Herbata zimowa nie tylko doskonale smakuje, ale jest również skutecznym sposobem na rozgrzanie się w chłodne dni, a przy tym ma wiele prozdrowotnych właściwości. Można przygotować ją na podstawie różnych przepisów, a do najpopularniejszych należą te z wykorzystaniem goździków, pomarańczy lub imbiru.
Śledzie w occie lub oleju to klasyka, która gości na naszych stołach na co dzień i od święta. Aby smak ryb był łagodny i niebanalny, warto je namoczyć przed marynowaniem. W czym? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy o tym z Aleksandrą Juszkiewicz. Od zwyciężczyni 9. edycji MasterChefa otrzymaliśmy także przepisy na marynatę korzenną, różowe śledzie, a także lekkie śledzie w marynacie jabłkowej.
Mistrz dobrego smaku i dobrego humoru Tomek Jakubiak zaprosił nas do swojego nadmorskiego domu, po to, aby zaprezentować nam przepisy na idealne dania i takie same święta. Jaki jest sekret jego pierogów? Jakie potrawy kojarzą mu się z Bożym Narodzeniem?
Jak zrobić suszone grzyby i je później przyrządzić? Jak długo je moczyć i gotować? Jak dobrze przygotować i przechowywać suszone grzyby? Które gatunki nadają się do suszenia, a które lepiej zamarynować lub zjeść od razu?
Tradycja dwunastu dań na wigilijnym stole, jest jedną z najtrwalszych w naszym kraju. Barszcz czerwony z uszkami, karp czy makowiec - to są klasyki, jednak do wypełnienia stołu wciąż pozostało nam kilka potraw. Co wybrać? Przedstawiamy pełne menu i listę przepisów na 12 wigilijnych dań.
Kiszonki są obecne na polskich stołach od dawna. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy na dania z tym bardzo zdrowym produktem zaprezentował Sebastian Olma. Przygotował krem z ogórków kiszonych, gołąbki oraz śledzie z pianą na bazie kiszonych ogórków.
Kiedyś dużą popularnością cieszyły się zapiekanki z pieczarkami i serem, które sprzedawano w budkach z fast foodem. Dziś nadal są serwowane w parkach rozrywki, zoo, na festiwalach czy latem w nadmorskich miejscowościach.
Boże Narodzenie to czas radości i świeżych wypieków. W świąteczny nastrój z pewnością wprawi wspólne pieczenie i dekorowanie pierniczków. Daria Ładocha wspólnie z dziećmi z SOS Wioski Dziecięcej w Karlinie i swoimi córkami podpowiada, jak efektownie ozdobić ciasteczka i przygotować pyszną tartę z makiem.
Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas, kiedy domy wypełniają się ciepłem, radością i aromatem pysznych potraw. Jednak przed nami wiele przygotowań, a my chcemy pomóc Ci w sprawieniu, żeby te chwile były jeszcze bardziej wyjątkowe. Dlatego chcielibyśmy Cię zaprosić do pobrania naszego e-booka, który zawiera mnóstwo cennych trików i sekretów związanymi z przygotowaniami do świąt!
Złociste i chrupiące nuggetsy, pieczone w piekarniku, a może wege burgery z buraka? W kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Reszka udowodnił, że dania dla dzieci wcale nie muszą być nudne, a przygotowanie ich jest banalnie proste. Przekonajcie się sami.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościła zwyciężczyni 12. edycji MasterChefa. Poznajcie jej historię oraz mistrzowskie przepisy na krem z białego maku, stek z antrykotu z truflową chmurką oraz tatar z wołowiny.
Tradycyjny polski wypiek kojarzony z Wigilią – zawijany makowiec, gości niemal w każdym domu. Szybkie i proste ciasto możesz przygotować również na inne okazje. W zależności od podania, może być pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy lub głównym ciastem na rodzinnym przyjęciu. Do przygotowania makowca możesz użyć także gotowej masy makowej. Jak przygotować makowiec na kruchym spodzie i makowiec japoński? Sprawdź prosty przepis.
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. To oznacza, że z każdym dniem coraz więcej osób podejmuje kolejne działania przed tym szczególnym okresem. Z wielu względów jednak w trakcie świątecznych przygotowań zdarzają się różne pomyłki. Poniżej poradnik, na co zwrócić uwagę, by nie marnować czasu, pieniędzy i nerwów.
Kawa z mlekiem kokosowym to pyszna i nieco egzotyczna propozycja. Przygotowując napój, warto pamiętać o prawidłowej kolejności. Mleko kokosowe zawsze wlewamy jako pierwsze do szklanki. Napój ten jest zdrowy i może być spożywany nawet przez alergików.