Najlepszy przepis na pierwszy chleb? Wypróbuj i zacznij swoją przygodę z domowymi wypiekami

Kobieta wyrabiająca chleb
Najlepszy przepis na pierwszy chleb? Wypróbuj i zacznij swoją przygodę z domowymi wypiekami
Źródło: Stefania Pelfini, La Waziya Photography/Getty Images
Domowy chleb, jeszcze ciepły, z chrupiącą skórką i mięciutkim wnętrzem - czyli marzenie wielu smakoszy. Wcale nie trzeba dużo umieć, aby móc go przygotować. Poznajcie prosty przepis, od którego warto zacząć swoją przygodę z tego typu wypiekami.

Domowy chleb - na drożdżach czy na zakwasie?

Wiele osób zastanawia się, jaki chleb przygotować - na drożdżach czy na zakwasie. Tradycyjnie w Polsce wypiekano go właśnie na zakwasie, jednak od lat robi się również pieczywo na drożdżach. Chociaż może mieć mniej walorów prozdrowotnych, to wciąż jest dobrym rozwiązaniem. Zwłaszcza taki przygotowany w warunkach domowych.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Porady dietetyków

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Atutem chlebów na drożdżach jest łatwość ich przygotowania. Nie trzeba do nich robić zakwasów, które chociaż wybitnie trudne nie są, to są czasochłonne. Jak zatem przygotować prosty chleb, od którego możemy zacząć swoją przygodę z wypiekaniem pieczywa?

Prosty przepis na domowy chleb

Składniki:

  • 250 g wody,
    • 30 g drożdży,
      • 400 g mąki,
        • 9 g soli.

          Sposób przygotowania:

          Powyższe składniki mieszamy w głębokiej misce aż do ich połączenia. Całość nakrywamy folią i zostawamy na około godzinę.

          Po tym czasie ciasto powinno już wyrosnąć. Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i zaczynamy zagniatanie i formowanie bochenka. Ciasto rozciągamy i zakładamy na siebie. Ważne, aby nie rozrywać go, ponieważ chcemy, aby powstały możliwie długie wiązania glutenowe. Kiedy ciasto będzie wstępnie wyrobione, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut.

          Po tym czasie przygotowujemy koszyczek do formowania chleba. Oprószamy go mąką, jeszcze raz zaplatamy ciasto na chleb i przekładamy na pół godziny do koszyczka. Oczywiście nie wolno zapomnieć, aby go przykryć ściereczką.

          Następnie rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C bez termoobiegu. Żaroodporne naczynie - szklane lub ceramiczne - warto nagrzać razem z piekarnikiem. Kiedy będzie ciepłe, przekładamy chleb do naczynia, nacinamy we wzorki, jeśli chcemy, aby takowe powstały i wkładamy do pieczenia.

          Chleb na mące pszennej pieczemy 60 minut, na mąkach żytnich lub mieszanych zmniejszamy nieco temperaturę i pieczemy przez 90-120 minut.

          Zobacz także:

          Autor: Teofila Siewko

          Źródło: tiktok.com/@pszczolka_robotnica

          Źródło zdjęcia głównego: Stefania Pelfini, La Waziya Photography/Getty Images

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości

          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
          Materiał promocyjny

          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana