Chleb kukurydziany bezglutenowy – zdrowa i pyszna alternatywa dla pieczywa z mąki pszennej

Osoba, która kroi chleb
Jak zrobić chleb kukurydziany?
Źródło: Kevin van der Leek Photography/Getty Images
Zastanawiasz się, czy mąka kukurydziana jest bezglutenowa? Nie wiesz, który przepis na chleb kukurydziany bezglutenowy jest najlepszy? Poznaj nasze przepisy na chleb bezglutenowy kukurydziany, a nie pożałujesz!

Pieczywo stanowi nieodłączny element diety każdego człowieka. Z tego powodu dieta osób z nietolerancją glutenu może wydawać się wyjątkowo uciążliwa. W końcu kto z nas wyobraża sobie śniadanie bez kromki ciepłego, chrupiącego chleba? Dobra wiadomość jest taka, że dieta bezglutenowa nie wyklucza spożywania pieczywa. Istnieje bowiem wiele rodzajów zbóż, z których otrzymuje się mąkę pozbawioną glutenu. Jeśli zastanawiasz się, czy mąka kukurydziana jest bezglutenowa i czy możesz z niej przygotować domowe wypieki, to odpowiedź na to pytanie jest twierdząca. Chleb kukurydziany bezglutenowy będzie zatem stanowił doskonałą alternatywę dla pieczywa pszennego.

Mąka kukurydziana jest jednym z najczęściej wykorzystywanych w kuchni rodzajów mąki bezglutenowej. Jej wartości odżywcze i właściwości powinny jednak docenić nie tylko osoby chorujące na celiakię (choroba trzewna), ale także wszyscy inni. Mąka kukurydziana zawiera bowiem dużą ilość karotenoidów, czyli barwników o właściwościach przeciwutleniających, chroniących przed działaniem wolnych rodników. Mąka kukurydziana jest ponadto bogata w magnez, żelazo i cynk, czyli składniki mineralne niezbędne dla naszego organizmu. Z tych powodów chleb z mąki kukurydzianej bezglutenowy powinien na stałe zagościć w menu każdego z nas.

Przepis na chleb kukurydziany bezglutenowy jest niezwykle prosty, nie wymaga specjalnych umiejętności ani wielu składników. Chleb bezglutenowy kukurydziany pod względem smaku nie różni się zbytnio od swojego pszennego odpowiednika. Jest pyszny i bardzo sycący.

Z czym jeść chleb z mąki kukurydzianej bezglutenowy?

Chleb kukurydziany bezglutenowy możemy jeść praktycznie ze wszystkim, nie różni się on bowiem jakoś szczególnie od chleba pszennego. Jedyne, co nas ogranicza, to nasza wyobraźnia. Do chleba kukurydzianego idealnie będzie pasowała aromatyczna pasta warzywna (np. z papryki, cebuli, suszonych pomidorów z dodatkiem czosnku i ziół oraz oliwy z oliwek), pasta z soczewicy czy twarożek.

Jak długo chleb kukurydziany bezglutenowy zachowuje świeżość?

Chleb kukurydziany jest prosty w przygotowaniu, zdrowy, a przede wszystkim pyszny. Najlepiej smakuje jednak pierwszego dnia, gdy jest świeży, ponieważ w miarę upływu czasu wysycha. Nawet jeśli chleb trochę sczerstwieje, można z niego przygotować grzanki.

Chleb kukurydziany bezglutenowy – przepis

Składniki na bochenek chleba:

  • około 300 g mąki kukurydzianej;
    • 2 jajka;
      • 1,5 szklanki mleka;
        • 50 g świeżych drożdży;
          • łyżeczka cukru;
            • szczypta soli.

              Sposób przygotowania:

              • Podgrzej mleko, by było ciepłe, ale nie za gorące. Odlej trochę mleka, dodaj do niego drożdże oraz cukier i rozrób. Przesiej mąkę kukurydzianą. Następnie dodaj do niej mleko wymieszane z drożdżami i cukrem, jajka i sól. Wyrób ciasto. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione, przełóż je do formy wysmarowanej masłem, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
                • Rozgrzej piekarnik do 190 st. C i piecz chleb około 40 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

                  Zdrowa dieta

                  Źródło: Dzień Dobry TVN
                  Jedzenie w biegu nam szkodzi
                  Jedzenie w biegu nam szkodzi
                  Dieta na wysoki cholesterol
                  Dieta na wysoki cholesterol
                  Czas a dieta
                  Czas a dieta

                  Chleb kukurydziany bezglutenowy bez mleka – przepis

                  Składniki na bochenek chleba:

                  • 250 g mąki ryżowej;
                    • 100 g mąki kukurydzianej;
                      • 100 g mąki gryczanej;
                        • kilka łyżek kaszki kukurydzianej;
                          • łyżka skrobi kukurydzianej;
                            • około 8 g suszonych drożdży;
                              • 3/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego;
                                • łyżka soli;
                                  • szczypta brązowego cukru;
                                    • letnia, przegotowana woda.

                                      Sposób przygotowania:

                                      • Zalej siemię lniane wrzątkiem, wymieszaj i odstaw na około 15 minut. Wymieszaj wszystkie rodzaje mąki, kaszkę kukurydzianą, drożdże, skrobię, sól i cukier. Następnie dodaj siemię lniane i wodę w takiej ilości, by ciasto było klejące, ale jednocześnie nie za rzadkie. Dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek. Zostaw masę do wyrośnięcia na około 10 minut. Po tym czasie przełóż ciasto do foremki i odstaw na kolejne 10 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Piecz chleb około 40 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i gotowe. Chleb kukurydziany bezglutenowy na drożdżach i bez mleka najlepiej smakuje po ostygnięciu.

                                        Zobacz wideo: Mity na temat chleba

                                        Mity na temat chleba
                                        Źródło: Dzień Dobry TVN

                                        Chleb bezglutenowy na zakwasie kukurydzianym – przepis

                                        Składniki na bochenek chleba:

                                        • szklanka zakwasu kukurydzianego;
                                          • szklanka mąki gryczanej;
                                            • szklanka mąki kukurydzianej;
                                              • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy;
                                                • 2 łyżeczki soli;
                                                  • 4 łyżki siemienia lnianego;
                                                    • opcjonalnie 2 łyżki miodu, ziarna słonecznika itp.

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      • Gotuj siemię lniane w 2 szklankach wody około 15 minut, następnie odstaw do ostygnięcia i zblenduj.
                                                        • Wymieszaj wszystkie rodzaje mąki z zakwasem kukurydzianym, solą, miodem oraz ziarnami słonecznika. Dodaj wodę z siemieniem lnianym oraz pół szklanki nieprzegotowanej wody. Wymieszaj wszystkie składniki.
                                                          • Przełóż ciasto do foremki, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na kilka godzin.
                                                            • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Piecz chleb przez około godzinę. Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

                                                              Zobacz także:

                                                              Autor: Adrian Adamczyk

                                                              Źródło zdjęcia głównego: Kevin van der Leek Photography/Getty Images

                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                              Materiał promocyjny

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana