogową
Placki ziemniaczano-buraczane z pastą twarogową
Źródło: Anita Walczewska/East News

Ciasto czekoladowo-buraczane w stylu brownie z kremem pistacjowym

Składniki na ciasto:

  • 200 g ugotowanych buraków,
  • 200 g gorzkiej czekolady (70%),
  • 150 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Składniki na krem pistacjowy:

  • 200 g mascarpone,
  • 4 łyżki kremu pistacjowego,
  • 100 g pistacji niesolonych.
Ciasto czekoladowo-buraczane w stylu brownie z kremem pistacjowym
Ciasto czekoladowo-buraczane w stylu brownie z kremem pistacjowym
Ciasto czekoladowo-buraczane w stylu brownie z kremem pistacjowym
Źródło: Anita Walczewska/East News

Przygotowanie:

Buraki zblendować na puree. Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej i przestudzić. Jajka ubić z cukrem, dodać roztopioną czekoladę i puree z buraków. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 30-35 minut. Mascarpone wymieszać z kremem pistacjowym do uzyskania jednolitej konsystencji. Ostudzone ciasto posmarować kremem pistacjowym i obsypać pokruszonymi pistacjami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości