Materiał promocyjny

Gotowe pomysły na obiad z warzywami. Jagna Niedzielska zaserwowała proste i smaczne dania

Gotowe pomysły na obiad z warzywami. Jagna Niedzielska zaserwowała proste i smaczne dania
Warzywa mrożone są pyszne i zdrowe
Źródło: Dzień Dobry TVN
Przygotuj apetyczne dania pełne warzyw i sprawdź przepisy na obiad, który zachwyci całą rodzinę. W kuchni Dzień Dobry TVN Jagna Niedzielska przygotowała pieczone jaja w brytfance, warzywny gulasz w śmietanie i calzone po włosku. Zobacz, jakie to proste do odtworzenia w domu.

Bazą do przygotowania prostego i szybkiego posiłku są warzywa mrożone tuż po zbiorach. Z umytymi, pokrojonymi i gotowymi do użycia składnikami w łatwy sposób przygotujesz smaczne dania.

Pieczone jaja w brytfance z fetą i klasycznymi warzywami

Pieczone jaja w brytfance z fetą i klasycznymi warzywami
Pieczone jaja w brytfance z fetą i klasycznymi warzywami
Pieczone jaja w brytfance z fetą i klasycznymi warzywami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na 4 porcje:

  • 100 g sera fety
  • Klasyczne Warzywa od Frosty
  • puszka krojonych pomidorów
  • 4 jaja
  • oliwa
  • 1 łyżka garam masala
  • sól
  • szczypiorek

Dodatki:

  • pieczywo

Przygotowanie:

Krojone pomidory wymieszaj z przyprawą garam masala i dopraw odrobiną soli. W brytfance połóż na środku ser feta, a dookoła dodaj warzywa Frosta, rozbij jajka i dodaj krojone pomidory. Wszystko zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz przez około 20-25 min. Wierzch zapiekanki skrop oliwą i podsyp posiekanym szczypiorkiem, podawaj z pieczywem.

Warzywa na patelnię z koperkiem i pietruszką w gęstym sosie kremówkowym z czerwonym pesto

Warzywa na patelnię z koperkiem i pietruszką w gęstym sosie kremówkowym z czerwonym pesto
Warzywa na patelnię z koperkiem i pietruszką w gęstym sosie kremówkowym z czerwonym pesto
Warzywa na patelnię z koperkiem i pietruszką w gęstym sosie kremówkowym z czerwonym pesto
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na 4 porcje:

  • warzywa Frosta
  • 250 ml kremówki
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki prażonego słonecznika
  • ząbek czosnku
  • olej z suszonych pomidorów
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Dodatki:

  • kasza, ryż, ziemniaki lub inny dodatek

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej z suszonych pomidorów, następnie dodaj warzywa Frosta i podsmaż kilka minut, aż się zarumienią. W międzyczasie zrób czerwone pesto, czyli: zblenduj suszone pomidory, koncentrat, pestki słonecznika, olej z suszonych pomidorów, sól. Jak warzywa się zarumienią, dodaj kremówkę i podgrzej przez 3 minuty. Gotowy kremowy gulasz dopraw solą, pieprzem i podawaj z dowolnym dodatkiem, np. kaszą oraz posiekaną natką.

Warzywa z ryżem
Warzywa z ryżem
Warzywa z ryżem
Źródło: Michał Woźniak/East News

Calzone z warzywami po włosku

Składniki na 2 duże calzone:

  • warzywa Frosta
  • puszka krojonych pomidorów
  • ser mozzarella, kulka
  • świeża bazylia
  • 450 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • oliwa
  • jajko
  • sól

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, cukrem i drożdżami, a następnie dodaj 2 łyżki oliwy i tyle ciepłej wody, ile trzeba do zagniecenia elastycznego i łatwo odchodzącego od dłoni ciasta. Odstaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem, w ciepłe miejsce.

Na patelni rozgrzej oliwę, następnie podsmaż warzywa Frosta. Jak warzywa się zarumienią i będą miękkie, dodaj krojone pomidory. Podgrzej dosłownie przez kilka minut. Odstaw warzywa do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto podziel na 2 kawałki i rozwałkuj na placek o grubości ok. 0,5 cm. Na jedną połowę każdego z placków połóż cząstki sera mozzarella i dodaj warzywa z pomidorami. Zawiń placki pojedynczo na kształt calzone, czyli wielkiego pieroga. Wierzch calzone wysmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20-25 min.

Więcej przepisów na dania z warzywami Frosta znajdziesz tu: www.frosta.pl/przepisy.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości