Co jedzą kierowcy Formuły 1? Zdradził nam to kucharz najszybszych kierowców - Karol Marciszewski

Co jedzą kierowcy Formuły 1? Zdradził nam to kucharz najszybszych kierowców - Karol Marciszewski
Źródło: Dzień Dobry TVN
Polak w Formule 1 od kuchni
Polak w Formule 1 od kuchni
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Co jedzą kierowcy najszybszych aut na świecie? W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy kucharza F1 - Karola Marciszewskiego. Zdradził tajniki dań, które przygotowywał w trakcie Grand Prix F1. Wbrew pozorom to nie ciężkie steki czy burgery, a prawdziwie wykwintne dania. Poznajcie jego przepisy na stek z kalafiora, łódeczki z krewetkami, comber jagnięcy czy filet z łososia z chimichurri.

Stek z kalafiora

Stek z kalafiora
Stek z kalafiora
Stek z kalafiora
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • duży kalafior,
    • 200 ml mleka,
      • 10 ml melasy z granatu,
        • 10 g wędzonych migdałów,
          • gałązka świeżego rozmarynu,
            • 3 łyżki oliwy z oliwek,
              • 5 ml oleju,
                • 30 g masła,
                  • sól,
                    • pieprz,
                      • pędy groszku (do dekoracji),
                        • dojrzały granat (do dekoracji).

                          Sposób przygotowania:

                          Kalafior pozbaw liści i ugotuj w całości, aby był al dente. Następnie ugotowany kalafior wrzuć do wody z lodem. Ze środka kalafiora wykrój stek o grubości około 3-5 cm. Z jednej pozostałej części wykrój różyczki kalafiora, skrop olejem i piecz w piekarniku przez około 10-12 minut w 180 stopniach. Drugą pozostałą część kalafiora poszarp, a następnie włóż do garnka i zalej mlekiem. Tak przygotowany kalafior zblenduj na gładką masę i dopraw solą i pieprzem.

                          Aby zrobić dressing, do oliwy z oliwek dodaj melasę z granatu, drobno posiekany rozmaryn oraz pokruszone wędzone migdały i delikatnie wymieszaj. Rozgrzaną patelnię skrop olejem i połóż na niej stek. Smaż go po kilka minut z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Pod koniec smażenia dodaj masło. Na talerz wyłóż puree, na nie stek, a po bokach upieczone różyczki kalafiora. Całość polej dressingiem i udekoruj granatem oraz pędami groszku.

                          Łódeczki z krewetkami

                          Łódeczki z krewetkami
                          Łódeczki z krewetkami
                          Łódeczki z krewetkami
                          Źródło: Michał Woźniak/East News

                          Składniki:

                          • 500 g surowych krewetek,
                            • 4 łyżki majonezu japońskiego,
                              • 8 rzodkiewek,
                                • 1/2 cukini,
                                  • sok z połowy limonki,
                                    • 3 szalotki,
                                      • 1/4 pęczka kolendry (bez łodyg),
                                        • 3 sałaty rzymskie baby,
                                          • 2 ząbki czosnku.

                                            Do dekoracji:

                                            • czarny prażony sezam,
                                              • starta skórka z limonki,
                                                • 1/4 pęczka drobnego szczypiorku.

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Oczyszczone, surowe krewetki posól, popieprz, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i skrop oliwą. Następnie umieść je na blasze i piecz w 180 stopniach przez 6-10 min. Cukinię i rzodkiewkę pokrój w plastry na mandolinie. Plasterki rzodkiewki pokrój w drobne słupki, a cukinię i szalotkę w drobną kostkę. Upieczone krewetki pokrój w drobną kostkę i połącz z przygotowanymi wcześniej warzywami. Dodaj do miksu majonez japoński, drobno posiekaną kolendrę, sok z limonki i posól w razie potrzeby.

                                                  Młodą sałatę rzymską podziel na liście, aby uzyskać "łódeczki". Na liście sałaty nałóż krewetkowy farsz. Wierzch każdej łódeczki posyp drobno posiekanym szczypiorkiem, prażonym czarnym sezamem i startą skórką z limonki. 

                                                  Comber jagnięcy z puree z pieczonych batatów z młodym szpinakiem

                                                  Comber jagnięcy z puree z pieczonych batatów z młodym szpinakiem
                                                  Comber jagnięcy z puree z pieczonych batatów z młodym szpinakiem
                                                  Comber jagnięcy z puree z pieczonych batatów z młodym szpinakiem
                                                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                  Składniki:

                                                  • 450 g combra jagnięcego,
                                                    • 3 gałązki rozmarynu,
                                                      • świeży tymianek (bez łodyg),
                                                        • 30 ml oleju,
                                                          • 4 ząbki czosnku,
                                                            • pół kilograma batatów,
                                                              • 100 g masła,
                                                                • 300 g szpinaku baby,
                                                                  • 2 szalotki,
                                                                    • sól, pieprz.

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Bataty nakłuj widelcem i upiecz ze skórą w 180 stopniach do miękkości. Gotowe bataty obierz i zblenduj na puree, dodając połowę zimnego masła. Dodaj też do smaku sól i pieprz. Jagnięcinę zamarynuj w oleju, czosnku przeciśniętym przez praskę, posiekanym rozmarynie i tymianku. Następnie mięso posól i podsmaż na rozgrzanej patelni po 2-3 minuty z każdej strony. Na patelni roztop masło i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, a także drobno pokrojoną szalotkę. Dodaj szpinak i go usmaż. Dopraw solą i pieprzem.

                                                                      Filet z łososia ze skórą, z chimichurri, puree z selera i sałatką z fenkułu oraz parmezanu

                                                                      Filet z łososia ze skórą, z chimichurri, puree z selera i sałatką z fenkułu oraz parmezanu
                                                                      Filet z łososia ze skórą, z chimichurri, puree z selera i sałatką z fenkułu oraz parmezanu
                                                                      Filet z łososia ze skórą, z chimichurri, puree z selera i sałatką z fenkułu oraz parmezanu
                                                                      Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                      Składniki:

                                                                      • filet z łososia ze skórą,
                                                                        • seler,
                                                                          • 1/2 litra mleka,
                                                                            • 50 g masła,
                                                                              • 1/2 pęczka natki pietruszki,
                                                                                • 30 g świeżego oregano,
                                                                                  • 2 ząbki czosnku,
                                                                                    • papryczka chili,
                                                                                      • 10 ml octu jabłkowego,
                                                                                        • 50 ml oliwy z oliwek,
                                                                                          • duży fenkuł,
                                                                                            • sok z połowy cytryny,
                                                                                              • 5 g świeżego tymianku,
                                                                                                • 20 g parmezanu.

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  Seler obierz, pokrój i zalej mlekiem oraz 1/2 litra wody, a następnie gotuj do miękkości. Ugotowany seler zblenduj na puree, stopniowo dodając zimne masło, pokrojone na małe kawałki i dopraw solą. Filet z łososia posól i popieprz z obu stron, a potem połóż na rozgrzaną patelnię skórą do dołu. Po 3-4 minutach rybę obróć i włóż do piekarnika na 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.

                                                                                                  Fenkuł pokrój na mandolinie na grubość papieru. Natkę pietruszki i listki tymianku posiekaj drobno i dodaj do fenkuła. Dodaj później oliwę z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, sól, pieprz i wymieszaj. Na koniec do sałatki dodaj płatki parmezanu (zrób je za pomocą obieraczki do warzyw). Aby zrobić chimichurri, posiekaj natkę pietruszki, listki oregano, czosnek i papryczkę chili. Dodaj oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, sól i pieprz.

                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                  Autor: Regina Łukasiewicz/Teofila Siewko

                                                                                                  Źródło: Karol Marciszewski

                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna / Dzień Dobry TVN

                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości