Bakalie są nie tylko dodatkiem do potraw, ale także doskonałym źródłem substancji, bez których nasz organizm nie może się obejść. Jedzone regularnie pomogą zapanować nad cukrzycą, a także wyregulować ciśnienie krwi. Dlaczego jeszcze warto po nie sięgnąć?
Morele dla serca
Morele są doskonałym źródłem potasu - w 100 gramach mieści się go aż 1666 mg. Pierwiastek ten wspomaga pracę serca, a także pomaga wyregulować ciśnienie krwi. Dodatkowo morele zawierają sporo witaminy A. Ma ona korzystny wpływ na wygląd skóry (wygładza zmarszczki, zmniejsza przebarwienia, pomaga pozbyć się trądziku), poprawia wzrok, a także - jak pokazują niektóre badania - wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Morele są też bogate w witaminę PP. Związek ten pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i uczestniczy w syntezie niektórych hormonów. Wspomaga również pracę układu nerwowego.
Zobacz wideo: Święta tuż tuż
Rodzynki złagodzą stan zapalny
Bez względu na to, czy wybierzemy sułtanki, czy koryntki dostarczymy organizmowi błonnika pokarmowego. Substancja ta nie tylko wspomaga przemianę materii, ale także pomaga wyregulować poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi. Badania pokazują, że ma korzystny wpływ na ciśnienie, a także łagodzi stan zapalny.
O rodzynkach w codziennej diecie warto pamiętać także ze względu na jod. Dzięki niemu te owoce są szczególnie polecane osobom, które mają problemy z tarczycą. Rodzynki są bogate także w fosfor, który wzmacnia kości i zęby.
Daktyle dla kobiet w ciąży
Po daktyle powinny sięgać przede wszystkim kobiety w ciąży. Owoce te zawierają bardzo dużo folianów. Są one niezbędne do prawidłowego rozwoju cewy nerwowej - to właśnie z niej rozwija się rdzeń kręgowy oraz mózgowie dziecka. Ze względu na sporą zawartość żelaza powinny się one znaleźć w diecie osób, które zmagają się z anemią. Na tym jednak nie koniec. Owoce są bogate w salicylany. Związki te wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Dodatkowo w daktylach znajdziemy także magnez oraz witaminę PP. Pierwiastek wspomaga pracę mięśni, w tym serca, a także poprawia koncentrację. Witamina PP bierze udział w metabolizmie cukrów, tłuszczów oraz aminokwasów, a także w syntezie hormonów m.in. kortyzolu.
Śliwki wspomogą układ pokarmowy
Śliwki są doskonałym źródłem witamin A, C (wzmacnia odporność), E (poprawia wygląd skóry, a także ma korzystny wpływ na płodność), B6 (odpowiada m.in. za produkcję hemoglobiny) oraz K, która wpływa na prawidłową krzepliwość krwi. Zawierają też sporo błonnika pokarmowego. Co ciekawe, po ususzeniu stężenie witaminy A wzrasta 5-krotnie, a błonnika pokarmowego - aż 7-krotnie. Dzięki witaminie A nasza skóra jest zdrowsza, natomiast błonnik usprawnia pracę jelit i chroni przed zaparciami. Dodatkowo rodzynki zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy. Zwalczają one wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania zmian nowotworowych, a także przyspieszają starzenie się skóry.
Migdały dla lepszej pamięci
Migdały to przede wszystkim bogactwo kwasów tłuszczowych. Obniżają one poziom złego cholesterolu, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca oraz udaru mózgu. Migdały zawierają także sporo witamin z grupy B - w szczególności B2, PP i folianów. Dzięki nim mamy lepszą pamięć, a nasz układ nerwowy lepiej radzi sobie ze stresem.
Migdały są dobrym źródłem witaminy E. To jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Związki te zapobiegają tworzeniu się zmian nowotworowych, a także spowalniają proces starzenia się skóry. Migdały polecane są osobom, które zmagają się z cukrzycą. Ich jedzenie sprawia, że organizm lepiej reaguje na insulinę.
Figi dla mocnych kości
Figi podobnie jak śliwki zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego. Dodatkowo są doskonałym źródłem wapnia. Pierwiastek wzmacnia kości i zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju osteoporozy. Zawierają także sporo jodu, który wspomaga pracę tarczycy. Jedzenie fig korzystnie wpływa na wzrok. Badania pokazują, że zawarte w owocu antyoksydanty chronią przed AMD, czyli zwyrodnieniem plamki żółtej.
Zobacz także:
- Zimą pijemy więcej alkoholu. Sprawdź, z czego to wynika
- Jak orzechy pekan wpływają na organizm?
- Co zrobić, aby warzywa zachowały świeżość?
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: nitrub/Getty Images