Materiał promocyjny

Smaki dzieciństwa, czyli desery z serkiem waniliowym według przepisów Sebastiana Olmy

Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Serek waniliowy nieodłącznie kojarzy się z błogim dzieciństwem. W naszej kuchni Sebastian Olma przyrządza z niego puszyste różowe naleśniki, ptysie, domowej roboty pączki oraz kokosanki z jabłkami. Sprawdź niezwykłe przepisy na pyszne desery.

Puszyste różowe naleśniki z serkiem waniliowym i suszoną żurawiną - składniki

Naleśniki z serkiem waniliowym
Naleśniki z serkiem waniliowym
  • Żółtka x 6 szt.
    • Cukier waniliowy x 3 łyżki
      • Proszek do pieczenia x 1 łyżka
        • Mleko Rolmlecz 3,2 % x 200 ml
          • Mąka pszenna 150g
            • Suszona żurawina x 200g
              • Białka z 6 jajek
                • Cukier puder x 3 łyżki
                  • Sok z buraka
                    • Olej do smażenia
                      • Serek homogenizowany waniliowy Rolmlecz 200g x 5 opak.
                        • Malina, jeżyna po 250g
                          • Syrop klonowy x 100 ml
                            Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
                            Źródło: Dzień Dobry TVN

                            Puszyste różowe naleśniki z serkiem waniliowym i suszoną żurawiną – sposób przygotowania

                            1. Suszoną żurawinę zalej gorącą wodą na 10 minut, a następnie potnij na mniejsze kawałki.
                              1. Żółtka utrzyj dokładnie w misce razem z cukrem waniliowym, do miski dodaj proszek do pieczenia, mleko i przesianą wcześniej mąkę pszenną.
                                1. Masę dokładnie wymieszaj i odstaw, powinna mieć ona gęstość jak śmietana.
                                  1. Masę zostaw na chwilę w ciepłym miejscu, aby proszek do pieczenia mógł działać.
                                    1. W drugiej misce ubij na sztywno białka, dodając pod koniec ubijania cukier puder.
                                      1. Delikatnie połącz ze sobą obie masy i dodaj wcześniej pociętą żurawinę i czerwony barwnik, ale tylko, aby powstał lekki różowy odcień.
                                        1. Patelnie teflonową nagrzej i posmaruj za pomocą pędzla olejem, nałóż jedną porcję naleśników i smaż bardzo powoli z każdej strony, gotowe naleśniki odłóż na papier.
                                          1. Po usmażeniu przełóż naleśniki serkiem waniliowym, udekoruj świeżymi owocami i polej syropem klonowym.

                                            Ptysie z serkiem waniliowym i pistacjami - składniki

                                            Składniki na ciasto:

                                            • Woda x 250 ml
                                              • Masło Rolmlecz x 100g
                                                • Mąka pszenna x 200g
                                                  • Jajka x 4 szt.
                                                    • Cukier x 1 łyżka

                                                      Pozostałe składniki:

                                                      • Serek homogenizowany waniliowy Rolmlecz x 5 opak.
                                                        • Twaróg x 200g
                                                          • Pasta pistacjowa x 20g
                                                            • Pistacje obrane z łupinki x 200g
                                                              • Lukier do dekoracji x 150g

                                                                Ptysie z serkiem waniliowym i pistacjami - sposób przygotowania

                                                                Ptysie z serkiem waniliowym i pistacjami
                                                                Ptysie z serkiem waniliowym i pistacjami
                                                                1. W rondelku zagotuj wodę razem z cukrem i masłem, dodaj przesianą mąkę pszenną i mieszaj za pomocą drewnianej lub sylikonowej łyżki aż masa się dokładnie połączy i będzie jednolita.
                                                                  1. Do masy dodawaj stopniowo po jednym jajku mieszając aż masa znów będzie zwarta i jednolita.
                                                                    1. Gotowe ciasto na ptysie przełóż do rękawa cukierniczego i wyłóż na pergamin po około 1 dużej łyżce masy.
                                                                      1. Piekarnik nagrzej do temp. 200 st. C. i piecz ptysie około 20 minut, aż będą złote i wyrośnięte, gotowe ptysie wyjmij do ostygnięcia. 
                                                                        1. Serek waniliowy wymieszaj z twarogiem i pastą pistacjową lub mielonymi pistacjami. Napełnij nim przecięte na dwie części ptysie, a na górną warstwę polej lukrem i udekoruj pistacjami. 

                                                                          Domowej roboty pączki z serkiem waniliowym i shakiem - przepis

                                                                          Ciasto na pączki:

                                                                          • Mleko Rolmlecz 3,2% x 360g
                                                                            • Cukier 180g
                                                                              • Drożdże świeże x 60g
                                                                                • Jajka 300g
                                                                                  • Żółtka x 300g
                                                                                    • Mąka pszenna x 1200g
                                                                                      • Masło Rolmlecz x 240g
                                                                                        • Sól x 1 łyżka

                                                                                          Pozostałe składniki:

                                                                                          • Serek homogenizowany waniliowy Rolmlecz 200g x 2 opak.
                                                                                            • Twaróg x 1 opak.
                                                                                              • Miód x 50g
                                                                                                • Mleko Rolmlecz 3,2% x 350 ml
                                                                                                  • Banan x 1 szt.
                                                                                                    • Krem orzechowy x 2 łyżki
                                                                                                      • Serek homogenizowany waniliowy Rolmlecz 200g x 1 opak.

                                                                                                        Domowej roboty pączki z serkiem waniliowym i shakiem - sposób przygotowania

                                                                                                        1. Najpierw przygotuj rozczyn, mleko przelej do rondelka i delikatnie podgrzej dodaj cukier zwykły, świeże drożdże, jajka i żółtka. Rozczyn delikatnie posyp mąką i zostaw, aby wyrósł w ciepłym miejscu.
                                                                                                          1. Do miski wsyp przesianą mąkę pszenną i sól, dodaj rozczyn i dokładnie zagnieć ciasto, na koniec dodaj płynne masło.
                                                                                                            1. Gdy ciasto będzie dokładnie wymieszane podziel je na kulki po 50 gram i uformuj z niej kulki, a następnie zostaw je, aby jeszcze delikatnie podrosły, pączki smaż w głębokim tłuszczu, a po usmażeniu posyp cukrem.
                                                                                                              1. Serek waniliowy zmiksuj z twarogiem i miodem, a następnie nadziej nimi pączki.
                                                                                                                1. W robocie kuchennym zmiksuj mleko, banany, krem orzechowy i serek waniliowy. Gotowego shake przełóż do kubka lub szklanki.

                                                                                                                  Kokosanki z jabłkami i serkiem waniliowym - przepis

                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                  • Mleko Rolmlecz 3,2% x 200ml
                                                                                                                    • Masło Rolmlecz x 100g
                                                                                                                      • Wiórki koksowe x 250g
                                                                                                                        • Laska wanilii x 1 szt.

                                                                                                                          W rondelku podgrzej mleko razem z masłem i wiórkami kokosowymi, odstaw masę na bok, aby wiórki „wciągnęły” płyn, można dodać laskę wanilii. 

                                                                                                                          • Białka z 6 jajek
                                                                                                                            • Cukier puder x 3 duże łyżki
                                                                                                                              • Serek homogenizowany waniliowy 200g x 3 opak.
                                                                                                                                • Jabłka x 5 szt. (jedno do dekoracji)
                                                                                                                                  • Wiórki kokosa do posypania x 100g
                                                                                                                                    • Cukier puder do dekoracji
                                                                                                                                      • Liście mięty do dekoracji

                                                                                                                                        Kokosanki z jabłkami i serkiem waniliowym - sposób przygotowania

                                                                                                                                        1. W misce ubij białka, pod koniec ubijania dodaj cukier puder tak, aby białka były sztywne i błyszczące.
                                                                                                                                          1. Gdy białka będą sztywne, dodaj do nich masę kokosową, serek waniliowy i posiekane jabłka, następnie lekko, ale dokładnie przemieszaj tak, aby białko nie odpadło na dno.
                                                                                                                                            1. Gotową masę na kokosanki z jabłkami przełóż na blachę do pieczenia, posyp jeszcze wiórkami kokosa i piecz przez 18-20 minut w temp. 170 st. C.
                                                                                                                                              1. Następnie kokosanki ostudź i lekko posyp cukrem pudrem.
                                                                                                                                                1. Ułóż na talerzu kilka sztuk, dodaj kawałki jabłka i polej serkiem waniliowym.
                                                                                                                                                  Rolmlecz, smaki dzieciństwa
                                                                                                                                                  Desery z serkiem waniliowym

                                                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                                                  Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana