Mikołaj Rey wybrał się na Śląsk w poszukiwaniu maszketów, czyli słodyczy. Szczególnie zaintrygowały go makrony, ale spróbował też krepli, czyli pączków. Jakie smaki królują właśnie w tej części Polski?
Dzień Bitej Śmietany to świetna okazja, aby przygotować coś pysznego z jej dodatkiem. Nie brakuje jej w przepisach Sebastiana Olmy, który w kuchni Dzień Dobry TVN przyrządził rurki z czekoladą i orzechami, gryczane naleśniki i francuskie tosty. Sprawdź te i inne przepisy.
Spaghetti można przyrządzić na nieskończenie wiele sposobów. Z orzechami, pomidorami i cytryną, carbonara czy o zapachu Sycylii. Jak zrobić prawdziwie włoską wersję? Z okazji Dnia Spaghetti w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał to Matteo Brunetti. Sprawdź te i wiele innych przepisów na spaghetti.
Odrobina słodyczy w życiu nie zaszkodzi, warto jednak, aby ciasta i słodycze były najwyższej jakości, dlatego dobrze przygotowywać je samemu. Ciasta, ciastka i inne desery to świetny pomysł na dodatek do kawy lub smaczny sposób na przyjęcie gości. Poznaj proste przepisy na pyszne ptysie, które na stałe zagoszczą w twoim domu.
Pyszny, domowy sos do spaghetti możemy zrobić łatwo i szybko. To świetna propozycja na pyszny obiad we włoskim stylu. Jak się robi tradycyjny sos do spaghetti? O czym pamiętać, by był idealny? Sprawdź przepis.
Tempura to jedna z najbardziej znanych japońskich potraw, która cieszy się popularnością na całym świecie. Delikatne ciasto doskonale komponuje się z rybami, owocami morza i warzywami. Można je również spożywać samodzielnie, nosi wtedy nazwę tendon. Pomimo tego, że potrawa utożsamiana jest z Krajem Kwitnącej Wiśni, to jednak nie Japończycy odpowiadają za jej powstanie. Historia tempury zaczyna się w XVI w., w okresie wypraw portugalskich jezuitów do Japonii. To właśnie oni przyczynili się do rozpowszechnienia w tym kraju sushi w panierce, jak też innych wariacji tego dania.
Sylwester i karnawał to okres, w którym wiele osób zdecyduje się na zorganizowanie imprezy we własnym mieszkaniu. Jakie przekąski i startery przygotować gościom? Idealnym wyborem na imprezę w domu jest tuńczyk. Co możemy z nim zrobić? Włoska kucharka Cristina Catese proponuje mini tartaletki, focaccię z rukolą i kaparami oraz spring rollsy z chrupiącymi warzywami z dipem.
Sylwestrowe wege menu coraz częściej pojawia się na wielu imprezach. W Dzień Dobry TVN swoje pomysły na sylwestrowe przekąski wegetariańskie i wegańskie przedstawiła Beata Kartowicz. Poznajcie jej przepisy!