Jak zrobić aromatyczny i chrupiący domowy chleb? Zdradzają Monika Walecka i Piotr Adamczyk

Jak zrobić aromatyczny i chrupiący domowy chleb? Zdradzają Monika Walecka i Piotr Adamczyk
Źródło: Dzień Dobry TVN
Piotr. Człowiek, który został piekarzem
Piotr. Człowiek, który został piekarzem
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Chrupiące, aromatyczne pieczywo to idealny sposób na rozpoczęcie dnia. Można je jeść z różnorodnymi dodatkami lub samo. W każdej wersji jest wyśmienite. Co ważne, wcale nie trzeba iść po nie do sklepu. Sprawdź, jak samodzielnie upiec domowy chleb. Przepis na niego zaprezentowali w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Walecka i Piotr Adamczyk.

Oprócz pysznego domowego chleba zrobili też kwaszone masło i krakersy zakwasowe.

Prosty chleb stołowy - przepis Moniki Waleckiej

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej chlebowej,
  • 50 g mąki żytniej razowej,
  • 12 g soli,
  • 250 g letniej wody,
  • 250 g zakwasu.

Składniki na zakwas:

  • 20 g mąki żytniej razowej,
  • 20 g letniej wody.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy w misce i wyrabiamy na gładkie ciasto, które odchodzi od boków miski. Ciasto zostawiamy na godzinę, a następnie formujemy z niego bochenek i umieszczamy go w koszyku. Pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swój rozmiar. Chleb nacinamy nożem, umieszczamy w piekarniku, spryskujemy wodą i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 240 stopni.

Zakwas:

Mąkę mieszamy z wodą, a potem odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Następnego dnia ze słoika wyjmujemy łyżkę zakwasu i przekładamy ją do świeżego słoiczka, a potem ponownie dokarmiamy 20 g mąki i wody. Powtarzamy czynność przez 4 dni, do momentu, aż zaobserwujemy, że zakwas ładnie zwiększa objętość i ma ładny, owocowy zapach. Wtedy zawartość słoika dokarmiamy 50 g mąki żytniej razowej i 50 g wody. Kiedy zakwas potroi objętość w ciągu kilku godzin od dokarmienia - możemy na nim piec chleb.

Prosty chleb stołowy
Prosty chleb stołowy
Prosty chleb stołowy
Źródło: East News/Adam Burakowski

Dodatek do chleba - domowe kwaszone masło

Składniki:

  • 600 g dobrze schłodzonej śmietanki kremówki,
  • natka pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka wędzonej papryki,
  • sól.

Przygotowanie:

Śmietanę wlewamy do słoika i energicznie potrząsamy do momentu, aż tłuszcz oddzieli się od maślanki. Nadmiar maślanki zlewamy, a masło przelewamy do miski z zimną wodą i wypłukujemy resztkę płynu. Masło rozdzielamy na miseczki. Do jednej dodajemy posiekaną pietruszkę i czosnek oraz szczyptę soli. Do drugiej wędzoną paprykę i sól. Masło wykładamy na folię spożywczą i formujemy w formę roladki. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Zakwasowe krakersy

Składniki:

  • 200 g zakwasu żytniego,
  • mąka pszenna,
  • 3 łyżki siemienia lnianego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • łyżka oliwy.
Zakwasowe krakersy
Zakwasowe krakersy
Zakwasowe krakersy
Źródło: East News/Adam Burakowski

Przygotowanie:

Do zakwasu dodajemy siemię lniane, sól i oliwę. Dodajemy mąkę w takiej ilości, by ciasto zgęstniało i nabrało plastycznej konsystencji. Ciasto rozwałkowujemy cieniutko na papierze do pieczenia i wkładamy do pieca nagrzanego do 220 stopni na kilka minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Po upieczeniu smarujemy oliwą i posypujemy solą. Czekamy, aż wystygnie i łamiemy na drobne kawałki. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości