Zupka chińska, inaczej błyskawiczna lub instant, to danie, bez którego życia nie wyobrażali sobie studenci japońscy z lat 70. ubiegłego wieku. Dzisiaj wiele osób z całego świata również ma takie podejście do tego posiłku. Jak zrobić zdrowszą, domową wersję? Sprawdź nasz przepis.
Dzień polskiej żywności nieprzypadkowo wypada 25 sierpnia. To właśnie wtedy, pod koniec sierpnia, stragany i sklepowe półki pełne są świeżych warzyw i owoców pochodzących z polskich pól i sadów. Święto ma zwracać uwagę na bogactwo i różnorodność produktów od rodzimych producentów żywności. Z tej okazji przygotowaliśmy zbiór przepisów na przetwory i niektóre potrawy z ich wykorzystaniem.
Sprawdź przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Zapiekanki to potrawy, które zwykle można przygotować łatwo i szybko, dlatego idealnie nadają się zarówno na obiad czy kolację każdego dnia. Jeśli nie chcesz zbyt wiele czasu spędzać w kuchni, wypróbuj przepisy na zapiekanki.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Ciasto lodowe to idealny deser w sam raz na upalne dni. Jest to połączenie lodów lub zimnej masy z kruchym spodem. Z okazji Dnia Ciasta Lodowego przedstawiamy przepis na pyszny malinowo lodowy deser w sam raz na ostatnie, gorące tygodnie lata.
Dynia jest warzywem o wyjątkowym orzechowo-słodkim smaku i wielu wartościach odżywczych, jest także niskokaloryczna. Nic dziwnego, że ma wiele zastosowań w naszej kuchni. To również symbol Halloween – jednak nie każdą piękną dynię możemy zjeść, ponieważ istnieją gatunki wyłącznie ozdobne.
Gdy sezon na letnie owoce powoli dobiega końca, warto zabrać się za przetwory. Dzięki temu smakiem i aromatem wakacji będziemy cieszyć się przez cały rok. Jesteście gotowi? Dziś zdradzamy najlepszy przepis na konfiturę z wiśni i czerwonej porzeczki.
Sezon na grzyby trwa. Zupa z młodych kurek od Magdy Gessler to prawdziwy hit lata. Jest pyszna i zdrowa, a jej podstawą są najlepsze, sezonowe składniki. Można ją przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Sprawdź prosty przepis na letnią zupę z kurek.
Przyprawy z grzybów to idealny sposób na wykorzystanie pozostałości po grzybach - trzonków czy uszkodzonych kapeluszy. Szkoda marnować ich pyszny aromat, wyrzucając te części do kosza. Można z nich przygotować proszek lub kostki grzybowe, które sprawdzą się jako przyprawy do różnych dań. Sprawdź przepis.
Idealny sos grzybowy to dodatek do wielu dań. Można go przygotować w wersji tradycyjnej, wegetariańskiej lub wegańskiej. Sprawdź, jak przygotować pyszny sos grzybowy z prostego przepisu i ciesz się smakiem leśnych darów.
"MasterChef" pozwala widzom nie tylko śledzić zmagania kucharzy-amatorów, ale i podnieść własne umiejętności kulinarne. Sprawdź propozycje przepisów, które pojawiły się w programie.
Smażony ser to danie typowe przede wszystkim dla kuchni czeskiej i tam określane jest jako smažený sýr. Podawane jest jako przekąska lub integralna część dania obiadowego, w towarzystwie frytek, surówek i sosów.
Sezon na grzyby trwa. Bez względu na to, czy będą suszone, marynowane czy podane świeże w sosie lub zupie, po ich zebraniu każdy grzybiarz musi zrobić to samo - oczyścić je. Im jest ich więcej, tym żmudniejsze to zadanie. Dlatego dzielimy się sposobem na szybkie oczyszczenie leśnych grzybów. Sprawdź też, w jaki sposób je przechowywać tuż po zebraniu.
Sebastian Olma podzielił się z widzami Dzień Dobry Wakacje sposobami na przygotowanie smakowitego steka wołowego.
Sezon ogórkowy w pełni. Latem powstaje najwięcej różnych przetworów z tych warzyw, ponieważ właśnie wtedy są najpyszniejsze i mają najwięcej właściwości odżywczych. Młode ogórki gruntowe trafiają nie tylko do słoików i zalewy. Alternatywą jest wersja na sucho, w woreczkach. Jak je zrobić?
"Szybko, prosto i przyjemnie".
Gotową tortillę, przeznaczoną do podgrzania, można kupić niemal w każdym sklepie. To bardzo smaczne i pożywne danie, które pochodzi z terenów Meksyku i Ameryki Południowej. Jeśli jednak zastanawiacie się, jak zrobić tortille z gotowych placków z domowym farszem, zobaczcie przepisy, które dla Was przygotowaliśmy!
Wystarczy tylko odrobina kreatywności.
Latem wielu białostoczan spożywać posiłki na tle przyrody, korzysta z wielu zielonych parków, miejskiej plaży na Dojlidach, gdzie organizują pikniki rodzinne i towarzyskie. W kuchni Dzień Dobry TVN Joanna Kozłowska i Ewelina Łapińska przygotowały dania inspirowane letnią celebracją życia przez mieszkańców stolicy Podlasia. Jak zrobić buzę, białysy i biały chłodnik? Sprawdź przepisy.