Materiał promocyjny

Dlaczego warto jeść otręby owsiane? Ten produkt pomoże obniżyć poziom cholesterolu

Wysokobłonnikowe otręby owsiane marki Sante
Letnia kuchnia, pełna smaku i słońca
Źródło: Dzień Dobry TVN
Otręby owsiane to produkt wysokobłonnikowy, który sprzyja odchudzaniu. Są źródłem wielu witamin, mikroelementów, ale również beta-glukanów, które, jak wykazują badania, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Można je dodawać do deserów, wytrawnych potraw, do jogurtu czy koktajli. Sprawdź, dlatego warto włączyć ten składnik do codziennego jadłospisu.

Otręby owsiane - właściwości zdrowotne

Dieta bogata w otręby owsiane wpływa na obniżenie cholesterolu LDL (tzw. "złego" cholesterolu) oraz podwyższa stężenie frakcji HDL, która chroni przed chorobami serca. Dzieje się tak za sprawą beta-glukanów – to forma błonnika rozpuszczalnego, znajdująca się właśnie w otrębach owsianych. Jak wykazują badania, wystarczy, że codziennie zjesz tylko jedną 50-gramową porcję prawdziwych otrąb, aby skutecznie obniżać poziom "złego" cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej nawet o 50%.

Prawdziwe otręby owsiane zawierają aż 19% błonnika roślinnego, który reguluje pracę układu trawiennego, oczyszcza organizm z toksyn, kwasów żółciowych i metali ciężkich, ale również przeciwdziała chorobom układu pokarmowego. Ponadto otręby posiadają właściwości prebiotyczne, czyli są pożywką dla "dobrych" bakterii w jelitach, które zapewniają prawidłową pracę układu odpornościowego.

Osoby z nadwagą, cukrzycą typu 2. lub będące w grupie ryzyka, a także każdy, kto chce zadbać o linię, także powinien włączyć do swojej diety wysokiej jakości otręby owsiane. Mają one niski indeks glikemiczny, są wolno trawione, dzięki czemu dłużej nie odczuwa się głodu. Zawarte w otrębach beta-glukany przeciwdziałają szybkiemu wzrostowi poziomu glukozy we krwi, a przez to można uniknąć napadów tzw. "wilczego apetytu".

Otręby owsiane źródło witamin i minerałów

Wysokobłonnikowe Otręby owsiane marki Sante są unikatowym produktem na polskim rynku. To dokładnie odseparowane od mąki czyste otręby produkowane dla nich samych, a nie jako produkt uboczny przy tworzeniu płatków owsianych. Cechują się naturalnie wysoką zawartością witamin z grupy B - B1, B5, B6, witaminy E, ale również fosforu, żelaza, magnezu i cynku.

Otręby owsiane z dużą zawartością błonnika, to produkt gotowy do spożycia. Są doskonałe jako dodatek do mleka, jogurtu czy twarożku. Można je stosować jako zamiennik mąki do placków, naleśników, chleba i bułek czy babeczek. Doskonale wzbogacają zupy, surówki, sałatki, desery. Są świetnym zamiennikiem klasycznej panierki do kotletów.

Dobroczynne działanie otrąb owsianych jest nie do przecenienia. Dzięki nim można cieszyć się zdrowym sercem, szczupłą sylwetką i dobrym samopoczuciem.

Wysokobłonnikowe otręby owsiane marki Sante
Wysokobłonnikowe otręby owsiane marki Sante
Źródło: Mat. prasowe

Proste i pyszne przepisy Darii Ładochy

Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała placek z wysokobłonnikowymi otrębami owsianymi Sante, a także z bananem, migdałami i musem morelowym. W kolejnych przepisach wykorzystała różne produkty marki Sante, które nie tylko świetnie smakują, ale również są odpowiednie dla każdego – mogą po nie sięgnąć zarówno weganie i wegetarianie, jak i osoby na dietach tradycyjnych.

Placek z otrębami, bananem, cynamonem i migdałami z musem morelowym

Składniki:

  • 1 średni banan (najlepiej dość dojrzały),
  • 2 jajka,
  • 2-4 łyżki otrębów owsianych wysokobłonnikowych Sante,
  • szczypta soli,
  • szczypta cynamonu,
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałowych,
  • 500 g moreli,
  • 1 łyżka oleju kokosowego.

Przygotowanie:

W misce ugnieć widelcem banana, wbij jajka, wymieszaj. Dosyp otręby oraz cynamon. Rozgrzej na patelni olej kokosowy. Wylej masę na patelnię i smaż na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Następnie odwróć placek i smaż bez przykrycia. Morele przekrój na pół, wyjmij pestki i pokój na mniejsze kawałki. Umieć owoce w rondelku i duś pod przykryciem aż zmiękną. Polewaj placek sosem morelowym i posyp migdałami.

Placek z otrębami, bananem, cynamonem i migdałami z musem morelowym
Placek z otrębami, bananem, cynamonem i migdałami z musem morelowym
Placek z otrębami, bananem, cynamonem i migdałami z musem morelowym
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Pulpety warzywne z parmezanem i kaszą jaglaną w sosie ze świeżych pomidorów

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Sante,
  • 1 jajko
  • 2 łyżki startej marchewki na małych oczkach,
  • 2 łyżki startej cukinii na małych oczkach,
  • pół cebuli pokrojonej w drobną kostkę,
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • sól, pieprz, szczypta oregano,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Składniki na sos:

  • 700 g pomidorów świeżych bez skórki i pokrojonych w drobną kostkę,
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • 1 marchewka starta na tarce,
  • 1 kłącze selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki,
  • sól i pieprz,
  • pół cebuli pokrojonej w drobną kostkę,
  • 1 łyżka masła klarowanego.

Przygotowanie sosu:

Wszystkie warzywa podsmaż na maśle klarowanym. Dodaj przyprawy. Gdy warzywa zmiękną, dodaj pomidory i duś pod przykryciem przez 20-25 minut. Następnie zmiksuj na gładką masę.

Przygotowanie pulpetów:

Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż warzywa, aż całkowicie odparują wodę i stracą swoją objętość. Przerzuć je do miski. Dodaj kaszę, jajko oraz parmezan i przyprawy. Uformuj kotlety. Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piecz pulpety przez około 20-25 minut. W połowie czasu możesz przewrócić je na drugą stronę. Podawaj z sosem pomidorowym.

Pancakes z mleka owsianego z musem wiśniowym

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki mleka owsianego Lovege Sante,
  • 2 jajka,
  • 75 g roztopionego masła i ostudzonego,
  • 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • szczypta cynamonu,
  • 500 g wiśni bez pestek,
  • 2 łyżki miodu.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w misce i odstaw na minimum 10 minut na bok. W tym czasie w rondelku umieść wiśnie, podlej je miodem i na małym ogniu podgrzewaj tak, by puściły sok i owoce się delikatnie rozpadły. Placki smaż na specjalnej patelni z obu stron na złoty kolor. Następnie podawaj polane wiśniami.

Grzanki ze smalczykiem wege, salsą że świeżych pomidorów i pistacjami

Składniki:

  • opakowanie smalczyku Lovege Sante,
  • 1 bagietka,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 500 g pomidorów świeżych bez skórki pokrojonych w bardzo drobną kostkę,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • kilka liści świeżej bazylii drobno posiekanej,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • sól i pieprz cytrynowy,
  • 4 łyżki łuskanych pistacji utłuczonych w moździerzu na mniejsze kawałki.
Grzanki ze smalczykiem wege, salsą że świeżych pomidorów i pistacjami
Grzanki ze smalczykiem wege, salsą że świeżych pomidorów i pistacjami
Grzanki ze smalczykiem wege, salsą że świeżych pomidorów i pistacjami
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Przygotowanie:

Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki, natrzyj oliwą i grilluj na patelni grillowej lub w piekarniku. Pomidory pokrojone wrzucić do miski, dodaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, czosnek, sól, pieprz cytrynowy i liście bazylii. Dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut. Na grzanki nakładaj smalec i posyp pistacjami. Na każdy kęs nakładaj również salsę.

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości