Lekka, letnia zupa Michała "Rozkosznego" Korkosza
Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W swoich mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Niedawno opublikował recepturę na lekką, letnią zupę, która z pewnością zawładnie twoim podniebieniem. Jest idealna na zbliżającą się już wielkimi krokami, nową porę roku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Na instagramowym profilu kucharza pojawiła się niedawno rolka, w której zaprezentował, jak zrobić zupę z młodymi ziemniaczkami, zielonym groszkiem, koprem i białym winem.
"Młode ziemniaczki, słodziutki groszek, tona kopru. Zestawienie idealne - idealnie odnajdującego się w tej lekkiej letniej zupie zagęszczanej gniecionymi ziemniakami. Nie zapomnijcie szczodrze podlać jej winem, wznosi to ją na zupełnie nowy poziom smaku. Tak smakuje latko!" - napisał pod postem.
Przepis spotkał się z aprobatą obserwatorów "Rozkosznego".
"Pychotka"; "Ale cudowna zupka na szybko. I ta tona koperku thats hot"; "Ja oprócz groszku dodałam jeszcze bób. Przepychota"; "Robię praktycznie tak samo, ale dodaję poszatkowaną młodą kapustę. To dosłownie najbardziej wiosenna zupa ever!"; "Ależ to musi pięknie pachnie dzięki tej tonie koperku. Zapisuję do wypróbowania, bo jest tu wszystko co lubię" - komentowali.
Zupa z groszku i młodych ziemniaków - przepis "Rozkosznego"
Składniki na 4 porcje:
- 2 łyżki oliwy extra virgin + do podania,
- średnia biała cebula, drobno poszatkowana,
- 4 ząbki czosnku, cienko pokrojone,
- 800 ml wytrawnego białego wina,
- 700 g młodych ziemniaków, wyszorowanych i przepołowionych,
- 6 szklanek bulionu warzywnego lub wody,
- 1,5 łyżeczki soli morskiej (mniej jeśli używasz bulionu),
- 3 łyżki sosu sojowego,
- szklanka (140 g) zielonego groszku, świeżego lub mrożonego,
- 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30%,
- 1/2 szklanki (30 g) kopru,
- kwiaty kopru (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Rozgrzej oliwę w dużym garnku. Potem smaż na małym ogniu cebulę wraz z czosnkiem i 1/2 łyżeczki soli, aż się zeszkli, przez około 6 minut. Zwiększ ogień i wlej wino, a następnie odparuj. Później dodaj przepołowione ziemniaczki, bulion lub wodę, a także resztę soli i sos sojowy. Zagotuj i potem gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną, przez około 25 – 30 minut. Wyłów połowę ziemniaków, a resztę rozgnieć praską do ziemniaków lub ewentualnie zblenduj blenderem ręcznym. Następnie dodaj odłożone ziemniaki, groszek i śmietankę. Gotuj, aż groszek lekko zmięknie, przez 2 – 3 minuty. Dodaj koper i odstaw z ognia. Podawaj zupę udekorowaną kwiatami kopru (lub koperkiem), lekko skropioną oliwą.
Porada "Rozkosznego" - "Latem kwiaty kopru kupicie praktycznie wszędzie… w zestawach do kiszenia!"
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- "Rozkoszny" pokazał przepis na prawdziwie letnie danie. Koniecznie wypróbuj w domu
- Obłędne drożdżówki z rabarbarem od Rozkosznego. Bloger zdradził swój sekretny składnik
- Pieczone bakłażany z glazurą śliwkową z przepisu Rozkosznego. "Jedzą i nie mogą wyjść z podziwu"
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Instagram, rozkoszny.pl
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages