Obłędne drożdżówki z rabarbarem od Rozkosznego. Bloger zdradził swój sekretny składnik

Przepis na drożdżówki z rabarbarem
Źródło: Dzień Dobry TVN
Rozkoszne gastropodróże Michała Korkosza
Rozkoszne gastropodróże Michała Korkosza
Zdjęcia, które można by zjeść
Zdjęcia, które można by zjeść
Rozkoszny o pracy przy "MasterChef Nastolatki"
Rozkoszny o pracy przy "MasterChef Nastolatki"
Rozkoszny spotkał ją na planie programu "Masterchef Nastolatki". Jest dla niego największa inspiracją
Rozkoszny spotkał ją na planie programu "Masterchef Nastolatki". Jest dla niego największa inspiracją
Rozkoszny gastropatriota
Rozkoszny gastropatriota
Rozkoszne gotowanie
Rozkoszne gotowanie
Rozkoszny dołącza do obsady "MasterChef Nastolatki"
Rozkoszny dołącza do obsady "MasterChef Nastolatki"
Rozkoszne konfitowanie
Rozkoszne konfitowanie
W sklepach już dostępny jest rabarbar. Doskonale nadaje się on do ciast, kompotów oraz drożdżówek. Swoim przepisem na te ostatnie w mediach społecznościowych podzielił się Michał "Rozkoszny" Korkosz.

Drożdżówki z rabarbarem. Znany bloger podzielił się przepisem

Michała Korkosza miłośnikom dobrego jedzenia i pasjonatom gotowania nie trzeba przedstawiać. Popularny bloger posługujący się pseudonimem Rozkoszny, podzielił się z internautami przepisem na drożdżówki z rabarbarem. - Bułeczki w wydaniu lux. Do rozpuku wypełnione musem z rabarbaru, z lekkim jak puch maślanym ciastem, do którego lepi się cały urodzaj waniliowych ciapek. Obdarujcie nimi swoje ukochane mamy. Zasłużyły na to! - napisał bloger na swoim Instagramie.

Rozkoszny w nagraniu, które dołączył do postu wyznał, że do ciasta na drożdżówki dodaje sekretny składnik. Co to takiego? - Kwaśna śmietana. Dzięki niemu ciasto jest bardziej elastyczne - słyszymy na nagraniu. Z dalszej części filmu dowiadujemy się, że gdy ciasto będzie już wyrobione trzeba dodawać do niego - po kawałku - masło. Kiedy wszystkie składniki się połączą - ciasto należy odstawić je do wyrośnięcia.

Drożdżówki z rabarbarem. Jak przygotować nadzienie?

Czas, w którym ciasto będzie rosło warto wykorzystać na przygotowanie nadzienia do drożdżówek. - Robię mus rabarbarowy, gotując go z cukrem i odrobiną wody, aż rabarbar się rozpadnie - tłumaczył Rozkoszny.

Następnie z ciasta formujemy "ślimaczki", robimy w nich otwór i wypełniamy go po brzegi nadzieniem. - Smaruje glazurą, odstawiam do wyrośnięcia, [...], po upieczeniu od razu smaruje je syropem waniliowym, który będzie się lepił do bułeczek i moich paluchów - stwierdził bloger.

Post i nagranie blogera bardzo spodobało się internautom. Wielu z nich zapewniło w komentarz, że będzie chciało wypróbować przepis. "Wyglądają nieziemsko! Domyślam się, że smakują równie wspaniale, nr jeden na mojej liście 'to do', gdy zaskoczy mnie trochę wolnego czasu", "Nie mogłam się oprzeć, chwyciłam za masło i oto są, mięciutkie i maślane - u mnie wersja z truskawkami. Obłędne" - czytamy w komentarzach.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości