Jesteś fanem chłodnika? To letnie danie ma własny festiwal. "Mogą zrobić go wszyscy"

DD_20240623_Chlodnik_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Różowa moc! Festiwal chłodnika litewskiego
Różowa moc! Festiwal chłodnika litewskiego
Wypieczone wariacje Mariety Mareckiej
Wypieczone wariacje Mariety Mareckiej
Słodkości od Mariety
Słodkości od Mariety
Słodka kuchnia wielkanocna
Słodka kuchnia wielkanocna

Chłodnik to przepyszna zimna zupa. Litwini uwielbiają ją tak bardzo, że postanowili stworzyć na jej cześć festiwal. W tym roku odbyła się już druga edycja tego wydarzenia. Jak wyglądała? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział nasz reporter Marcin Sawicki.

Najlepsza zimna zupa na świecie

Chłodnik to jedno z najpopularniejszych letnich dań. Jak się okazuje, najlepsza zimna zupa na świecie ma tylu fanów, że doczekała się własnego festiwalu. Ten odbywa się w Wilnie na początku czerwca. Dlaczego akurat w litewskim mieście?

- Kochamy chłodnik, šaltibarščiai, czyli barszcz. Gdy tylko zaczyna się lato, wszyscy w Litwie jemy chłodnik. Lubimy go tak bardzo, że nawet zrobiliśmy festiwal chłodnika. W tym roku robimy go po raz drugi, no i stąd tyle koloru różowego w Wilnie - powiedział w Dzień Dobry TVN jeden z uczestników festiwalu w Wilnie.

- Dla nas šaltibarščiai to poważna sprawa i od dziecka latem jemy go bardzo dużo. To nieodzowny element lata - dodała Lina, mieszkanka Wilna.

Jak zrobić chłodnik po litewsku?

W dniu festiwalu w wileńskich restauracjach, nawet tych azjatyckich, serwowane są różne odmiany chłodnika. Reporter Marcin Sawicki postanowił sprawdzić, jak robi się chłodnik po litewsku. Pomogła mu w tym szefowa kuchni, Rita Keršulyte.

- Chłodnik, różową zupę, mogą zrobić wszyscy, bo wystarczy mieć składniki i nie potrzeba umieć gotować. Podstawą jest kefir. Jeśli nie mamy tłustego kefiru, wtedy dodajemy do niego odrobinę śmietany. Kefir wlewamy na koperek i kawałki pora. Na litry kefiru dajemy pół łyżeczki soli, mieszamy składniki - tłumaczyła kulinarna ekspertka.

Teraz czas na to, co wyróżnia tę zupę, czyli buraki. Jeśli kefir nie ma wyraźnego smaku, wtedy w litewskiej kuchni używa się buraków marynowanych w soku jabłkowym, najczęściej jednak buraków gotowanych. - Do tego świeży ogórek oraz jajka na talerzu i zalewamy to naszą zupą. Pasują do tego gotowane ziemniaki w mundurkach lub bez - dodała Rita.

Zobacz całą relację z festiwalu w materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. 

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Aleksandra Matczuk

Reporter: Marcin Sawicki

podziel się:

Pozostałe wiadomości