Materiał promocyjny

Lekka, wakacyjna kuchnia Andrzeja Polana. Dania z dodatkiem sera śródziemnomorskiego

Lekka, wakacyjna kuchnia Andrzeja Polana. Dania z dodatkiem sera śródziemnomorskiego
Kolorowa kuchnia Andrzeja Polana
Źródło: Dzień Dobry TVN
Latem, gdy temperatury są wysokie, najlepiej sprawdzają się lekkie dania z dodatkiem dużej ilości warzyw i owoców. Warto też wykorzystać pyszny serek śródziemnomorski, który nada potrawom niepowtarzalny smak. W wakacje możesz wspólnie z rodziną i przyjaciółmi przygotować potrawy zaprezentowane w kuchni Dzień Dobry TVN przez Andrzeja Polana.

Kucharz zrobił sałatkę chlebową, polędwiczkę wieprzową z groszkiem zielonym i puddingiem z ryżu na ciepło, a także kruche kołacze z owocami lata i serem.

Arle fajnie, kolorowo, czyli sałatka chlebowa

Składniki:

  • 2-3 ciabatty,
  • opakowanie arla apetina snack pomidorowy,
  • 3 filety z kurczaka,
  • sałata radicchio,
  • sałata masłowa,
  • opakowanie pomidorków cherry żółtych,
  • 6 ogórków gruntowych,
  • czerwona cebula,
  • 200 ml soku jabłkowego,
  • masło klarowane,
  • świeży rozmaryn,
  • świeża bazylia,
  • sól, pieprz i ostra papryka,
  • kilka plasterków kumpiaka,
  • musztarda francuska.
Sałatka z serem śródziemnomorskim
Sałatka z serem śródziemnomorskim
Sałatka z serem śródziemnomorskim
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Sposób przygotowania:

Bułkę kroimy w cienkie kromki i obsmażamy na maśle na złoty kolor. Ser miksujemy z sokiem jabłkowym, dodajemy musztardę francuską, doprawiamy pieprzem i solą. Filety z kurczaka oprószamy solą, pieprzem, papryką ostrą i smażymy na patelni wraz z gałązkami rozmarynu, jeżeli filety są duże, to proponuję po obsmażeniu na złoty kolor, wstawić je jeszcze na 10 minut do piekarnika w temp. 150 stopni. Kiedy już kurczak będzie gotowy, rozpoczynamy zabawę w układanie naszej sałatki na dużym talerzu lub desce. Liście radicchio, sałaty masłowej, ogórek pokrojony za pomocą obieraczki w długie cienkie paski, pomidorki przekrojone na pół. Cebula w cienkie plasterki, wszystko razem, ale jakby osobno. Sos z sera, soku i musztardy łączy to wszystko razem.

Sałatka chlebowa z serem śródziemnomorskim
Sałatka chlebowa z serem śródziemnomorskim
Sałatka chlebowa z serem śródziemnomorskim
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Polędwiczka wieprzowa na zielono, groszek zielony i pudding z ryżu na ciepło - arle pomysłowo

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe,
  • 2 opakowania sera arla apetina w zalewie solankowej,
  • 150 g ryżu jasminowego,
  • 200 g groszku zielonego,
  • kiełki groszku cukrowego,
  • 100 g groszku cukrowego,
  • łyżka bułki tartej,
  • pęczek koperku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 50 g masła,
  • papryka czerwona ostra,
  • 300 ml mleka,
  • cytryna,
  • pieprz biały i sól,
  • świezy tymianek,
  • świeży szczypiorek,
  • olej rzepakowy.

Sposób przygotowania:

Olej łączymy z przyprawami, skórką z cytryny i dodajemy tymianek, obtaczamy w nim polędwiczkę, odstawiamy minimum na godzinę. W rondlu zagotowujemy mleko z dodatkiem 100 ml wody, dodajemy sól i dodajemy ryż. Gotujemy na wolnym ogniu, do momentu aż ryż będzie miękki. Dodajemy na koniec do ryżu. Groszek krótko gotujemy i przekładamy do zimnej wody, aby nie stracił swojego koloru. Papryczkę kroimy w drobną kostkę i łączymy ze skórką z cytryny. Ser arla miksujemy z masłem, bułką tartą, ziołami. Kiedy mamy już wszystkie dodatki gotowe, zabieramy się za mięso, smażymy w całości z każdej strony na mocno złoty kolor. Następnie kroimy w plastry, na każdym kładziemy kruszonkę zieloną i wstawiamy do zapieczenia. Gotowe polędwiczki podajemy na puddingu ryżowym, posypujemy suto groszkiem i papryką czerwoną dla kontrastu, dekorujemy gałązkami groszku cukrowego.

Polędwiczka wieprzowa na zielono, groszek zielony i pudding z ryżu na ciepło
Polędwiczka wieprzowa na zielono, groszek zielony i pudding z ryżu na ciepło
Polędwiczka wieprzowa na zielono, groszek zielony i pudding z ryżu na ciepło
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Kołacze kruche z owocami lata i serem - arle słodko

Składniki:

  • 400 g mąki,
  • 100 g sera arla mozzarella,
  • 200 g masła,
  • 4 żółka,
  • 50 g cukru,
  • łyżka migdałów w płatkach,
  • miód wielokwiatowy do smaku,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • owoce: borówki amerykańskie, brzoskwinie i jeżyny.

Sposób przygotowania:

Z mąki, masła, śmietany, cukru i żółtek przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy, aby odpoczęło i następnie rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy kółka. Owoce łączymy z serem arla, miodem i wykładamy na każde kółko. Brzegi wykładamy na wierzch, smarujemy białkiem i wstawiamy do pieczenia, temp. 190 stopni, czas około 15 minut. Przed podaniem raz jeszcze polewamy delikatnie miodem.

Kołacze kruche z owocami lata i serem
Kołacze kruche z owocami lata i serem
Kołacze kruche z owocami lata i serem
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości