Dzieciaki przejmują kuchnię. Proste dania Mikołaja Reya, które nawet maluch da radę zrobić

Dzieciaki przejmują kuchnię. Proste dania Mikołaja Reya, które nawet maluch da radę zrobić
Źródło: Dzień Dobry TVN
Tata i my – gotujemy!
Tata i my – gotujemy!
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Czasami warto oddać swoją kuchnię w ręce młodszego pokolenia. Jest przecież wiele dań, które nawet dziecko będzie potrafiło ugotować. Pozwoli mu to nie tylko miło spędzić czas, ale też nauczyć się jednej z najbardziej przydatnych życiowych umiejętności. Kilka dziecinnie prostych przepisów zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey wraz z synami, Félixem i Hubertem.

Przepisy pochodzą z książki "Wąsik i sekrety gotowania", której uczestnik "Master Chef" oraz autor programów i książek kulinarnych jest współautorem. Książka oprócz opowieści o przygodach Wąsika zawiera 30 łatwych przepisów kulinarnych na pyszne i wyjątkowe potrawy. Dzięki podanym w książce recepturom dzieci mogą samodzielnie albo z rodzicami usmażyć naleśniki, przygotować sałatkę owocową czy upiec pizzę. 

Naleśniki francuskie

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
    • 2 jajka,
      • łyżeczka cukru,
        • szczypta soli,
          • 1 i 1/4 szklanki mleka,
            • 2 łyżki stopionego masła lub oleju roślinnego,
              • opcjonalnie: ekstrakt waniliowy lub cytrynowy,
                • masło,
                  • sok z cytryny,
                    • bazylia,
                      • mięta.
                        Naleśniki francuskie
                        Naleśniki francuskie
                        Naleśniki francuskie
                        Źródło: Michał Woźniak/East News

                        Przygotowanie:

                        W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól, a następnie dodaj jajka oraz mleko. Dokładnie wszystko wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto. Możesz użyć trzepaczki lub miksera. Dodaj stopione masło lub olej roślinny, a także ekstrakt waniliowy lub cytrynowy. Wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, a następnie natłuść ją odrobiną oleju lub masła. Wylej cienką warstwę ciasta, unieś patelnię i obracaj nią delikatnie, aby ciasto równomiernie się rozprowadziło.

                        Smaż naleśniki przez około 2 minuty, aż spód będzie lekko złocisty. Następnie obracaj je za pomocą łopatki i smaż przez kolejną minutę z drugiej strony. Gdy naleśnik jest gotowy, zdejmij go z patelni i przełóż na talerz. Powtarzaj proces, aż zużyjesz całe ciasto. Naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami: dżemem, owocami, bitą śmietaną, syropem klonowym lub czekoladowym albo ze stopionym masłem wymieszanym z cukrem i sokiem z cytryny.

                        Sałatka owocowa

                        Składniki:

                        • 2 banany, pokrojone w plasterki,
                          • jabłko, obrane i pokrojone w kostkę,
                            • gruszka, obrana i pokrojona w kostkę,
                              • pomarańcza, obrana i pokrojona w kostkę,
                                • kiwi, obrane i pokrojone w kostkę,
                                  • kubek truskawek, przekrojonych na pół,
                                    • puszka pokrojonych ananasów, odcedzona,
                                      • puszka mandarynek (odcedzonych),
                                        • sok z cytryny,
                                          • 2 łyżki miodu (opcjonalnie, do słodzenia),
                                            • posiekana mięta do dekoracji (opcjonalnie).

                                              Przygotowanie:

                                              W dużym naczyniu wymieszaj pokrojone owoce: banany, jabłko, gruszkę, pomarańczę, kiwi, truskawki, ananasa i mandarynki. Skrop je sokiem z cytryny i delikatnie wymieszaj. Sok z cytryny pomoże utrzymać świeżość i kolor owoców. Jeśli chcesz, by sałatka była słodsza, możesz do niej dodać 2 łyżki miodu. Zadbaj o to, aby miód równomiernie rozprowadził się na owocach. Wstaw sałatkę do lodówki i schładzaj ją przez około 30 minut. Przed podaniem możesz udekorować sałatkę posiekaną miętą. Doskonałymi dodatkami do niej będą też gęsta słodka śmietana, bita śmietana lub serek mascarpone.

                                              Sałatka owocowa
                                              Sałatka owocowa
                                              Sałatka owocowa
                                              Źródło: Michał Woźniak/East News

                                              Kurczak w ananasie

                                              Składniki:

                                              • 4 filety z kurczaka,
                                                • średni ananas (może być świeży lub z puszki),
                                                  • 1/2 szklanki sosu sojowego,
                                                    • 1/4 szklanki miodu,
                                                      • 2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny,
                                                        • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
                                                          • łyżeczka startego imbiru,
                                                            • łyżka oleju roślinnego do smażenia,
                                                              • sól i pieprz do smaku,
                                                                • posiekany szczypiorek (opcjonalnie).
                                                                  Kurczak w ananasie
                                                                  Kurczak w ananasie
                                                                  Kurczak w ananasie
                                                                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  Jeśli używasz świeżego ananasa, przekrój go na pół wzdłuż, usuń twardy rdzeń i wydrąż miąższ, starając się nie uszkodzić skórki ananasa. Miąższ pokrój w kostkę. Jeśli używasz ananasa z puszki, wystarczy, że go odcedzisz i pokroisz. W misce wymieszaj sos sojowy, miód, ocet ryżowy (lub sok z cytryny), posiekany czosnek, starty imbir, sól i pieprz. To będzie marynata do kurczaka. Pokrój filety z kurczaka na mniejsze kawałki i umieść je w misce z marynatą. Powinny się marynować w lodówce przez co najmniej 30 minut, ale pamiętaj: im dłużej, tym lepiej.

                                                                  Rozgrzej olej roślinny na dużej patelni lub w głębokim rondlu. Dodaj kawałki kurczaka wraz z marynatą i smaż przez około 6-8 minut na każdej stronie, aż będą złociste. Następnie dodaj pokrojonego ananasa i smaż przez kolejne 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Danie podawaj w połówkach ananasa ułożonych na talerzach. Dla dekoracji możesz je posypać posiekanym szczypiorkiem lub ulubionymi świeżymi ziołami.

                                                                  Pizza Margherita

                                                                  Składniki na ciasto:

                                                                  • 300 g mąki pszennej,
                                                                    • łyżeczka soli,
                                                                      • łyżeczka cukru,
                                                                        • 7 g suchych drożdży instant,
                                                                          • 200 ml ciepłej wody,
                                                                            • 2 łyżki oliwy z oliwek.

                                                                              Składniki na sos pomidorowy:

                                                                              • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego lub sosu pomidorowego,
                                                                                • ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę,
                                                                                  • łyżeczka oregano,
                                                                                    • sól i pieprz do smaku.

                                                                                      Dodatki:

                                                                                      • 150 g mozzarelli, pokrojonej w plastry lub startej,
                                                                                        • kilka listków bazylii,
                                                                                          • oliwa z oliwek do skropienia (opcjonalnie).
                                                                                            Pizza Margherita
                                                                                            Pizza Margherita
                                                                                            Pizza Margherita
                                                                                            Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                            W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i suche drożdże. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę i oliwę, cały czas mieszając ciasto łyżką lub dłonią, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Przenieś ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiaj przez około 5-7 minut. Jeśli jest zbyt lepkie, dodaj więcej mąki. Umieść je w dużej misie, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Następnie przygotuj sos pomidorowy: wymieszaj przecier z czosnkiem, oregano, solą i pieprzem.

                                                                                            Ciasto wyłóż na oprószoną mąką blachę do pieczenia i rozwałkuj. Rozprowadź na cieście sos pomidorowy i posyp mozzarellą. Piecz pizzę przez około 12-15 minut, aż brzegi będą lekko zrumienione, a ser się roztopi. Po wyjęciu z piekarnika posyp listkami bazylii i skrop oliwą z oliwek. Teraz wystarczy pokroić pizzę na kawałki i już można się nią zajadać.

                                                                                            Zobacz także:

                                                                                            Autor: Regina Łukasiewicz, Agnieszka Korczyńska

                                                                                            Źródło: Mikołaj Rey

                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości