Materiał promocyjny

Lekka, wakacyjna kuchnia Andrzeja Polana. Dania z dodatkiem sera śródziemnomorskiego

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN.
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN.
Źródło: Michał Woźniak/East News
Latem, gdy temperatury są wysokie, najlepiej sprawdzają się lekkie dania z dodatkiem dużej ilości warzyw i owoców. Warto też wykorzystać pyszny serek śródziemnomorski, który nada potrawom niepowtarzalny smak. W wakacje możesz wspólnie z rodziną i przyjaciółmi przygotować potrawy zaprezentowane w kuchni Dzień Dobry TVN przez Andrzeja Polana.

Kucharz zrobił sałatkę chlebową, polędwiczkę wieprzową z groszkiem zielonym i puddingiem z ryżu na ciepło, a także kruche kołacze z owocami lata i serem.

Arle fajnie, kolorowo, czyli słatka chlebowa

Składniki:

  • 2-3 ciabatty,
    • opakowanie arla apetina snack pomidorowy,
      • 3 filety z kurczaka,
        • sałata radicchio,
          • sałata masłowa,
            • opakowanie pomidorków cherry żółtych,
              • 6 ogórków gruntowych,
                • czerwona cebula,
                  • 200 ml soku jabłkowego,
                    • masło klarowane,
                      • świeży rozmaryn,
                        • świeża bazylia,
                          • sól, pieprz i ostra papryka,
                            • kilka plasterków kumpiaka,
                              • musztarda francuska.

                                Sposób przygotowania:

                                Bułkę kroimy w cienkie kromki i obsmażamy na maśle na złoty kolor. Ser miksujemy z sokiem jabłkowym, dodajemy musztardę francuską, doprawiamy pieprzem i solą. Filety z kurczaka oprószamy solą, pieprzem, papryką ostrą i smażymy na patelni wraz z gałązkami rozmarynu, jeżeli filety są duże, to proponuję po obsmażeniu na złoty kolor, wstawić je jeszcze na 10 minut do piekarnika w temp. 150 stopni. Kiedy już kurczak będzie gotowy, rozpoczynamy zabawę w układanie naszej sałatki na dużym talerzu lub desce. Liście radicchio, sałaty masłowej, ogórek pokrojony za pomocą obieraczki w długie cienkie paski, pomidorki przekrojone na pół. Cebula w cienkie plasterki, wszystko razem, ale jakby osobno. Sos z sera, soku i musztardy łączy to wszystko razem.

                                Polędwiczka wieprzowa na zielono, groszek zielony i pudding z ryżu na ciepło - arle pomysłowo

                                Składniki:

                                • 2 polędwiczki wieprzowe,
                                  • 2 opakowania sera arla apetina w zalewie solankowej,
                                    • 150 g ryżu jasminowego,
                                      • 200 g groszku zielonego,
                                        • kiełki groszku cukrowego,
                                          • 100 g groszku cukrowego,
                                            • łyżka bułki tartej,
                                              • pęczek koperku,
                                                • pęczek natki pietruszki,
                                                  • 50 g masła,
                                                    • papryka czerwona ostra,
                                                      • 300 ml mleka,
                                                        • cytryna,
                                                          • pieprz biały i sól,
                                                            • świezy tymianek,
                                                              • świeży szczypiorek,
                                                                • olej rzepakowy.

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Olej łączymy z przyprawami, skórką z cytryny i dodajemy tymianek, obtaczamy w nim polędwiczkę, odstawiamy minimum na godzinę. W rondlu zagotowujemy mleko z dodatkiem 100 ml wody, dodajemy sól i dodajemy ryż. Gotujemy na wolnym ogniu, do momentu aż ryż będzie miękki. Dodajemy na koniec do ryżu. Groszek krótko gotujemy i przekładamy do zimnej wody, aby nie stracił swojego koloru. Papryczkę kroimy w drobną kostkę i łączymy ze skórką z cytryny. Ser arla miksujemy z masłem, bułką tartą, ziołami. Kiedy mamy już wszystkie dodatki gotowe, zabieramy się za mięso, smażymy w całości z każdej strony na mocno złoty kolor. Następnie kroimy w plastry, na każdym kładziemy kruszonkę zieloną i wstawiamy do zapieczenia. Gotowe polędwiczki podajemy na puddingu ryżowym, posypujemy suto groszkiem i papryką czerwoną dla kontrastu, dekorujemy gałązkami groszku cukrowego.

                                                                  Kołacze kruche z owocami lata i serem - arle słodko

                                                                  Składniki:

                                                                  • 400 g mąki,
                                                                    • 100 g sera arla mozzarella,
                                                                      • 200 g masła,
                                                                        • 4 żółka,
                                                                          • 50 g cukru,
                                                                            • łyżka migdałów w płatkach,
                                                                              • miód wielokwiatowy do smaku,
                                                                                • 2 łyżki śmietany 18%,
                                                                                  • owoce: borówki amerykańskie, brzoskwinie i jeżyny.

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    Z mąki, masła, śmietany, cukru i żółtek przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy, aby odpoczęło i następnie rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy kółka. Owoce łączymy z serem arla, miodem i wykładamy na każde kółko. Brzegi wykładamy na wierzch, smarujemy białkiem i wstawiamy do pieczenia, temp. 190 stopni, czas około 15 minut. Przed podaniem raz jeszcze polewamy delikatnie miodem.

                                                                                    Zobacz także:

                                                                                    Źródło: Andrzej Polan

                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości