Tradycyjny polski wypiek kojarzony z Wigilią – zawijany makowiec, gości niemal w każdym domu. Szybkie i proste ciasto możesz przygotować również na inne okazje. W zależności od podania, może być pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy lub głównym ciastem na rodzinnym przyjęciu. Do przygotowania makowca możesz użyć także gotowej masy makowej. Jak przygotować makowiec na kruchym spodzie i makowiec japoński? Sprawdź prosty przepis.
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. To oznacza, że z każdym dniem coraz więcej osób podejmuje kolejne działania przed tym szczególnym okresem. Z wielu względów jednak w trakcie świątecznych przygotowań zdarzają się różne pomyłki. Poniżej poradnik, na co zwrócić uwagę, by nie marnować czasu, pieniędzy i nerwów.
Kawa z mlekiem kokosowym to pyszna i nieco egzotyczna propozycja. Przygotowując napój, warto pamiętać o prawidłowej kolejności. Mleko kokosowe zawsze wlewamy jako pierwsze do szklanki. Napój ten jest zdrowy i może być spożywany nawet przez alergików.
W 12. odcinku programu "MasteChef 12" kucharze-amatorzy wybrali się do portu w Marsylii. Motywem przewodnim konkurencji była smakowita zupa bouillabaisse. Był to już ostatni odcinek tuż przed grudniowym finałem. Nie brakowało emocji. Poznajcie przepis na bouillabaisse od jednej z finalistek kulinarnego show.
W kuchni Dzień Dobry TVN poczuliśmy woń budyniowych wypieków, które według własnych przepisów przygotował dla nas Robert Harna. Na naszym stole pojawiły się: miodownik z masą budyniową i orzechami w karmelu, karpatka z budyniem śmietankowym i białą czekoladą z konfiturą malinową, domowe pączki, a także bajaderki czekoladowe z budyniem.
Eliminacje do półfinału programu "MasterChef" rozpoczęły się na dobre. W najnowszym odcinku kucharze wybrali się do Lyonu, drugiego największego miasta we Francji.
Mikołaj Rey udał się do wytwórni oleju, by poznać tajniki jego produkcji. Kucharz na oczach widzów Dzień Dobry TVN zabrał się za robienie majonezu. Jak mu poszło?