Chłodnik to przepyszna zimna zupa. Litwini uwielbiają ją tak bardzo, że postanowili stworzyć na jej cześć festiwal. W tym roku odbyła się już druga edycja tego wydarzenia. Jak wyglądała? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział nasz reporter Marcin Sawicki.
Najlepsza zimna zupa na świecie
Chłodnik to jedno z najpopularniejszych letnich dań. Jak się okazuje, najlepsza zimna zupa na świecie ma tylu fanów, że doczekała się własnego festiwalu. Ten odbywa się w Wilnie na początku czerwca. Dlaczego akurat w litewskim mieście?
- Kochamy chłodnik, šaltibarščiai, czyli barszcz. Gdy tylko zaczyna się lato, wszyscy w Litwie jemy chłodnik. Lubimy go tak bardzo, że nawet zrobiliśmy festiwal chłodnika. W tym roku robimy go po raz drugi, no i stąd tyle koloru różowego w Wilnie - powiedział w Dzień Dobry TVN jeden z uczestników festiwalu w Wilnie.
- Dla nas šaltibarščiai to poważna sprawa i od dziecka latem jemy go bardzo dużo. To nieodzowny element lata - dodała Lina, mieszkanka Wilna.
Jak zrobić chłodnik po litewsku?
W dniu festiwalu w wileńskich restauracjach, nawet tych azjatyckich, serwowane są różne odmiany chłodnika. Reporter Marcin Sawicki postanowił sprawdzić, jak robi się chłodnik po litewsku. Pomogła mu w tym szefowa kuchni, Rita Keršulyte.
- Chłodnik, różową zupę, mogą zrobić wszyscy, bo wystarczy mieć składniki i nie potrzeba umieć gotować. Podstawą jest kefir. Jeśli nie mamy tłustego kefiru, wtedy dodajemy do niego odrobinę śmietany. Kefir wlewamy na koperek i kawałki pora. Na litry kefiru dajemy pół łyżeczki soli, mieszamy składniki - tłumaczyła kulinarna ekspertka.
Teraz czas na to, co wyróżnia tę zupę, czyli buraki. Jeśli kefir nie ma wyraźnego smaku, wtedy w litewskiej kuchni używa się buraków marynowanych w soku jabłkowym, najczęściej jednak buraków gotowanych. - Do tego świeży ogórek oraz jajka na talerzu i zalewamy to naszą zupą. Pasują do tego gotowane ziemniaki w mundurkach lub bez - dodała Rita.
Zobacz całą relację z festiwalu w materiale wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Chłodniki na upalne dni z przepisów Basi Ritz, które zaskoczą nawet najwykwintniejszych smakoszy
- Chłodnik z jabłek, ciasto z fasolką i placek ze śliwkami z przepisów Andrzeja Polana
- Chłodnik - zupa idealna na upały. Jak go zrobić? Przepisy na chłodniki wytrawne, słodkie i wegańskie
Autor: Aleksandra Matczuk
Reporter: Marcin Sawicki