Co jedli polscy olimpijczycy w Paryżu? Kucharz sportowców zdradza tajemnice ich diety

Burgery
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia na miarę medalu olimpijskiego
Kuchnia na miarę medalu olimpijskiego
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Co jeść, by mieć dużo siły i być zdrowym? Najlepiej dania, które pojawiają się na talerzach sportowców. Szczegóły ich diety zdradził w kuchni Dzień Dobry TVN Michał Fabiszewski, kucharz polskich olimpijczyków. Przyrządził burgera w stylu olimpijskim, a także sałatkę z krewetkami i grillowanymi nektarynkami. Sprawdź jego przepisy.

Burger w stylu olimpijskim (bez bułki)

Składniki:

  • kilogram wołowiny mielonej 90/10,
    • kilogram ziemniaków,
      • 30 jajek,
        • mąka pszenna,
          • pomidory żółte,
            • pomidory czerwone,
              • 200 g świeżej bazylii,
                • 200 g świeżej kolendry,
                  • 200 g świeżej mięty,
                    • 200 g pietruszki zielonej,
                      • 200 g rukoli,
                        • 8 pieczarek portobello (duże, płaskie kapelusze),
                          • 100 g świeżego tymianku,
                            • 3 główki czosnku.

                              Sposób przygotowania:

                              Ziemniaki (250 g) obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej (tej o grubych oczkach), posól je i pougniataj przez chwilę. Odstaw na 3-5 minut i odsącz wodę, którą puściły. Dodaj 2-3 łyżki mąki pszennej i zarób ciasto. Na dobrze rozgrzanym oleju układaj cienkie placuszki i smaż na małym ogniu do zrumienienia z obu stron. Pomidory pokrój w plastry o grubości około 2 cm, dopraw cukrem, solą i pieprzem, po czym grilluj na patelni. Jajka sadzone przygotuj na odrobinie oleju lub na wodzie, by były bardziej dietetyczne. Potem dopraw solą i grubo mielonym pieprzem.

                              Mięso wołowe zmiel i ugniatając w dłoniach, uformuj okrągłe cienkie kotlety. Proces ugniatania powinien trwać kilka minut, aby wołowina uwolniła swój kolagen - w tym procesie może pomóc odrobina gazowanej wody. Uformowane kotlety smaż na mocno rozgrzanej patelni grillowej, bez dodatku tłuszczu. Po zdjęciu z patelni, dopraw solą i pieprzem do smaku. "Burgera" złóż zaczynając od placka ziemniaczanego, zamiast ketchupu daj grillowane pomidory, a następnie kotlet wołowy, jajo sadzone - koniecznie z płynnym żółtkiem. Do smaku i koloru można dodać ulubione świeże zioła, na przykład kolendrę. Na wierzch kolejny chrupiący placek ziemniaczany.

                              Sałatka z krewetkami i grillowanymi nektarynkami

                              Składniki:

                              • kilogram twardych nektarynek,
                                • kilogram świeżych krewetek,
                                  • 500 g pomidorków koktajlowych (mogą być kolorowe),
                                    • 200 g czerwonej cebuli,
                                      • chili świeże - kilka sztuk,
                                        • oliwa z oliwek,
                                          • masło,
                                            • olej do smażenia,
                                              • kilka limonek,
                                                • ocet winny,
                                                  • 2 miękkie awokado,
                                                    • musztarda dijon,
                                                      • musztarda francuska.

                                                        Przygotowanie:

                                                        Krewetki pozbaw pancerzy i głów, a następnie oczyść z jelita. Przygotuj prostą marynatę z soku limonki, świeżego czosnku, pietruszki zielonej, gałązek tymianku oraz pikantnej papryki chilli. Tak zamarynowane krewetki pozostaw na 15-30 minut.

                                                        W tym czasie przygotuj po garści: liści bazylii, kolendry, liści mięty oraz rukoli i wszystko wymieszaj, tworząc aromatycznie pachnącą, świeżą bazę do sałatki. Nektarynki pokrój w księżyce i zgrilluj, nadając im piękny kolor. Krewetki odsącz z nadmiaru marynaty i podsmaż na maśle, po 1 minucie z każdej strony, aż nabiorą pięknego różowego koloru.

                                                        Pomidorki koktajlowe pokrój w połówki, a awokado obierz, skrop sokiem z limonki i pokrój w kostkę. Czerwoną cebulę posiekaj w piórka, a chilli w cienkie plasterki - uważaj aby nie przesadzić z ostrością. Chilli można pominąć. Na przygotowany bukiet ziół ułóż grillowaną, wystudzoną nektarynkę, posiekaną cebulę oraz pomidory. Na wierzch ułóż krewetki oraz awokado, dekorując wszystko młodymi liśćmi mięty oraz kolendry.

                                                        Finał wieńczy dzieło, więc pozostaje sos - prosty winegret w myśl zasady 3-2-1:

                                                        3 części oliwy z oliwek, 2 części octu winnego oraz jedna część musztardy - wybierz ulubioną, może być francuska lub dijon, która jest bardziej pikantna i wyrazista. Tak przygotowane składniki zmiksuj na gładką konsystencję i dopraw sałatkę na chwilę przed podaniem.

                                                        Zobacz także:

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości