Hummus dla każdego
Głównymi składnikami hummusu jest gotowana ciecierzyca oraz tahini, czyli masło ze zmielonego sezamu. Pasta ma idealnie gładką i kremową konsystencję. Jest skarbnicą cennych składników odżywczych: to porządna porcja białka, kwasu foliowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika.
Hummusem zajadają się osoby na dietach wegetariańskich i wegańskich, które częściowo lub całkowicie wykluczają ze swojego menu produkty odzwierzęce. Z kolei osoby, które jedzą mięso oraz nabiał, coraz częściej wybierają pastę z ciecierzycy, by urozmaicić swój jadłospis. Cenią hummus za orientalny smak.
Marka Sante ma w swojej ofercie pyszny Hummus Lovege z suszonymi pomidorami. To produkt w 100% pochodzenia roślinnego. Ma bezkonkurencyjny skład: nie zawiera sztucznych dodatków, konserwantów czy ulepszaczy smaku. Jest bezglutenowy, nie ma oleju palmowego, laktozy i syropu glukozowo-fruktozowego. Jest za to źródłem żelaza i manganu.
Hummus z ciecierzycy i masła sezamowego z dodatkiem suszonych pomidorów idealnie smakuje z pieczywem chrupkim, zwykłym lub waflami ryżowymi. Może być stosowany jako dip do świeżych warzyw, dodatek do placków ziemniaczanych, ryb lub mięs.
W ofercie firmy Sante są dostępne także hummusy w wersji klasycznej oraz z papryką.
Pasty warzywne w różnych odsłonach
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował pełne smaku i aromatu dania, w których wykorzystał warzywne pasty Lovege Sante. Kucharz przygotował:
- minipizzę z hummusem, parmezanem i kolorowymi pomidorkami,
- grzanki z pastą ze słonecznika z pomidorami, serem pleśniowym i orzechami laskowymi,
- tosty ze smalczykiem z jabłkiem i cebulką, prażonym bekonem i jajkiem sadzonym,
- bliny ziemniaczane z hummusem, zielonym ogórkiem i wędzonym pstrągiem.
Minipizza z hummusem, parmezanem i kolorowymi pomidorkami
Składniki ciasta na pizzę:
- 250 g mąki,
- 120 ml wody,
- 10 ml oliwy z oliwek,
- 20 g drożdży,
- 5 g cukru,
- 5 g soli.
Przygotowanie:
W rondelku podgrzej wodę do 40 st. C, dodaj do niej pokruszone drożdże i poczekaj aż się rozpuszczą. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, wlej wymieszane wcześniej drożdże, dodaj oliwę i za pomocą dłoni zagnieć ciasto aż nabierze jednolitej konsystencji. Następnie przykryj ciasto ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na około 45 minut. Po tym czasie podziel ciasto na kulki po około 220 g. Znów delikatnie zagnieć ciasto, uformuj kulki i zostaw do wyrośnięcia. Gdy wyrosną, delikatnie rozbij je dłonią, ułóż na patelni i wstaw do piekarnika na 12 minut. Piecz w 220 st. C.
Składniki na pizzę:
- słoik hummusu z suszonymi pomidorami Lovege Sante,
- 100 g pomidorków koktajlowych,
- parmezan w kawałku,
- pęczek koperku.
Przygotowanie:
Na upieczony spód nałóż hummus i równo rozsmaruj. Dodaj na niego kolorowe pomidorki, kawałki parmezanu i świeży koperek.
Grzanki z pastą ze słonecznika z pomidorami, serem pleśniowym i orzechami laskowymi
Składniki:
- bagietka pszenna na zakwasie,
- słoik pasty ze słonecznika z pomidorami Lovege Sante,
- oliwa z oliwek,
- 100 g orzechów laskowych,
- ser pleśniowy,
- opakowanie rukoli,
- kilka plastrów szynki dojrzewającej (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Pszenną bagietkę przetnij wzdłuż, polej oliwą i połóż na grilla, aby pieczywo było chrupkie i soczyste w środku. Orzechy podpraż na patelni. Grzanki posmaruj warstwą pasty ze słonecznika z pomidorami, ułóż ser pleśniowy pokrojony w kawałki i wstaw pieczywo do piekarnika z funkcją górnego pieczenia, aby grzanki mogły się lekko zapiec. Po wyjęciu ułóż na górę pokruszone kawałki orzechów, listki rukoli i opcjonalnie kilka plastrów szynki dojrzewającej.
Tosty ze smalczykiem z jabłkiem i cebulką, prażonym bekonem i jajkiem sadzonym
Składniki:
- opakowanie chleba tostowego maślanego,
- słoik smalczyku wegańskiego z jabłkiem i cebulką Lovege Sante,
- opakowanie boczku w plastrach (wędzony, parzony),
- opakowanie sera żółtego w plastrach,
- 4 jajka,
- pęczek szczypiorku.
Przygotowanie:
Kromki chleba włóż do tostera i poczekaj, aż lekko się zrumienią. Bekon ułóż na patelni, wytop tłuszcz i poczekaj, aż zrobi się złoto-brązowy. Smalczykiem dokładnie posmaruj jedną część tosta. Na górę ułóż plastry usmażonego wcześniej boczku. Dodaj kromkę pieczywa i plaster żółtego sera, tost zamknij kolejną kromką. Na górę tosta dodaj sadzone jajko i posyp świeżym szczypiorkiem.
Bliny ziemniaczane z hummusem, zielonym ogórkiem i wędzonym pstrągiem
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 2 jajka,
- mała łyżka proszku do pieczenia,
- mała łyżka soli,
- 150 g mąki pszennej,
- kilka łyżek klarowanego masła,
- słoik hummusu klasycznego Lovege Sante,
- 2 ogórki,
- 200 g fileta z wędzonego pstrąga,
- cytryna do dekoracji.
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w posolonej wodzie, odcedź, zmiel na drobnych oczkach bądź przeciśnij przez praskę. Do masy dodaj całe jajka, proszek do pieczenia, sól i mąkę pszenną. Wyrób ciasto do gładkiej konsystencji — powinna mieć strukturę jak gęsta kwaśna śmietana. Jeśli ciasto jest płynne, dodaj więcej mąki. Następnie smaż bliny na gorącej patelni z klarowanym masłem. Po usmażeniu przełóż je na papierowy ręcznik. Na usmażone bliny nałóż porcję hummusu klasycznego, dodaj kawałki zielonego ogórka i wędzonego pstrąga. Udekoruj plastrami cytryny.
Źródło zdjęcia głównego: Mat. prasowe