Przepisy pochodzą z książki "Wąsik i sekrety gotowania", której uczestnik "Master Chef" oraz autor programów i książek kulinarnych jest współautorem. Książka oprócz opowieści o przygodach Wąsika zawiera 30 łatwych przepisów kulinarnych na pyszne i wyjątkowe potrawy. Dzięki podanym w książce recepturom dzieci mogą samodzielnie albo z rodzicami usmażyć naleśniki, przygotować sałatkę owocową czy upiec pizzę.
Naleśniki francuskie
Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- 2 jajka,
- łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- 1 i 1/4 szklanki mleka,
- 2 łyżki stopionego masła lub oleju roślinnego,
- opcjonalnie: ekstrakt waniliowy lub cytrynowy,
- masło,
- sok z cytryny,
- bazylia,
- mięta.
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól, a następnie dodaj jajka oraz mleko. Dokładnie wszystko wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto. Możesz użyć trzepaczki lub miksera. Dodaj stopione masło lub olej roślinny, a także ekstrakt waniliowy lub cytrynowy. Wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, a następnie natłuść ją odrobiną oleju lub masła. Wylej cienką warstwę ciasta, unieś patelnię i obracaj nią delikatnie, aby ciasto równomiernie się rozprowadziło.
Smaż naleśniki przez około 2 minuty, aż spód będzie lekko złocisty. Następnie obracaj je za pomocą łopatki i smaż przez kolejną minutę z drugiej strony. Gdy naleśnik jest gotowy, zdejmij go z patelni i przełóż na talerz. Powtarzaj proces, aż zużyjesz całe ciasto. Naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami: dżemem, owocami, bitą śmietaną, syropem klonowym lub czekoladowym albo ze stopionym masłem wymieszanym z cukrem i sokiem z cytryny.
Sałatka owocowa
Składniki:
- 2 banany, pokrojone w plasterki,
- jabłko, obrane i pokrojone w kostkę,
- gruszka, obrana i pokrojona w kostkę,
- pomarańcza, obrana i pokrojona w kostkę,
- kiwi, obrane i pokrojone w kostkę,
- kubek truskawek, przekrojonych na pół,
- puszka pokrojonych ananasów, odcedzona,
- puszka mandarynek (odcedzonych),
- sok z cytryny,
- 2 łyżki miodu (opcjonalnie, do słodzenia),
- posiekana mięta do dekoracji (opcjonalnie).
Przygotowanie:
W dużym naczyniu wymieszaj pokrojone owoce: banany, jabłko, gruszkę, pomarańczę, kiwi, truskawki, ananasa i mandarynki. Skrop je sokiem z cytryny i delikatnie wymieszaj. Sok z cytryny pomoże utrzymać świeżość i kolor owoców. Jeśli chcesz, by sałatka była słodsza, możesz do niej dodać 2 łyżki miodu. Zadbaj o to, aby miód równomiernie rozprowadził się na owocach. Wstaw sałatkę do lodówki i schładzaj ją przez około 30 minut. Przed podaniem możesz udekorować sałatkę posiekaną miętą. Doskonałymi dodatkami do niej będą też gęsta słodka śmietana, bita śmietana lub serek mascarpone.
Kurczak w ananasie
Składniki:
- 4 filety z kurczaka,
- średni ananas (może być świeży lub z puszki),
- 1/2 szklanki sosu sojowego,
- 1/4 szklanki miodu,
- 2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny,
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- łyżeczka startego imbiru,
- łyżka oleju roślinnego do smażenia,
- sól i pieprz do smaku,
- posiekany szczypiorek (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Jeśli używasz świeżego ananasa, przekrój go na pół wzdłuż, usuń twardy rdzeń i wydrąż miąższ, starając się nie uszkodzić skórki ananasa. Miąższ pokrój w kostkę. Jeśli używasz ananasa z puszki, wystarczy, że go odcedzisz i pokroisz. W misce wymieszaj sos sojowy, miód, ocet ryżowy (lub sok z cytryny), posiekany czosnek, starty imbir, sól i pieprz. To będzie marynata do kurczaka. Pokrój filety z kurczaka na mniejsze kawałki i umieść je w misce z marynatą. Powinny się marynować w lodówce przez co najmniej 30 minut, ale pamiętaj: im dłużej, tym lepiej.
Rozgrzej olej roślinny na dużej patelni lub w głębokim rondlu. Dodaj kawałki kurczaka wraz z marynatą i smaż przez około 6-8 minut na każdej stronie, aż będą złociste. Następnie dodaj pokrojonego ananasa i smaż przez kolejne 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Danie podawaj w połówkach ananasa ułożonych na talerzach. Dla dekoracji możesz je posypać posiekanym szczypiorkiem lub ulubionymi świeżymi ziołami.
Pizza Margherita
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka cukru,
- 7 g suchych drożdży instant,
- 200 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Składniki na sos pomidorowy:
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego lub sosu pomidorowego,
- ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę,
- łyżeczka oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Dodatki:
- 150 g mozzarelli, pokrojonej w plastry lub startej,
- kilka listków bazylii,
- oliwa z oliwek do skropienia (opcjonalnie).
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i suche drożdże. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę i oliwę, cały czas mieszając ciasto łyżką lub dłonią, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Przenieś ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiaj przez około 5-7 minut. Jeśli jest zbyt lepkie, dodaj więcej mąki. Umieść je w dużej misie, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Następnie przygotuj sos pomidorowy: wymieszaj przecier z czosnkiem, oregano, solą i pieprzem.
Ciasto wyłóż na oprószoną mąką blachę do pieczenia i rozwałkuj. Rozprowadź na cieście sos pomidorowy i posyp mozzarellą. Piecz pizzę przez około 12-15 minut, aż brzegi będą lekko zrumienione, a ser się roztopi. Po wyjęciu z piekarnika posyp listkami bazylii i skrop oliwą z oliwek. Teraz wystarczy pokroić pizzę na kawałki i już można się nią zajadać.
Zobacz także:
- Zdrowa i szybka kuchnia dla najmłodszych. Na punkcie tych dań dzieci dosłownie oszaleją
- Pyszne pomysły na dania dla dzieci - przepisy Sebastiana Olmy
- Pizza z tortilli, nachosy i inne dania, które pokocha twoje dziecko. Wyjątkowe przepisy od Heli Kłobudzkiej
Autor: Regina Łukasiewicz, Agnieszka Korczyńska
Źródło: Mikołaj Rey
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News