3 lutego obchodzimy Dzień Ciasta Marchewkowego. W Polsce ciasto to jest niezwykle popularne. To głównie zasługa jego niepowtarzalnego smaku. Nie wiesz, jak zrobić ciasto marchewkowe? Przepis jest szybki i łatwy do wykonania!
Jak zrobić idealne do ciasto naleśników? Najlepszym przepisem podzielił się Piotr Kucharski. Z okazji Dnia Naleśnika, w tym artykule znajdziesz również mnóstwo przepisów na rozmaite wersje - wytrawne i na słodko.
Sos aioli (znany też jako aïoli lub ailloli) to jeden z klasycznych elementów kuchni śródziemnomorskiej. Tradycyjny hiszpańsko-francuski przysmak jest popularny zwłaszcza w Prowansji, jednak bez trudu można go przygotować także w Polsce. Jak zrobić sos aioli w różnych wariantach?
Ewa Szczęsna w 2018 roku wzięła udział w 7. edycji "MasterChefa". Choć programu nie wygrała, to wciąż spełnia się w roli kucharza, a swoją pasją zaraża internautów w mediach społecznościowych.
Gorąca kawa zrobiona ze świeżo zmielonych ziaren to ulubiona część poranka wielu osób. Jak przygotować popularny napój tak, by uzyskać pełnię smaku? Jaki młynek wybrać? O tajemnicach pracy baristki mówiła w Dzień Dobry TVN ekspertka z tej branży - Irmina Wałęga.
Sos sambal to jeden z najbardziej charakterystycznych dodatków w kuchni indonezyjskiej. Jest ostry i wyrazisty, dzięki czemu poprawia smak dań mięsnych, warzywnych, ryb oraz owoców morza. Przepis na sambal znany jest od ponad 2 tys. lat. Choć kuchnia indonezyjska jest niezwykle rozbudowana, różnorodna i pełna zaskakujących połączeń, sos sambal stanowi jeden z jej symboli i pojawia się niemal we wszystkich restauracjach serwujących regionalne potrawy.