Muffiny z wędliną, serem i szpinakiem
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 75 g masła
- 175 ml mleka
- wędlina drobiowa sokoliki x 100g
- 50 g sera cheddar
- młody szpinak
- jajko
- proszek do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Ustaw piekarnik do temp. 190 st. C.
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia przez sitko do dużej miski i dodaj do niej cukier kryształ i szczyptę soli.
- Do miski następnie wrzuć masło i dokładnie wymieszaj.
- Ubij dokładnie jajka razem z mlekiem i dodaj do miski z poprzednimi składnikami, do środka na koniec dodaj świeże pociętą wędlinę, tarty ser i liście młodego szpinaku. Całość dokładnie wymieszaj.
- Gotową masę wstaw do naczyń na muffinny i piecz w piekarniku przez około 20 minut.
- Upieczone muffiny ułóż na kratce, aby ostygły.
Pieczone parówki w cieście maślanym
Składniki:
- ciasto francuskie
- Sokoliki x 2 opak.
- 50 g masła
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie delikatnie rozwiń, posmaruj masłem za pomocą pędzla. Połóż parówkę sokolika i zwiń.
- Owinięte sokoliki w cieście posmaruj z wierzchu jeszcze masłem i posyp ziołami prowansalskimi.
- Gotowe owinięte sokolik wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 195 st. C.
Składniki:
- 500 g kolorowego makaronu świderki
- polędwiczka wieprzowa
- brokuł
- marchew
- 100 g jarmużu
- cukinia zielona
- 10 ml oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- 50 g parmezanu
Sposób przygotowania:
- Kolorowy makaron świderki dodaj do gotowania ze szczyptą soli.
- Polędwiczkę wieprzową potnij na paski, podsmaż na patelni dodając następnie kawałki zielonego brokułu, marchewki, kawałki jarmużu i cukinii.
- Mięso z warzywami delikatnie podlej wodą w której się gotuje makaron i przykryj pokrywkę, aby warzywa zmiękły.
- Gdy makaron się ugotuję dodaj go na patelnie do warzyw, podleją oliwą z oliwek i posyp natką pietruszki i parmezanem
Składniki:
- marchew
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule białe
- olej do smażenia
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
- 2 jajka
- olej do smażenia
- czosnek
- 2 pomidory
- 1 l pulpy pomidorowej
Sposób przygotowania:
- Marchew, czosnek i cebule zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj, podsmaż na oleju, aż delikatnie się zeszkli i dodaj do miski z mielonym mięsem.
- Mięso dopraw do smaku solą, pieprzem i na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz dwa jajka.
- Uformuj kotleciki i smaż w piekarniku lub na patelni.
- Na patelni podsmaż posiekany czosnek z kawałkami pokrojonych pomidorów i duś, aż warzywa zmiękną, dodaj sos pomidorowy, usmażone wcześniej kotleciki i duś całość jeszcze pod przykryciem kilka minut.
Zobacz także:
- Łukasz Konik i jego smaczne dania dla dzieci na każdą porę dnia
- Ulubione potrawy dzieci według Kasi Bosackiej. Poznaj niezawodne przepisy
- Jak przygotować pyszne i zdrowe desery dla dzieci? Kilka prostych przepisów
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News
Materiał promocyjny
podziel się: