Letnie smaki Piotra Kucharskiego. Co zrobić z sezonowych warzyw i owoców w sierpniu?

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Letnie smaki prosto z warzywniaka
Letnie smaki prosto z warzywniaka
Jogurt w roli głównej
Jogurt w roli głównej
Naleśniki na 100 sposobów
Naleśniki na 100 sposobów
Pomidor w roli głównej
Pomidor w roli głównej
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Szybkie obiady dla zbieganych
Szybkie obiady dla zbieganych
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Serowe królestwo
Serowe królestwo
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Lato owocami i warzywami stoi. Bakłażan, ogórki, morele, fasolka, pomidory. Czekamy na te składniki cały rok, dlatego ten czas trzeba wycisnąć jak cytrynę i korzystać do woli. Piotrek Kucharski proponuje kilka wakacyjnych dań, które można zrobić bardzo szybko i nie wymagają wirtuozerii w kuchni. Poznajcie jego przepisy z wykorzystaniem letnich warzyw i owoców.

Kurczak z letnią sałatką

Kurczak z letnią sałatką
Kurczak z letnią sałatką
Kurczak z letnią sałatką
Źródło: East News/Paweł Wodzyński

Składniki:

  • 6 nóżek z kurczaka,
    • sól i pieprz,
      • tymianek,
        • 3-4 ząbki czosnku,
          • oliwa z oliwek.

            Składniki na sałatkę:

            • 800 g zielonej fasolki szparagowej,
              • 2 łyżka octu winnego,
                • ząbek czosnku,
                  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
                    • 300 g kolorowych pomidorków koktajlowych,
                      • puszka ciecierzycy,
                        • 100 g fety,
                          • pęczek koperku,
                            • kilka gałązek mięty.

                              Sposób przygotowania:

                              Nóżki z kurczaka natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem i przeciśniętym czosnkiem. Skropić oliwą z oliwek i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut w 240 stopni C, a następnie obniżyć temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze około 50 minut. W tym czasie ugotować fasolkę i szybko ją schłodzić, aby nie straciła jędrności oraz koloru.

                              Wymieszać ze sobą ocet winny, przeciśnięty czosnek oraz oliwę, aż się dobrze połączą. Pomidorki pokroić na połówki, ciecierzycę odsączyć oraz przepłukać na sicie. Fasolę połączyć z sosem, pomidorkami oraz ciecierzycą. Wierzch posypać listkami koperku oraz mięty. Całość posypać fetą i delikatnie wymieszać. Nóżki z kurczaka podawać z sałatką.

                              Taco po polsku

                              Składniki na piklowane ogórki:

                              • 1 kg gruntowych ogórków,
                                • ostra papryczka,
                                  • 4 ząbki czosnku,
                                    • 50 ml oleju,
                                      • 50 ml octu jabłkowego,
                                        • 30 g cukru,
                                          • łyżka soli.

                                            Składniki na placuszki:

                                            • 4 kolby kukurydzy,
                                              • 3 ziemniaki,
                                                • 2 jajka,
                                                  • mąka pszenna,
                                                    • sól i pieprz,
                                                      • olej do smażenia.

                                                        Składniki na łososia:

                                                        • 500 g łososia,
                                                          • sól i pieprz,
                                                            • 2 pęczki koperku,
                                                              • łyżka cukru.

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Ogórki pokrój na cienkie plasterki, najlepiej przy pomocy mandoliny. Papryczkę oraz czosnek bardzo dobrze posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Zalej ogórki i odstaw do zamarynowania.

                                                                Koperek posiekaj i wymieszaj go z cukrem, solą i pieprzem. Natrzyj tym łososia i upiecz go w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez 13-14 minut.

                                                                Z kolb kukurydzy zetnij ziarna, dodaj jajka i zblenduj. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wymieszaj z kukurydzą. Dopraw solą i pieprzem, dodaj kilka łyżek mąki pszennej i dokładnie wymieszaj. Z ciasta smaż placuszki o średnicy około 10 cm.

                                                                Na placuszki układaj zamarynowanego ogórka oraz kawałki łososia.

                                                                Bakłażan z pikantną salsą

                                                                Bakłażan z pikantną salsą
                                                                Bakłażan z pikantną salsą
                                                                Bakłażan z pikantną salsą
                                                                Źródło: East News/Paweł Wodzyński

                                                                Składniki:

                                                                • 2 duże świeże bakłażany,
                                                                  • sól i pieprz,
                                                                    • oliwa z oliwek,
                                                                      • czerwona papryka,
                                                                        • żółta cukinia,
                                                                          • zielona cukinia,
                                                                            • 100 g ryżu basmati,
                                                                              • 3-4 g pomidory malinowe.

                                                                                Składniki na salsę:

                                                                                • ostra papryczka chili,
                                                                                  • 3 ząbki czosnku,
                                                                                    • duży pęczek pietruszki,
                                                                                      • sól i pieprzem,
                                                                                        • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
                                                                                          • sok i skórka z jednej limonki,
                                                                                            • 5-6 łyżek oliwy z oliwek,
                                                                                              • 50 g prażonych pistacji.

                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki. Przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek i usmażyć z każdej strony po kilka minut aż będzie miękki. Zdjąć z patelni a na niej podsmażyć pokrojone w drobną kostkę paprykę i cukinię. W trakcie dodać ryż i lekko podlewając wodą ugotować do miękkości. Następnie dodać pomidory pokrojone w kostkę oraz połówki wcześniej podsmażonych bakłażanów. Dusić na małym ogniu aż bakłażany będą miękkie.

                                                                                                W trakcie posiekać drobno natkę pietruszki, paprykę oraz czosnek. Wymieszać z oliwą oraz sokami z cytryny i limonki. Wszystko dobrze wymieszać.

                                                                                                Bakłażany podawać z ryżem i warzywami u góry całość polać salsą i posypać posiekanymi pistacjami.

                                                                                                Obracane ciasto z morelami

                                                                                                Składniki:

                                                                                                • około 1 kg moreli,
                                                                                                  • 200 g masła,
                                                                                                    • 180 g cukru,
                                                                                                      • 5 jajek,
                                                                                                        • 200 g mąki pszennej tortowej,
                                                                                                          • łyżeczka proszku do pieczenia.

                                                                                                            Do podania: kwaśna śmietana 18% i 3-4 listki szałwii.

                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                            Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Około 500 g moreli wypestkować, przekroić na połówki i ułożyć w wysmarowanej masłem tortownicę o średnicy około 22 cm. Masło utrzeć z cukrem na jednolitą, jasną masę. Ciągle ucierając, dodawać po jednym jajku. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.

                                                                                                            Ciasto wylać na wierzch moreli. Wstawić do piekarnika i piec około 50-60 minut. W trakcie pieczenia, resztę moreli pokroić w kostkę i podsmażyć w rondelku na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji konfitury. Pod koniec smażenia, dodać drobno pokrojoną szałwię. Ciasto podawać z kleksem kwaśniej śmietany oraz konfiturą morelowo-szałwiową.

                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                            Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: East News/Paweł Wodzyński

                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości