Materiał promocyjny

Napój owsiany – idealny dodatek do kawy lub deserów. Jakie słodkie pyszności można z niego przygotować?

Napój roślinny owsiany Lovege
Lekkie jak obłoczek, letnie śniadania
Źródło: Dzień Dobry TVN
Z biegiem lat nasza świadomość na temat żywności i żywienia rośnie. Właśnie dlatego chętniej niż kiedyś sięgamy po wegańskie czy wegetariańskie zamienniki produktów odzwierzęcych. Jednym z przykładów są napoje roślinne, na przykład owsiane, które z łatwością mogą zastąpić krowie mleko w codziennej diecie. Sprawdź, jakie mają właściwości zdrowotne.

Dlaczego warto wybierać napoje roślinne?

Napoje roślinne są rewelacyjnym substytutem mleka. Bez obaw mogą je pić zarówno dzieci, jaki i dorośli, którzy mają nietolerancję laktozy. Tego typu produkty doceniają również weganie całkowicie eliminujący ze swojego jadłospisu żywność pochodzenia zwierzęcego, a także wegetarianie czy osoby na dietach tradycyjnych, które chcą ograniczyć spożycie nabiału.

Światowy rynek napojów roślinnych rozwija się bardzo dynamicznie. Na sklepowych półkach pojawiają się produkty w różnych wersjach smakowych, wzbogacane m.in. w wapń i witaminy D, B12, B2. Surowcami przeznaczonymi do produkcji zamienników mleka krowiego są m.in.: owies, soja, migdały, orzechy laskowe, ryż czy kokos.

Jednym z ulubionych napojów roślinnych konsumentów jest ten wykonany na bazie owsa. Ma doskonały, głęboki, lekko słodkawy smak, a do tego aksamitną konsystencję. Ponadto napój owsiany ma mniej kilokalorii, mniej tłuszczu oraz mniej cukrów niż zwykłe mleko. Nie zawiera ani laktozy, ani cholesterolu, ale za to posiada dużo witamin, minerałów i stanowi cenne źródło błonnika.

Napój roślinny owsiany Lovege
Napój roślinny owsiany Lovege
Źródło: Mat. prasowe

Co można przygotować na bazie napoju roślinnego?

Napój owsiany Lovege owies marki Sante jest idealny jako dodatek do ciepłych kaw i herbat, a także do zimnych koktajli. Może stanowić bazę do deserów, ciast, placuszków, gofrów czy naleśników. Warto go dolać również do granoli lub płatków śniadaniowych.

Znany ekspert kulinarny Grzegorz Zawierucha zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN swoje pomysły na pyszne, proste w wykonaniu i idealne na lato desery: ciasto cytrynowe, pomarańczowy krem oraz gofry. Do ich przygotowania użył napoju roślinnego Lovege owies marki Sante.

Ciasto cytrynowe z napojem owsianym

Składniki:

  • 150 g cukru,
  • łyżka wody,
  • 125 g masła,
  • 115 g mąki pszennej,
  • 500 ml napoju Lovege owies Sante,
  • 2 małe cytryny,
  • czerwona porzeczka do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Białka oddzielamy od żółtek. Za pomocą miksera ucieramy żółtka z cukrem, aż masa zrobi się puszysta. Następnie dodajemy roztopione masło, sok z dwóch cytryn, stopniowo mąkę, a następnie lekko podgrzany napój owsiany i wodę. Białka ubijamy i delikatnie dodajemy do masy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy o wymiarach 20x20 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 50 min., aż ciasto będzie złotobrązowe. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy czerwoną porzeczką.

Ciasto cytrynowe z napojem owsianym
Ciasto cytrynowe z napojem owsianym
Ciasto cytrynowe z napojem owsianym
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Pomarańczowy krem z napojem owsianym

Składniki:

  • 200 ml napoju Lovege owies Sante,
  • 200 ml śmietany migdałowej,
  • pomarańcza,
  • 2 całe jajka + 2 żółtka,
  • 1/2 szklanki granoli,
  • 50 g cukru,
  • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 120°C. Do rondelka wlewamy napój owsiany, śmietankę migdałową i startą skórkę pomarańczową. Doprowadzamy do wrzenia. Całe jajka i żółtka ubijamy na puszystą masę. Mleko przelewamy powoli do masy z żółtkami. Gotowy krem przekładamy do kokilek. Układamy je na blaszce do pieczenia i zalewamy do połowy wysokości wodą. Pieczemy około 35 min. Po wystygnięciu wstawiamy do lodówki na 3 godz. lub do zamrażarki. Przed podaniem posypujemy granolą i kandyzowanymi skórkami pomarańczy.

Gofry z napojem owsianym

Składniki:

  • 200 ml napoju Lovege owies Sante,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 7 g suszonych drożdży,
  • 20 g cukru,
  • 100 ml cydru,
  • szczypta soli,
  • masło do smarowania gofrownicy,
  • cukier puder,
  • świeże maliny lub borówki do serwowania.
Gofry z napojem owsianym
Gofry z napojem owsianym
Gofry z napojem owsianym
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy mąkę z drożdżami, cukrem i solą. W środku robimy wgłębienie i wlewamy napój owsiany. Oddzielamy białka od żółtek. Do mąki dodajemy żółtka, mieszamy, a następnie wlewamy cydr. Dobrze mieszamy składniki. Na końcu dodajemy delikatnie ubite białka. Masa powinna być puszysta. Odstawiamy na chwilę. Następnie lekko smarujemy masłem gofrownicę i pieczemy gofry na złocisty kolor. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dodajemy świeże owoce.

Gofry z napojem owsianym, z owocami
Gofry z napojem owsianym, z owocami
Gofry z napojem owsianym, z owocami
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się: