Materiał promocyjny

Pyszne pomysły na dania dla dzieci - przepisy Sebastiana Olmy

Gotowanie dla najmłodszych
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz pomysłu na obiad dla dzieci? W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował pyszne dania właśnie z myślą o maluchach: muffiny z wędliną, serem i szpinakiem, pieczone parówki w cieście maślanym, kolorowy makaron z duszoną wieprzowiną oraz kotleciki mielone wieprzowe z warzywami w sosie pomidorowym. Sprawdź przepisy krok po kroku.

Muffiny z wędliną, serem i szpinakiem

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    • 50 g cukru
      • 75 g masła
        • 175 ml mleka
          • wędlina drobiowa sokoliki x 100g
            • 50 g sera cheddar
              • młody szpinak
                • jajko
                  • proszek do pieczenia

                    Sposób przygotowania:

                    1. Ustaw piekarnik do temp. 190 st. C.
                      1. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia przez sitko do dużej miski i dodaj do niej cukier kryształ i szczyptę soli.
                        1. Do miski następnie wrzuć masło i dokładnie wymieszaj.
                          1. Ubij dokładnie jajka razem z mlekiem i dodaj do miski z poprzednimi składnikami, do środka na koniec dodaj świeże pociętą wędlinę, tarty ser i liście młodego szpinaku. Całość dokładnie wymieszaj.
                            1. Gotową masę wstaw do naczyń na muffinny i piecz w piekarniku przez około 20 minut.
                              1. Upieczone muffiny ułóż na kratce, aby ostygły.

                                Pieczone parówki w cieście maślanym

                                Składniki:

                                • ciasto francuskie
                                  • Sokoliki x 2 opak.
                                    • 50 g masła
                                      • zioła prowansalskie

                                        Sposób przygotowania:

                                        1. Ciasto francuskie delikatnie rozwiń, posmaruj masłem za pomocą pędzla. Połóż parówkę sokolika i zwiń.
                                          1. Owinięte sokoliki w cieście posmaruj z wierzchu jeszcze masłem i posyp ziołami prowansalskimi.
                                            1. Gotowe owinięte sokolik wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 195 st. C.
                                              Kolorowy makaron z duszoną wieprzowiną

                                              Składniki:

                                              • 500 g kolorowego makaronu świderki
                                                • polędwiczka wieprzowa
                                                  • brokuł
                                                    • marchew
                                                      • 100 g jarmużu
                                                        • cukinia zielona
                                                          • 10 ml oliwy z oliwek
                                                            • natka pietruszki
                                                              • 50 g parmezanu

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                1. Kolorowy makaron świderki dodaj do gotowania ze szczyptą soli.
                                                                  1. Polędwiczkę wieprzową potnij na paski, podsmaż na patelni dodając następnie kawałki zielonego brokułu, marchewki, kawałki jarmużu i cukinii.
                                                                    1. Mięso z warzywami delikatnie podlej wodą w której się gotuje makaron i przykryj pokrywkę, aby warzywa zmiękły.
                                                                      1. Gdy makaron się ugotuję dodaj go na patelnie do warzyw, podleją oliwą z oliwek i posyp natką pietruszki i parmezanem
                                                                        Kotleciki mielone wieprzowe z warzywami w sosie pomidorowym

                                                                        Składniki:

                                                                        • marchew
                                                                          • 4 ząbki czosnku
                                                                            • 2 cebule białe
                                                                              • olej do smażenia
                                                                                • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
                                                                                  • sól, pieprz do smaku
                                                                                    • natka pietruszki
                                                                                      • 2 jajka
                                                                                        • olej do smażenia
                                                                                          • czosnek
                                                                                            • 2 pomidory
                                                                                              • 1 l pulpy pomidorowej

                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                • Marchew, czosnek i cebule zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj, podsmaż na oleju, aż delikatnie się zeszkli i dodaj do miski z mielonym mięsem.
                                                                                                  • Mięso dopraw do smaku solą, pieprzem i na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz dwa jajka.
                                                                                                    • Uformuj kotleciki i smaż w piekarniku lub na patelni.
                                                                                                      • Na patelni podsmaż posiekany czosnek z kawałkami pokrojonych pomidorów i duś, aż warzywa zmiękną, dodaj sos pomidorowy, usmażone wcześniej kotleciki i duś całość jeszcze pod przykryciem kilka minut.

                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                        Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News

                                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana