Materiał promocyjny

Ten produkt odmieni Twoje dania. Poznajcie pyszne i rozpływające się w ustach dania Sebastiana Olmy

Ten produkt odmieni Twoje dania. Poznajcie pyszne i rozpływające się w ustach dania Sebastiana Olmy
Owocowe wariacje ptysiowe
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pyszne, kremowe dania, które wprost rozpływać się będą w ustach. A to za sprawą serka mascarpone. Co z niego wyczarował? Poznajcie mistrzowskie przepisy w sam raz na jesienne podwieczorki i popołudnia.

Ptysie z kremem na bazie serka mascarpone mango-marakuja

Ptysie z kremem na bazie serka mascarpone mango-marakuja
Ptysie z kremem na bazie serka mascarpone mango-marakuja
Ptysie z kremem na bazie serka mascarpone mango-marakuja
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na ciasto na ptysie:

  • 100 ml wody,
  • 100 ml mleka,
  • 80 g masła,
  • łyżka cukru,
  • łyżka soli,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 3-4 jajka.

Składniki na krem do nadziewania:

  • 500 ml mleka,
  • cytryna,
  • 2 jajka,
  • 120 g cukru,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 50 g mąki kukurydzianej,
  • opakowanie serka mascarpone.

Sposób przygotowania:

W rondlu wymieszaj 100 ml wody, 100 ml mleka, 80 gramów masła, szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Podgrzewaj, aż masło całkowicie się rozpuści. Do rondla dodaj 120 gramów mąki i gotuj na średnim ogniu przez 2 minuty, ciągle mieszając, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów naczynia i utworzy gładką kulkę. Odstaw ciasto na 5 minut do ostygnięcia. Dodawaj jajka jedno po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu, aż ciasto będzie gładkie i będzie miało konsystencję, która powoli będzie odstawać od łyżki. W zależności od wielkości jajek możesz potrzebować 3-4 jajek. Rozgrzej piekarnik do 180°C (356°F).

Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki ułóż małe kopczyki ciasta na natłuszczonej blasze do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30-35 minut lub do uzyskania złotego koloru i puszystości.

Podgrzej 0,5 litra mleka ze skórką z 1 cytryny, aż będzie ciepłe, ale nie gotuj. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej, aby mleko przeszło smakiem cytryny. W misce ubij trzepaczką 2 jajka, 120 gramów cukru i 10 gramów cukru waniliowego, aż do dokładnego połączenia. Dodaj 50 gramów mąki kukurydzianej do mieszanki jajecznej i mieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Powoli dodawaj schłodzoną mieszankę mleka do mieszanki jajecznej, cały czas mieszając, aby zapobiec powstawaniu grudek.

Gotuj na średnio-wysokim ogniu, cały czas mieszając, aż mieszanka zgęstnieje. Po zgęstnieniu zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Gdy masa ostygnie, dodaj do niej serek mascarpone i wymieszaj.

Ptysie przetnij na dwie części, nałóż krem do środka i przykryj, posypując cukrem pudrem.

Domowa szarlotka z kruszonką twarogową i miodem

Domowa szarlotka z kruszonką twarogową i miodem
Domowa szarlotka z kruszonką twarogową i miodem
Domowa szarlotka z kruszonką twarogową i miodem
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • mała łyżka proszku do pieczenia,
  • 150g cukru,
  • 400 g masła,
  • szczypta soli,
  • łyżka cynamonu.

Sładniki na masę:

  • 5 jabłek,
  • 100 g masła,
  • sól,
  • 30 g marynowanego, jasnego imbiru,
  • opakowanie twarogu.

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i cukrem. Następnie do ciasta dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło i całość razem zagnieć dłońmi tak, aby powstała kruszonka. Cześć kruszonki wysp na formę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20 minut do temperatury 185 st. C, aby ciasto się upiekło i zarumieniło. Drugą część ciasta zostaw na później.

Jabłka obierz ze skórki i pokrój w grubszą kostkę, wrzuć do rondelka razem z masłem i szczyptą soli (jeśli jabłka są bardzo kwaśne, dodaj cukier), duś, aż zmiękną i woda odparuje. Pod koniec gotowania do jabłek dodaj posiekany marynowany imbir i odstaw. Masę z prażonymi jabłkami nałóż do formy z wypieczonym kruchym spodem, na górę dodaj pozostałą wcześniej kruszonkę, do której dorzuć kawałki pokruszonego twarogu. Wszystko razem wstaw do piekarnika i piecz 45 minut w temp 175 st. C. Gotową szarlotkę podawaj z cukrem pudrem lub lodami.

Wytrawne kopytka z borowikami i twarogiem w sosie grzybowym

Wytrawne kopytka z borowikami i twarogiem w sosie grzybowym
Wytrawne kopytka z borowikami i twarogiem w sosie grzybowym
Wytrawne kopytka z borowikami i twarogiem w sosie grzybowym
Źródło: Michał Woźniak/East News

Grzyby:

  • 400 g borowików,
  • 50 g masła,
  • łyżka czosnku w proszku,
  • łyżka tymianku suszonego,
  • łyżka rozmarynu suszonego,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na kopytka:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 g smażonych borowików,
  • 4 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 g twarogu.

Składniki na sos:

  • 600 g świeżych grzybów, różnych rodzajów,
  • opakowanie jarmużu,
  • cebula szalotka,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 250 ml śmietanki 36%.

Sposób przygotowania:

Borowiki dokładnie wyczyść i potnij na kawałki, grzyby podsmaż na maśle z dodatkiem suchych przypraw. Po usmażeniu daj grzyby na sitko, aby się pozbyć nadmiary wody lub tłuszczu. Grzyby dokładnie posiekaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ziemniaki ugotuj w posolonej wodzie, gdy będą miękkie, odcedź, ugnieć na puree i dodaj wcześniej przygotowane grzyby, jajka, twaróg i mąkę pszenną. Z powstałej masy ugnieć ciasto na kopytka, zwiń w rulon, a następnie potnij na rąby. Kopytka gotuj w posolonej wodzie, aż wypłyną i smaż je w garnku, aż będą mieć złoty kolor. Pod koniec smażenia do garnka dodaj mieszankę grzybów, liście jarmużu i szalotkę. Całość duś, aż grzyby zmiękną i nabiorą rumianego kolory. Pod koniec duszenia do garnka dodaj posiekaną natkę pietruszki i śmietankę 36%. Gotowe grzyby ułóż na talerzu, dodając świeże zioła do dekoracji.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości