Dlaczego warto wybierać napoje roślinne?
Napoje roślinne są rewelacyjnym substytutem mleka. Bez obaw mogą je pić zarówno dzieci, jaki i dorośli, którzy mają nietolerancję laktozy. Tego typu produkty doceniają również weganie całkowicie eliminujący ze swojego jadłospisu żywność pochodzenia zwierzęcego, a także wegetarianie czy osoby na dietach tradycyjnych, które chcą ograniczyć spożycie nabiału.
Światowy rynek napojów roślinnych rozwija się bardzo dynamicznie. Na sklepowych półkach pojawiają się produkty w różnych wersjach smakowych, wzbogacane m.in. w wapń i witaminy D, B12, B2. Surowcami przeznaczonymi do produkcji zamienników mleka krowiego są m.in.: owies, soja, migdały, orzechy laskowe, ryż czy kokos.
Jednym z ulubionych napojów roślinnych konsumentów jest ten wykonany na bazie owsa. Ma doskonały, głęboki, lekko słodkawy smak, a do tego aksamitną konsystencję. Ponadto napój owsiany ma mniej kilokalorii, mniej tłuszczu oraz mniej cukrów niż zwykłe mleko. Nie zawiera ani laktozy, ani cholesterolu, ale za to posiada dużo witamin, minerałów i stanowi cenne źródło błonnika.
Co można przygotować na bazie napoju roślinnego?
Napój owsiany Lovege owies marki Sante jest idealny jako dodatek do ciepłych kaw i herbat, a także do zimnych koktajli. Może stanowić bazę do deserów, ciast, placuszków, gofrów czy naleśników. Warto go dolać również do granoli lub płatków śniadaniowych.
Znany ekspert kulinarny Grzegorz Zawierucha zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN swoje pomysły na pyszne, proste w wykonaniu i idealne na lato desery: ciasto cytrynowe, pomarańczowy krem oraz gofry. Do ich przygotowania użył napoju roślinnego Lovege owies marki Sante.
Ciasto cytrynowe z napojem owsianym
Składniki:
- 150 g cukru,
- łyżka wody,
- 125 g masła,
- 115 g mąki pszennej,
- 500 ml napoju Lovege owies Sante,
- 2 małe cytryny,
- czerwona porzeczka do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Białka oddzielamy od żółtek. Za pomocą miksera ucieramy żółtka z cukrem, aż masa zrobi się puszysta. Następnie dodajemy roztopione masło, sok z dwóch cytryn, stopniowo mąkę, a następnie lekko podgrzany napój owsiany i wodę. Białka ubijamy i delikatnie dodajemy do masy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy o wymiarach 20x20 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 50 min., aż ciasto będzie złotobrązowe. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy czerwoną porzeczką.
Pomarańczowy krem z napojem owsianym
Składniki:
- 200 ml napoju Lovege owies Sante,
- 200 ml śmietany migdałowej,
- pomarańcza,
- 2 całe jajka + 2 żółtka,
- 1/2 szklanki granoli,
- 50 g cukru,
- 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 120°C. Do rondelka wlewamy napój owsiany, śmietankę migdałową i startą skórkę pomarańczową. Doprowadzamy do wrzenia. Całe jajka i żółtka ubijamy na puszystą masę. Mleko przelewamy powoli do masy z żółtkami. Gotowy krem przekładamy do kokilek. Układamy je na blaszce do pieczenia i zalewamy do połowy wysokości wodą. Pieczemy około 35 min. Po wystygnięciu wstawiamy do lodówki na 3 godz. lub do zamrażarki. Przed podaniem posypujemy granolą i kandyzowanymi skórkami pomarańczy.
Gofry z napojem owsianym
Składniki:
- 200 ml napoju Lovege owies Sante,
- 2 jajka,
- 200 g mąki pszennej,
- 7 g suszonych drożdży,
- 20 g cukru,
- 100 ml cydru,
- szczypta soli,
- masło do smarowania gofrownicy,
- cukier puder,
- świeże maliny lub borówki do serwowania.
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy mąkę z drożdżami, cukrem i solą. W środku robimy wgłębienie i wlewamy napój owsiany. Oddzielamy białka od żółtek. Do mąki dodajemy żółtka, mieszamy, a następnie wlewamy cydr. Dobrze mieszamy składniki. Na końcu dodajemy delikatnie ubite białka. Masa powinna być puszysta. Odstawiamy na chwilę. Następnie lekko smarujemy masłem gofrownicę i pieczemy gofry na złocisty kolor. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dodajemy świeże owoce.
Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Japońskie omlety według Rozkosznego. "Dygoczą jak galaretka, konsystencją przypominają obłoki"
- Bułeczki, drożdżówki i rolada z owocami. Proste i pyszne pomysły na drugie śniadanie
- Trik, który pozwoli ci sprawdzić, czy borówka jest słodka. Wystarczy jedna rzecz. Masz ją w kuchni
Źródło zdjęcia głównego: Mat. prasowe