Materiał promocyjny

Hummus - nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Pasta z ciecierzycy podbije serce każdego smakosza

Hummus jest idealny jako smarowidło do pieczywa, dip do warzyw czy też składnik różnego rodzaju potraw.
Letnie przekąski
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jest idealny jako smarowidło do pieczywa, dip do warzyw czy też składnik różnego rodzaju potraw. Hummus to przysmak zaczerpnięty z kuchni bliskowschodniej. Robi furorę wśród wegetarian i wegan, ale też coraz częściej po tę pełną smaku pastę na bazie ciecierzycy i masła sezamowego sięgają osoby na standardowej diecie. Dlaczego warto jeść hummus i jakie ma właściwości odżywcze?

Hummus dla każdego

Głównymi składnikami hummusu jest gotowana ciecierzyca oraz tahini, czyli masło ze zmielonego sezamu. Pasta ma idealnie gładką i kremową konsystencję. Jest skarbnicą cennych składników odżywczych: to porządna porcja białka, kwasu foliowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika.

Hummusem zajadają się osoby na dietach wegetariańskich i wegańskich, które częściowo lub całkowicie wykluczają ze swojego menu produkty odzwierzęce. Z kolei osoby, które jedzą mięso oraz nabiał, coraz częściej wybierają pastę z ciecierzycy, by urozmaicić swój jadłospis. Cenią hummus za orientalny smak.

Marka Sante ma w swojej ofercie pyszny Hummus Lovege z suszonymi pomidorami. To produkt w 100% pochodzenia roślinnego. Ma bezkonkurencyjny skład: nie zawiera sztucznych dodatków, konserwantów czy ulepszaczy smaku. Jest bezglutenowy, nie ma oleju palmowego, laktozy i syropu glukozowo-fruktozowego. Jest za to źródłem żelaza i manganu.

Hummus z ciecierzycy i masła sezamowego z dodatkiem suszonych pomidorów idealnie smakuje z pieczywem chrupkim, zwykłym lub waflami ryżowymi. Może być stosowany jako dip do świeżych warzyw, dodatek do placków ziemniaczanych, ryb lub mięs.   

W ofercie firmy Sante są dostępne także hummusy w wersji klasycznej oraz z papryką.

Hummus z ciecierzycy i masła sezamowego z dodatkiem suszonych pomidorów idealnie smakuje z pieczywem chrupkim, zwykłym lub waflami ryżowymi.
Hummus z ciecierzycy i masła sezamowego z dodatkiem suszonych pomidorów idealnie smakuje z pieczywem chrupkim, zwykłym lub waflami ryżowymi.
Źródło: Mat. prasowe

Pasty warzywne w różnych odsłonach

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował pełne smaku i aromatu dania, w których wykorzystał warzywne pasty Lovege Sante. Kucharz przygotował:

  • minipizzę z hummusem, parmezanem i kolorowymi pomidorkami,
    • grzanki z pastą ze słonecznika z pomidorami, serem pleśniowym i orzechami laskowymi,
      • tosty ze smalczykiem z jabłkiem i cebulką, prażonym bekonem i jajkiem sadzonym,
        • bliny ziemniaczane z hummusem, zielonym ogórkiem i wędzonym pstrągiem.

          Minipizza z hummusem, parmezanem i kolorowymi pomidorkami

          Składniki ciasta na pizzę:

          • 250 g mąki,
            • 120 ml wody,
              • 10 ml oliwy z oliwek,
                • 20 g drożdży,
                  • 5 g cukru,
                    • 5 g soli.
                      Minipizza z hummusem, parmezanem i kolorowymi pomidorkami
                      Minipizza z hummusem, parmezanem i kolorowymi pomidorkami
                      Minipizza z hummusem, parmezanem i kolorowymi pomidorkami
                      Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                      Przygotowanie:

                      W rondelku podgrzej wodę do 40 st. C, dodaj do niej pokruszone drożdże i poczekaj aż się rozpuszczą. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, wlej wymieszane wcześniej drożdże, dodaj oliwę i za pomocą dłoni zagnieć ciasto aż nabierze jednolitej konsystencji. Następnie przykryj ciasto ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na około 45 minut. Po tym czasie podziel ciasto na kulki po około 220 g. Znów delikatnie zagnieć ciasto, uformuj kulki i zostaw do wyrośnięcia. Gdy wyrosną, delikatnie rozbij je dłonią, ułóż na patelni i wstaw do piekarnika na 12 minut. Piecz w 220 st. C.

                      Minipizza z hummusem, parmezanem i pomidorkami
                      Minipizza z hummusem, parmezanem i pomidorkami
                      Minipizza z hummusem, parmezanem i pomidorkami
                      Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                      Składniki na pizzę:

                      • słoik hummusu z suszonymi pomidorami Lovege Sante,
                        • 100 g pomidorków koktajlowych,
                          • parmezan w kawałku,
                            • pęczek koperku.

                              Przygotowanie:

                              Na upieczony spód nałóż hummus i równo rozsmaruj. Dodaj na niego kolorowe pomidorki, kawałki parmezanu i świeży koperek.

                              Grzanki z pastą ze słonecznika z pomidorami, serem pleśniowym i orzechami laskowymi

                              Grzanki z serem pleśniowym
                              Grzanki z serem pleśniowym
                              Grzanki z serem pleśniowym
                              Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                              Składniki:

                              • bagietka pszenna na zakwasie,
                                • słoik pasty ze słonecznika z pomidorami Lovege Sante,
                                  • oliwa z oliwek,
                                    • 100 g orzechów laskowych,
                                      • ser pleśniowy,
                                        • opakowanie rukoli,
                                          • kilka plastrów szynki dojrzewającej (opcjonalnie).
                                            Grzanki z pastą ze słonecznika z pomidorami, serem pleśniowym i orzechami laskowymi
                                            Grzanki z pastą ze słonecznika z pomidorami, serem pleśniowym i orzechami laskowymi
                                            Grzanki z pastą ze słonecznika z pomidorami, serem pleśniowym i orzechami laskowymi
                                            Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                            Przygotowanie:

                                            Pszenną bagietkę przetnij wzdłuż, polej oliwą i połóż na grilla, aby pieczywo było chrupkie i soczyste w środku. Orzechy podpraż na patelni. Grzanki posmaruj warstwą pasty ze słonecznika z pomidorami, ułóż ser pleśniowy pokrojony w kawałki i wstaw pieczywo do piekarnika z funkcją górnego pieczenia, aby grzanki mogły się lekko zapiec. Po wyjęciu ułóż na górę pokruszone kawałki orzechów, listki rukoli i opcjonalnie kilka plastrów szynki dojrzewającej.

                                            Grzanki z pastą z pomidorami, serem pleśniowym i orzechami
                                            Grzanki z pastą z pomidorami, serem pleśniowym i orzechami
                                            Grzanki z pastą z pomidorami, serem pleśniowym i orzechami
                                            Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                            Tosty ze smalczykiem z jabłkiem i cebulką, prażonym bekonem i jajkiem sadzonym

                                            Składniki:

                                            • opakowanie chleba tostowego maślanego,
                                              • słoik smalczyku wegańskiego z jabłkiem i cebulką Lovege Sante,
                                                • opakowanie boczku w plastrach (wędzony, parzony),
                                                  • opakowanie sera żółtego w plastrach,
                                                    • 4 jajka,
                                                      • pęczek szczypiorku.

                                                        Przygotowanie:

                                                        Kromki chleba włóż do tostera i poczekaj, aż lekko się zrumienią. Bekon ułóż na patelni, wytop tłuszcz i poczekaj, aż zrobi się złoto-brązowy. Smalczykiem dokładnie posmaruj jedną część tosta. Na górę ułóż plastry usmażonego wcześniej boczku. Dodaj kromkę pieczywa i plaster żółtego sera, tost zamknij kolejną kromką. Na górę tosta dodaj sadzone jajko i posyp świeżym szczypiorkiem.

                                                        Tosty ze smalczykiem z jabłkiem i cebulką, prażonym bekonem i jajkiem sadzonym
                                                        Tosty ze smalczykiem z jabłkiem i cebulką, prażonym bekonem i jajkiem sadzonym
                                                        Tosty ze smalczykiem z jabłkiem i cebulką, prażonym bekonem i jajkiem sadzonym
                                                        Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                        Bliny ziemniaczane z hummusem, zielonym ogórkiem i wędzonym pstrągiem

                                                        Składniki:

                                                        • 500 g ziemniaków,
                                                          • 2 jajka,
                                                            • mała łyżka proszku do pieczenia,
                                                              • mała łyżka soli,
                                                                • 150 g mąki pszennej,
                                                                  • kilka łyżek klarowanego masła,
                                                                    • słoik hummusu klasycznego Lovege Sante,
                                                                      • 2 ogórki,
                                                                        • 200 g fileta z wędzonego pstrąga,
                                                                          • cytryna do dekoracji.
                                                                            Bliny ziemniaczane z hummusem, zielonym ogórkiem i wędzonym pstrągiem
                                                                            Bliny ziemniaczane z hummusem, zielonym ogórkiem i wędzonym pstrągiem
                                                                            Bliny ziemniaczane z hummusem, zielonym ogórkiem i wędzonym pstrągiem
                                                                            Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                            Przygotowanie:

                                                                            Ziemniaki ugotuj w posolonej wodzie, odcedź, zmiel na drobnych oczkach bądź przeciśnij przez praskę. Do masy dodaj całe jajka, proszek do pieczenia, sól i mąkę pszenną. Wyrób ciasto do gładkiej konsystencji — powinna mieć strukturę jak gęsta kwaśna śmietana. Jeśli ciasto jest płynne, dodaj więcej mąki. Następnie smaż bliny na gorącej patelni z klarowanym masłem. Po usmażeniu przełóż je na papierowy ręcznik. Na usmażone bliny nałóż porcję hummusu klasycznego, dodaj kawałki zielonego ogórka i wędzonego pstrąga. Udekoruj plastrami cytryny.

                                                                            Materiały promocyjne
                                                                            Materiały promocyjne
                                                                            Materiały promocyjne
                                                                            Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Mat. prasowe

                                                                            Materiał promocyjny
                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości