Hinduski chutney z pomidorów
Składniki:
- 2 kg pomidorów pokrojonych w ćwiartki,
- 400 g cukru,
- 250 ml octu winnego białego,
- 2 łyżeczki chili,
- 4 łyżeczki czosnku pokrojonego,
- 2 łyżki rodzynek,
- 2 łyżeczki krojonego imbiru,
- 4 papryczki chili pokrojone,
- 4 zielone papryczki chili pokrojone,
- 1 kg ziemniaków,
- 500 g polędwiczki wieprzowej,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki gotujemy w garnku przez 20 minut lub do odparowania pomidorów. Nie miksujemy. Mają zostać kawałki warzyw. Chutney serwujemy na ciepło lub zimno jako dodatek do mięs i serów.
Bruschetta z pieczonych pomidorów z kremem z sera koziego i jajem sadzonym
Składniki:
- cztery kromki dobrej jakości pieczywa,
- 6 dużych, dojrzałych pomidorów (polne, malinowe lub bawole serce),
- 4 ząbki czosnku,
- pół czerwonej cebuli,
- łyżka sosu balsamicznego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- sól i pieprz do smaku,
- bazylia,
- tymianek,
- rozmaryn,
- 4 jaja.
Składniki na krem z koziego sera:
- rolada kozia dojrzewająca,
- 5 łyżek jogurtu greckiego,
- mały ząbek czosnku,
- łyżka miodu,
- pieprz, sól.
Sposób przygotowania:
Pomidory kroimy na ósemki i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy czosnek w łupinie, cebulę pokrojoną w grubą kostkę, całość doprawiamy solą, pieprzem, liśćmi świeżych ziół np. bazylii, tymianku lub rozmarynu. Polewamy oliwą i sosem balsamicznym. Mieszamy całość łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut. W tym czasie tostujemy pieczywo nasmarowane oliwą z oliwek na patelni lub w piecu, w którym pieką się pomidory. Do kielicha ręcznego blendera wkładamy wszystkie składniki na krem z koziego sera. Blendujemy na gładki krem.
Podanie:
Grzankę smarujemy kremem z koziego sera, na to układamy spieczone pomidory, ozdabiamy świeżymi ziołami, a na wierzch kładziemy sadzone jajo z płynnym żółtkiem.
Gofry z dżemem z pomidorów
Składniki:
- 2 kg dojrzałych pomidorów,
- 500 g cukru trzcinowego,
- sok i skórka z 2 cytryn,
- 5 goździków,
- mięta,
- jagody,
- maliny,
- porzeczka,
- borówki,
- bita śmietana.
Składniki na ciasto na gofry:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól,
- 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu,
- łyżka cukru wanilinowego,
- 1 i 1/3 szklanki (350 ml) mleka,
- 2 jaja,
- 0,5 szklanki roztopionego masła.
Sposób przygotowania:
Pomidory umieszczamy w dużej misce, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie przekładamy do lodowatej wody. Obieramy ze skórki. Jeśli pomidory mają dużo pestek, oczyszczamy je, aby pozbyć się jak największej ilości wody. Pomidory kroimy w drobną kostkę i umieszczamy w rondlu z szerokim, grubym i nieprzywierającym dnem. Zagotowujemy na dużym ogniu. Pozwalamy się mocno gotować przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając, aby nic się nie przypaliło. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki, zmniejszamy ogień do minimum i pozwalamy odparować nadmiarowi wody. Dżem zmniejszy swoją objętość do 1/3. Po około 2 godzinach dżem jest gotowy do jedzenia lub zamykania w wyparzonych słoikach.
Składniki na ciasto łączymy w gładką masę, gęstszą od ciasta na naleśniki. Wlewamy chochlą do gofrownicy, pieczemy, aż staną się rumiane.
Podanie:
Na ciepłego jeszcze gofra nakładamy dżem. Dekorujemy bitą śmietaną i świeżymi owocami, np. borówkami, jagodami czy malinami.
Wegetariański tatar z suszonych pomidorów
Składniki:
- mała cukinia,
- 2 łyżeczki oliwy np. z suszonych pomidorów lub extra vergine,
- szczypta suszonego tymianku,
- 90 g suszonych pomidorów w oleju,
- cebulka szalotka,
- łyżeczka czerwonego octu winnego,
- łyżka octu balsamicznego,
- świeżo zmielony pieprz,
- 2-3 krople sosu tabasco,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- sałata,
- pieczywo na grzanki.
Sposób przygotowania:
Pokrojoną w plastry 1,5 cm cukinię grillujemy na mocno rozgrzanej patelni przez około 5-7 minut (do uzyskania złotych pasków). Do pojemnika blendera wkładamy pomidory i pokrojoną na kilka kawałków cebulę. Rozdrabniamy na małe kawałeczki, dodajemy cukinię i ponownie blendujemy. Dodajemy pozostałe składniki: tymianek, oliwę, ocet winny i balsamiczny, pieprz, sól, tabasco i szczypiorek. Jeszcze raz krótko miksujemy. Konsystencja powinna pozostać nierówna. Serwujemy na chrupiących grzankach z liściem sałaty.
Zobacz także:
- Przewodnik po pomidorach Piotra Kucharskiego, czyli przepisy na zupę, sałatkę, carpaccio i sos
- Kuchnia – pomidor! Przepisy Grześka Zawieruchy
- Pyszne pomidory zimą? To możliwe! Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego
Źródło: Magda Gadomska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News