Najstarsza rodzinna cukiernia w Polsce. "Teraz jest już szóste pokolenie"

Najstarsza rodzinna cukiernia w Polsce
Źródło: Dzień Dobry TVN
Najstarsza rodzinna cukiernia w Polsce
Najstarsza rodzinna cukiernia w Polsce
Wypieczone wariacje Mariety Mareckiej
Wypieczone wariacje Mariety Mareckiej
Słodkości od Mariety
Słodkości od Mariety
Słodka kuchnia wielkanocna
Słodka kuchnia wielkanocna
Wrzesińska cukiernia Szwarc obchodzi 150-lecie istnienia, co czyni ją najstarszym tego typu lokalem w Polsce. Wszystko zapoczątkowali w 1874 roku Józef i Stanisława Szwarc. Cukiernia ma bogatą, choć niełatwą historię. Co działo się tam na przestrzeni lat?

Cukiernia z bogatą historią

We Wrześni znajduje się najstarsza rodzinna cukiernia w Polsce, która powstała w 1874 roku. - Cukiernię założyli moi prapradziadkowie Józef i Stanisława Szwarc. Teraz jest już szóste pokolenie - tłumaczył w Dzień Dobry TVN Robert Smodlibowski, potomek założycieli. Przez 150 lat w lokalu powstały setki tysięcy ciast i niezaliczone historie.

Tu ówczesny prymas polski Stefan Wyszyński złożył życzenia z okazji stulecia cukierni, swoje błogosławieństwo przesłał papież Leon XIII, a w samym lokalu gościł prezydent Ignacy Mościcki. Jednak nie zawsze było tak kolorowo.

- Na stulecie firmy przyjechała poznańska telewizja zrobić tutaj krótką wzmiankę o stuleciu. Ta krótka wzmianka trwała dokładnie 45 sekund - wspominał Andrzej Smodlibowski, prawnuk założycieli cukierni. - Wiadomo, że komuna źle patrzyła na prywatny interes - dodał Robert Smodlibowski.

Innym razem komitet centralny chciał zamknąć prywatny biznes za brak nożyczek w apteczce. Pianino z kolei stanowiło zastaw za nieopłacone podatki, gdy w kasie brakowało gotówki, ponieważ ludzie nie mieli pieniędzy, by kupować wykwintne ciasta.

Biznes, który łączy pokolenia

Pan Andrzej jest regionalną legendą cukiernictwa. Spod jego ręki wypłynęło około 200 mistrzów cukierniczych. Robert i Mateusz także uczyli się fachu od seniora rodu.

- My się wychowywaliśmy razem z cukiernikiem, bo mieszkaliśmy nad cukiernią i właściwie tu od małego ja się kręciłem w cukierni - tłumaczył Robert. - Przychodziłem na pracownię, pomagać na święta, wakacje. Ta atmosfera mi się tak spodobała, że stwierdziłem, że pójdę bardziej pod zarządzanie też, żeby po prostu nauczyć się też nie tylko piec placki, ale też zarządzać tym interesem i ludźmi - zaznaczył prapraprawnuk założycieli lokalu, Mateusz Smodlibowski.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

Autor: Aleksandra Matczuk

Reporter: Radosław Męczykalski

Źródło zdjęcia głównego: ddtvn

podziel się:

Pozostałe wiadomości