Racuchy z jabłkami i sosem malinowym
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- 3 jajka,
- 7 g drożdży instant,
- szklanka ciepłego mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 5 kwaśnych jabłek ,
- koszyk świeżych malin,
- olej,
- ręcznik papierowy do odsączania tłuszczu.
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę ok. 1 cm na 1 cm.
Ciasto: wszystkie składniki połączyć w misce. Ważne, żeby mleko było ciepłe, ale nie gorące. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie dodać jabłka i delikatnie wymieszać (ciasto będzie klejące). Smażyć ok. 2-3 min. z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Można podawać oprószone cukrem pudrem
Sos malinowy: maliny myjemy, osuszamy i blendujemy, dodajemy 2 łyżeczki cukru. Sosem polewamy racuchy.
Placki ziemniaczane z kurkami i parmezanem
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki mąki,
- jajko,
- 1/2 kg kurek,
- śmietana 30%,
- parmegiano reggiano,
- masło,
- koper,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, cebule i czosnek zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, dodać jajko, mąkę, sól i pieprz, wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odkładać placki na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Oczyszczone kurki usmażyć na maśle z jedną drobno pokrojoną cebulą, jak wszystko się zarumieni, dodać 3 łyżki śmietany, sól i pieprz do smaku oraz drobno pokrojony koperek.
Kopytka z borowikami
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- jajko,
- 4 łyżki mąki,
- 500 g borowików,
- masło,
- natka pietruszki,
- cebula.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy aż zmiękną. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy mąkę, jajko, sól i wyrabiamy na gładką masę. Oddzielamy po kawałku ciasta i robimy z niego wałeczek, ucinamy pod kątem 45 stopni kluseczki ok. 1 cm (mają mieć kształt rąbu) gotujemy partiami w osolonej wodzie ok. 2 min. od wypłynięcia. Borowiki myjemy, suszymy i kroimy na plastry. Na patelni podsmażamy cebulę na maśle do zeszklenia i dodajemy grzyby, smażymy aż woda odparuje, a grzyby się zarumienią. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z kopytkami gotowanymi lub podsmażonymi na patelni.
Ciasto kruche, lekko słone, ze śliwkami
Składniki:
- 2 kg śliwek,
- 500 g mąki,
- 200 g masła,
- 125 g cukru,
- 3 żółtka jajka,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- goździki kruszone,
- cynamon.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę, odkładamy do lodówki na godzinę lub na 15 min. do zamrażalnika, po tym czasie dzielimy ciasto na dwie równe połówki. Jedną połówkę układamy w formie o średnicy 30 cm i pieczemy aż uzyskamy złoty kolor w 180 st. C.
Myjemy śliwki i usuwamy pestki, gotujemy w garnku pod przykryciem z dwoma łyżkami cukru, łyżeczką cynamonu i pół łyżeczki rozdrobnionych goździków, czas gotowania zależy od śliwek, gotujemy do momentu aż zaczną się rozpadać. Studzimy.
Na upieczony na złoto i wystudzony spód dodajemy masę śliwkową i przykrywamy drugą częścią ciasta (można je porwać na kawałki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach), ciasto w całości pieczemy w 180 st. C ok. 40 min., aż górna część będzie złota. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Placki ziemniaczane z Podlasia i z Bieszczad. Zupełnie inne, a tak samo smaczne
- Kopytka i kluski według przepisów Beaty Kartowicz
- Racuchy z jabłkami - przepis Katarzyny Bukowskiej
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Marta Wierzbicka
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News