Domowy chleb - na drożdżach czy na zakwasie?
Wiele osób zastanawia się, jaki chleb przygotować - na drożdżach czy na zakwasie. Tradycyjnie w Polsce wypiekano go właśnie na zakwasie, jednak od lat robi się również pieczywo na drożdżach. Chociaż może mieć mniej walorów prozdrowotnych, to wciąż jest dobrym rozwiązaniem. Zwłaszcza taki przygotowany w warunkach domowych.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Porady dietetyków
Atutem chlebów na drożdżach jest łatwość ich przygotowania. Nie trzeba do nich robić zakwasów, które chociaż wybitnie trudne nie są, to są czasochłonne. Jak zatem przygotować prosty chleb, od którego możemy zacząć swoją przygodę z wypiekaniem pieczywa?
Prosty przepis na domowy chleb
Składniki:
- 250 g wody,
- 30 g drożdży,
- 400 g mąki,
- 9 g soli.
Sposób przygotowania:
Powyższe składniki mieszamy w głębokiej misce aż do ich połączenia. Całość nakrywamy folią i zostawamy na około godzinę.
Po tym czasie ciasto powinno już wyrosnąć. Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i zaczynamy zagniatanie i formowanie bochenka. Ciasto rozciągamy i zakładamy na siebie. Ważne, aby nie rozrywać go, ponieważ chcemy, aby powstały możliwie długie wiązania glutenowe. Kiedy ciasto będzie wstępnie wyrobione, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut.
Po tym czasie przygotowujemy koszyczek do formowania chleba. Oprószamy go mąką, jeszcze raz zaplatamy ciasto na chleb i przekładamy na pół godziny do koszyczka. Oczywiście nie wolno zapomnieć, aby go przykryć ściereczką.
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C bez termoobiegu. Żaroodporne naczynie - szklane lub ceramiczne - warto nagrzać razem z piekarnikiem. Kiedy będzie ciepłe, przekładamy chleb do naczynia, nacinamy we wzorki, jeśli chcemy, aby takowe powstały i wkładamy do pieczenia.
Chleb na mące pszennej pieczemy 60 minut, na mąkach żytnich lub mieszanych zmniejszamy nieco temperaturę i pieczemy przez 90-120 minut.
@pszczolka_robotnica Od tego typu chleba zaczęła się moja przygoda z pieczeniem! Czy się balam, że nie wyjdzie? PEWNIE! I to jak! Ale kto nie próbuje - nie będzie jadł pysznego, domowego, chrupiącego chleba 😉 Jedyne co możesz stracić to trochę mąki, soli i drożdży. To jak? Sprobujesz? . ✅SZYBKI CHLEB Z GARA✅ . ➡️SKŁADNIKI: 🔸250 g wody 🔸30 g drożdży 🔸9 g soli 🔸400 g mąki . Drożdże rozpuść w wodzie. Wszystkie składniki wymieszaj łyżką. Jeśli widzisz suche partie mąki, dodaj odrobinę więcej wody. Ciasto będzie gęste, klejące, ale trzymające w miarę zwartą formę. . Odstaw na około godzinę. . Przełóż na posypany mąką blat i uformuj jako taki bochenek. Przykryj ściereczką na 15 minut. . Po tym czasie uformuj bochenek po raz drugi. Przełóż do posypanego mąką koszyczka złączeniem do góry. ‼️Jeśli nie masz koszyczka możesz użyć durszlak. Wyłóż go ściereczką kuchenną a jej brzegami nakryj ciasto‼️ Odstaw na około pół godziny. W tym czasie nagrzej piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym do temperatury 230 stopni. . Ostrożnie wyjmij naczynie, przełóż do niego chleb, natnij w kilku miejscach. Przykryj i piecz 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, zmniejsz temperaturę do 220 stopni i piecz jeszcze 20 minut. . Studź na kratce. . 🤩SMACZNEGO🤩 . Masz pytania. Zostaw je w komentarzu ⤵️ . Zaobserwuj mój profil po więcej kulinarnych inspiracji @pszczolka_robotnica 🐝 . . . . #chleb #domowychleb #domowepieczywo #pieczywo #chlebnadrożdżach #szybkichleb #gotujezpszczolka #jakzrobicchleb #jakupiecchleb #mąka #prosteprzepisy #szybkieprzepisy #domowejedzenie
♬ dźwięk oryginalny - pszczolka_robotnica
Zobacz także:
- Najlepszy piekarz w Polsce zdradził nam przepis na pyszny chleb siedliszowski. "Receptura nie do pobicia"
- Przepisy na chleb z maszyny – orkiszowy, żytni, kukurydziany i pszenny
- Chleb kukurydziany bezglutenowy – zdrowa i pyszna alternatywa dla pieczywa z mąki pszennej
Autor: Teofila Siewko
Źródło: tiktok.com/@pszczolka_robotnica
Źródło zdjęcia głównego: Stefania Pelfini, La Waziya Photography/Getty Images