Lekka zupa z zielonym groszkiem i ziemniakami według Rozkosznego. "Tak smakuje latko"

Zupa ziemniaczana z groszkiem, "Rozkoszny"
Lekka zupa z zielonym groszkiem i ziemniakami według Rozkosznego. "Tak smakuje latko"
Źródło: GettyImages
Rozpoczynające się niedługo lato, to okres, w którym wolimy jeść lżej. Idealnie sprawdzają się w tym czasie zupy, pełne warzyw i innych pysznych składników. Jedną z nich zaproponował Michał "Rozkoszny" Korkosz, który pokazał swoim obserwatorom w mediach społecznościowych, jak zrobić zupę z młodymi ziemniaczkami, zielonym groszkiem oraz białym winem. Sprawdź jego przepis.

Lekka, letnia zupa Michała "Rozkosznego" Korkosza

Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W swoich mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Niedawno opublikował recepturę na lekką, letnią zupę, która z pewnością zawładnie twoim podniebieniem. Jest idealna na zbliżającą się już wielkimi krokami, nową porę roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

Rozgrzewające dania kuchni meksykańskiej idealne na zimowe dni. Wypróbuj przepisy Adriana "Foxxa" Owsianika
Źródło: Dzień Dobry TVN
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Na instagramowym profilu kucharza pojawiła się niedawno rolka, w której zaprezentował, jak zrobić zupę z młodymi ziemniaczkami, zielonym groszkiem, koprem i białym winem.

"Młode ziemniaczki, słodziutki groszek, tona kopru. Zestawienie idealne - idealnie odnajdującego się w tej lekkiej letniej zupie zagęszczanej gniecionymi ziemniakami. Nie zapomnijcie szczodrze podlać jej winem, wznosi to ją na zupełnie nowy poziom smaku. Tak smakuje latko!" - napisał pod postem.

Przepis spotkał się z aprobatą obserwatorów "Rozkosznego".

"Pychotka"; "Ale cudowna zupka na szybko. I ta tona koperku thats hot"; "Ja oprócz groszku dodałam jeszcze bób. Przepychota"; "Robię praktycznie tak samo, ale dodaję poszatkowaną młodą kapustę. To dosłownie najbardziej wiosenna zupa ever!"; "Ależ to musi pięknie pachnie dzięki tej tonie koperku. Zapisuję do wypróbowania, bo jest tu wszystko co lubię" - komentowali.

Zupa z groszku i młodych ziemniaków - przepis "Rozkosznego"

Składniki na 4 porcje:

  • 2 łyżki oliwy extra virgin + do podania,
    • średnia biała cebula, drobno poszatkowana,
      • 4 ząbki czosnku, cienko pokrojone,
        • 800 ml wytrawnego białego wina,
          • 700 g młodych ziemniaków, wyszorowanych i przepołowionych,
            • 6 szklanek bulionu warzywnego lub wody,
              • 1,5 łyżeczki soli morskiej (mniej jeśli używasz bulionu),
                • 3 łyżki sosu sojowego,
                  • szklanka (140 g) zielonego groszku, świeżego lub mrożonego,
                    • 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30%,
                      • 1/2 szklanki (30 g) kopru,
                        • kwiaty kopru (opcjonalnie).

                          Sposób przygotowania:

                          Rozgrzej oliwę w dużym garnku. Potem smaż na małym ogniu cebulę wraz z czosnkiem i 1/2 łyżeczki soli, aż się zeszkli, przez około 6 minut. Zwiększ ogień i wlej wino, a następnie odparuj. Później dodaj przepołowione ziemniaczki, bulion lub wodę, a także resztę soli i sos sojowy. Zagotuj i potem gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną, przez około 25 – 30 minut. Wyłów połowę ziemniaków, a resztę rozgnieć praską do ziemniaków lub ewentualnie zblenduj blenderem ręcznym. Następnie dodaj odłożone ziemniaki, groszek i śmietankę. Gotuj, aż groszek lekko zmięknie, przez 2 – 3 minuty. Dodaj koper i odstaw z ognia. Podawaj zupę udekorowaną kwiatami kopru (lub koperkiem), lekko skropioną oliwą.

                          Porada "Rozkosznego" - "Latem kwiaty kopru kupicie praktycznie wszędzie… w zestawach do kiszenia!"

                          Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                          Zobacz także:

                          Autor: Regina Łukasiewicz

                          Źródło: Instagram, rozkoszny.pl

                          Źródło zdjęcia głównego: GettyImages

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości