Kucharz zrobił sałatkę chlebową, polędwiczkę wieprzową z groszkiem zielonym i puddingiem z ryżu na ciepło, a także kruche kołacze z owocami lata i serem.
Arle fajnie, kolorowo, czyli sałatka chlebowa
Składniki:
- 2-3 ciabatty,
- opakowanie arla apetina snack pomidorowy,
- 3 filety z kurczaka,
- sałata radicchio,
- sałata masłowa,
- opakowanie pomidorków cherry żółtych,
- 6 ogórków gruntowych,
- czerwona cebula,
- 200 ml soku jabłkowego,
- masło klarowane,
- świeży rozmaryn,
- świeża bazylia,
- sól, pieprz i ostra papryka,
- kilka plasterków kumpiaka,
- musztarda francuska.
Sposób przygotowania:
Bułkę kroimy w cienkie kromki i obsmażamy na maśle na złoty kolor. Ser miksujemy z sokiem jabłkowym, dodajemy musztardę francuską, doprawiamy pieprzem i solą. Filety z kurczaka oprószamy solą, pieprzem, papryką ostrą i smażymy na patelni wraz z gałązkami rozmarynu, jeżeli filety są duże, to proponuję po obsmażeniu na złoty kolor, wstawić je jeszcze na 10 minut do piekarnika w temp. 150 stopni. Kiedy już kurczak będzie gotowy, rozpoczynamy zabawę w układanie naszej sałatki na dużym talerzu lub desce. Liście radicchio, sałaty masłowej, ogórek pokrojony za pomocą obieraczki w długie cienkie paski, pomidorki przekrojone na pół. Cebula w cienkie plasterki, wszystko razem, ale jakby osobno. Sos z sera, soku i musztardy łączy to wszystko razem.
Polędwiczka wieprzowa na zielono, groszek zielony i pudding z ryżu na ciepło - arle pomysłowo
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe,
- 2 opakowania sera arla apetina w zalewie solankowej,
- 150 g ryżu jasminowego,
- 200 g groszku zielonego,
- kiełki groszku cukrowego,
- 100 g groszku cukrowego,
- łyżka bułki tartej,
- pęczek koperku,
- pęczek natki pietruszki,
- 50 g masła,
- papryka czerwona ostra,
- 300 ml mleka,
- cytryna,
- pieprz biały i sól,
- świezy tymianek,
- świeży szczypiorek,
- olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
Olej łączymy z przyprawami, skórką z cytryny i dodajemy tymianek, obtaczamy w nim polędwiczkę, odstawiamy minimum na godzinę. W rondlu zagotowujemy mleko z dodatkiem 100 ml wody, dodajemy sól i dodajemy ryż. Gotujemy na wolnym ogniu, do momentu aż ryż będzie miękki. Dodajemy na koniec do ryżu. Groszek krótko gotujemy i przekładamy do zimnej wody, aby nie stracił swojego koloru. Papryczkę kroimy w drobną kostkę i łączymy ze skórką z cytryny. Ser arla miksujemy z masłem, bułką tartą, ziołami. Kiedy mamy już wszystkie dodatki gotowe, zabieramy się za mięso, smażymy w całości z każdej strony na mocno złoty kolor. Następnie kroimy w plastry, na każdym kładziemy kruszonkę zieloną i wstawiamy do zapieczenia. Gotowe polędwiczki podajemy na puddingu ryżowym, posypujemy suto groszkiem i papryką czerwoną dla kontrastu, dekorujemy gałązkami groszku cukrowego.
Kołacze kruche z owocami lata i serem - arle słodko
Składniki:
- 400 g mąki,
- 100 g sera arla mozzarella,
- 200 g masła,
- 4 żółka,
- 50 g cukru,
- łyżka migdałów w płatkach,
- miód wielokwiatowy do smaku,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- owoce: borówki amerykańskie, brzoskwinie i jeżyny.
Sposób przygotowania:
Z mąki, masła, śmietany, cukru i żółtek przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy, aby odpoczęło i następnie rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy kółka. Owoce łączymy z serem arla, miodem i wykładamy na każde kółko. Brzegi wykładamy na wierzch, smarujemy białkiem i wstawiamy do pieczenia, temp. 190 stopni, czas około 15 minut. Przed podaniem raz jeszcze polewamy delikatnie miodem.
Zobacz także:
- Ser śródziemnomorski nadaje się nie tylko do sałatek. Sprawdź, w jakich daniach można go wykorzystać
- Czy ser śródziemnomorski dobrze komponuje się z klasycznymi potrawami z grilla?
- Zaskocz swoich znajomych oryginalnymi daniami z grilla z dodatkiem sera śródziemnomorskiego
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News