Bazą do przygotowania prostego i szybkiego posiłku są warzywa mrożone tuż po zbiorach. Z umytymi, pokrojonymi i gotowymi do użycia składnikami w łatwy sposób przygotujesz smaczne dania.
Pieczone jaja w brytfance z fetą i klasycznymi warzywami
Składniki na 4 porcje:
- 100 g sera fety
- Klasyczne Warzywa od Frosty
- puszka krojonych pomidorów
- 4 jaja
- oliwa
- 1 łyżka garam masala
- sól
- szczypiorek
Dodatki:
- pieczywo
Przygotowanie:
Krojone pomidory wymieszaj z przyprawą garam masala i dopraw odrobiną soli. W brytfance połóż na środku ser feta, a dookoła dodaj warzywa Frosta, rozbij jajka i dodaj krojone pomidory. Wszystko zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz przez około 20-25 min. Wierzch zapiekanki skrop oliwą i podsyp posiekanym szczypiorkiem, podawaj z pieczywem.
Warzywa na patelnię z koperkiem i pietruszką w gęstym sosie kremówkowym z czerwonym pesto
Składniki na 4 porcje:
- warzywa Frosta
- 250 ml kremówki
- 6 suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki prażonego słonecznika
- ząbek czosnku
- olej z suszonych pomidorów
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
Dodatki:
- kasza, ryż, ziemniaki lub inny dodatek
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej z suszonych pomidorów, następnie dodaj warzywa Frosta i podsmaż kilka minut, aż się zarumienią. W międzyczasie zrób czerwone pesto, czyli: zblenduj suszone pomidory, koncentrat, pestki słonecznika, olej z suszonych pomidorów, sól. Jak warzywa się zarumienią, dodaj kremówkę i podgrzej przez 3 minuty. Gotowy kremowy gulasz dopraw solą, pieprzem i podawaj z dowolnym dodatkiem, np. kaszą oraz posiekaną natką.
Calzone z warzywami po włosku
Składniki na 2 duże calzone:
- warzywa Frosta
- puszka krojonych pomidorów
- ser mozzarella, kulka
- świeża bazylia
- 450 g mąki pszennej
- 7 g suszonych drożdży
- 1 łyżka cukru
- oliwa
- jajko
- sól
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, cukrem i drożdżami, a następnie dodaj 2 łyżki oliwy i tyle ciepłej wody, ile trzeba do zagniecenia elastycznego i łatwo odchodzącego od dłoni ciasta. Odstaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem, w ciepłe miejsce.
Na patelni rozgrzej oliwę, następnie podsmaż warzywa Frosta. Jak warzywa się zarumienią i będą miękkie, dodaj krojone pomidory. Podgrzej dosłownie przez kilka minut. Odstaw warzywa do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto podziel na 2 kawałki i rozwałkuj na placek o grubości ok. 0,5 cm. Na jedną połowę każdego z placków połóż cząstki sera mozzarella i dodaj warzywa z pomidorami. Zawiń placki pojedynczo na kształt calzone, czyli wielkiego pieroga. Wierzch calzone wysmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20-25 min.
Więcej przepisów na dania z warzywami Frosta znajdziesz tu: www.frosta.pl/przepisy.
Zobacz także:
- Kolorowa warzywna kuchnia: żółte śniadanie, czerwony obiad, zielona kolacja i fioletowy koktajl. Przepisy Jagny Niedzielskiej
- Dieta, która pozwala zadbać o skórę zimą. Przepisy Jagny Niedzielskiej i Małgorzaty Pielichowskiej
- Lekka zupa z zielonym groszkiem i ziemniakami według Rozkosznego. "Tak smakuje latko"
Źródło: Jagna Niedzielska
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Turuk / Dzień Dobry TVN