Co przygotować z jadalnych kasztanów? Sprawdź przepis na słodko i nie tylko. Sebastian Olma proponuje muffiny, tartę z mlecznej czekolady, rozgrzewający krem dyniowy i danie obiadowe. Poznaj te sposoby przygotowania kasztanów i przekonaj się, jakie to proste i smaczne.
Poznajcie znane z programu "MasterChef" przepisy na najlepsze wczesno-jesienne dania. Są idealne do spróbowania podczas emisji odcinków kolejnej, 12. edycji show, emitowanego w każdą niedzielę o godz. 20.00.
Niedojrzałe owoce lub warzywa często są wyrzucane. Tymczasem z niektórych z nich można przygotować pyszne potrawy. Zielone pomidory stanowią składnik, który po obróbce może cieszyć doskonałym smakiem w długie zimowe popołudnia.
Sezon na kalafior trwa w najlepsze. To pyszne i zdrowe warzywo można przyrządzić na wiele różnych sposobów, co w kuchni Dzień Dobry TVN udowodnij Grzegorz Zawieruchy. Jak zrobić kalafior w cieście francuskim, placuszki kalafiorowe z sosem curry, taboule i sałatka z kalafiorem, jajkiem i papryką? Sprawdź przepisy.
Sezon na dynię trwa, więc warto wykorzystać wszelkie jej możliwości. Można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jednym z najbardziej korzystnych dla naszego zdrowia jest jej ukiszenie. Jak zrobić kiszoną dynię?
Jesień jest czasem, gdy większość warzyw jest już w pełni dojrzała i gotowa do zbioru. Pomidor, papryka, cukinia, bakłażan czy dynia najlepiej smakują właśnie teraz.
Kolejny odcinek programu "MasterChef" już za nami. Tym razem uczestnicy stanęli przed nie lada wyzwaniem kulinarnym, bowiem musieli wykazać się niezwykłą kreatywnością w przygotowaniu i podaniu dań. Motywem przewodnim były dmuchane zabawki, jakie znaleźli w skrzyni. Krokodyl, zebra, a nawet… palma. Poznajmy przepisy na wybrane dania, które mogliśmy zobaczyć w 3. odcinku 12. sezonu. Zachęcamy do wypróbowania ich we własnej kuchni.
Śliwki zaczynają pojawiać się już w sierpniu. Zaś specjalne, późne odmiany, zaczynają dojrzewać we wrześniu, a nawet pod koniec tego miesiąca. Do takich odmian zalicza się również węgierki. Odpowiednio przechowywane mogą doczekać aż do grudnia. Jak zrobić powidła ze śliwek? Sprawdź przepis.
Janginizacja to niezwykle zdrowa, ale nadal mało popularna metoda przygotowywania domowych przetworów, zwłaszcza tych z owoców. Podstawową zasadą jest to, by nie dodawać cukru. Na czym dokładnie polega metoda janginizacji? Sprawdź, jak ją wykonać.
Późne lato i jesień jest ulubionym czasem dla wszystkich miłośników grzybobrań. Borowiki, maślaki, prawdziwki, kanie, rydze… jest w czym wybierać. Nie wszystkie zebrane okazy będą zjedzone od razu, część zapragniemy pozostawić na zimę i wykorzystać do aromatycznych zup i sosów. Jak przechowywać suszone grzyby leśne, by nie straciły one swojego aromatu? Których nie suszyć?