Ogórki kanapkowe to kolejny sposób na wykorzystanie tych zielonych warzyw w kuchni. Efekt jest pyszny, a proces przygotowania prosty i szybki. Sprawdź nasz przepis i ciesz się smacznymi plastrami ogórkowymi o każdej porze roku.
Z porzeczek nie otrzyma się słodkiego wina, owoce te stanowią jednak bardzo dobry materiał do pozyskania win deserowych.
Poznaj praktyczne sposoby, aby kawa była długo aromatyczna i świeża.
Domowe ogórki kiszone - kto ich nie lubi? Idealne na kanapkę, zupę, a także jako przekąska. Gdy sezon na te warzywa trwa w najlepsze, warto zrobić zapas i przygotować przetwory na zimę. Z tej okazji wybraliśmy najlepsze przepisy na ogórki kiszone – tradycyjne, kruche oraz z chilli. Odpowiadamy też na pytanie, dlaczego czasami ukiszone ogórki są puste w środku.
Idealnie przygotowane grzyby to sposób na pyszne danie. Niestety ich obróbka wcale nie jest taka prosta, ponieważ zbyt długie trzymanie w wodzie może sprawić, że będą za miękkie. Jak zatem gotować grzyby, aby nie straciły swojej konsystencji?
Miło spędzony czas dopełni smaczne jedzenie z grilla.
Kuchnia Dzień Dobry TVN wybrała się w kulinarną podróż do Krakowa. Dania inspirowane smakami tego miasta i całego regionu przygotował Michał Zakrajewski. Jak zrobić sałatkę z grillowanym oscypkiem, obwarzanek krakowski z pastą jajeczną i schab z zasmażaną kapustą? Sprawdź przepisy.
Przepisami podzielił się Tomasz Leśniak, kucharz polskiej reprezentacji.
Musztarda to kulinarny dodatek, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie części potraw. Po ten przysmak sięgano już w Starożytnym Rzymie. Z okazji Światowego Dnia Musztardy przedstawiamy przepis na domową jej wersję i kilka ciekawostek, których mogliście nie znać.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Chłopca cechuje niesamowita kreatywność, co udowodnił łącząc w swoich daniach różne nieoczywiste smaki.
Kociołek na ognisko to świetny sposób na przygotowywanie pysznego, letniego jedzenia na świeżym powietrzu. Podobnie jak w przypadku grilla, dania mogą być mięsne lub wegetariańskie. Jaki kociołek wybrać? Co można w nim przyrządzić? Sprawdź porady i proste przepisy.
Niewielki błąd może istotnie wpłynąć nie tylko na smak tej zupy, lecz i na aromat czy konsystencję.
Sprawdź, jak zachować pyszny bób na dłużej.
Potrzebujesz chwili dla siebie? Zrelaksuj się z kubkiem pysznej herbaty.
Aby urządzić ucztę, która zachwyci najmłodszych, wystarczy odrobina kreatywności. Jakie potrawy podać na przyjęciu?
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Smak słonego karmelu od lat podbija kuchnie i cukiernie świata. Słodkie lody przełamane niewielką ilością soli stały się ulubionym deserem wielu osób. Ten przysmak warto spróbować zrobić samodzielnie. Jak? Sprawdź nasz przepis.
Jak przygotować ciasto w stylu legendarnej lalki? Oto dwa przepisy - zwykły i w wersji fit.
Zobacz, jak zrobić brokułowe racuszki z sosem tatarskim, smoothie bowl i spring rollsy.
W jaki sposób można zaserwować sobie przyjemny zastrzyk energii?
Jak zrobić gofry z pieprzowym krowim serem, gruszkami karmelizowanymi miodem i świeżymi kwiatami, letnią sałatkę z ziołami, bundzem i dressingiem miodowym oraz placki twarogowe z letnimi owocami, miodem i nasturcją?
Andrzej Polan znalazł patent na to, jak nie zmarnować ani jednej jagódki, podczas domowego pieczenia. Owoce te nie należą do najtańszych, więc warto pod okiem mistrza nauczyć się je dobrze zawijać. Kucharz pokazał na swoim TikToku, jak się za to zabrać.
Lubisz program “Ugotowani w parach” i chcesz we własnej kuchni przetestować wykonywane przez uczestników przepisy? Świetnie się składa, ponieważ w tym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie 5, naszym zdaniem, najlepszych przepisów z pierwszego sezonu programu.
Lipiec to czas na świeże, pyszne jagody! Poza tym nie ma lepszego czasu na lody niż upalne dni. Zrobienie domowych, pysznych lodów jagodowych, wbrew pozorom, jest bardzo proste. Wystarczą tylko 3 składniki. Sprawdź prosty przepis krok po kroku.
Quiche to placek wykonany z kruchego ciasta. Podaje się go z różnego rodzaju wytrawnymi nadzieniami. Quiche pozwala na tworzenie wielu kombinacji smakowych, dzięki czemu stanowi bardzo popularne danie, serwowane przede wszystkim jako przystawka. Można podawać je zarówno na zimno, jak i na gorąco.
Kuchnia wegańska ma to do siebie, że stale poszukuje sposobów na zastąpienie dań i produktów pochodzenia zwierzęcego roślinnymi odpowiednikami. Nie inaczej jest w przypadku kawioru. Jak przygotować wegański kawior?
Jeśli chcemy dać sobie chwilę przyjemności i rozkoszować się czym słodkim, z łatwością stworzymy deser kawowy.