Sping rollsy – pomysł na imprezową przystawkę

Sping rollsy
Sping rollsy
Źródło: Dorin Musat/500px
Spring rollsy to lekka przekąska serwowana na ulicznych straganach w Azji. Ich polska nazwa to krokiety lub naleśniki wiosenne. Spożywane są z sosami i dipami i są cenione przez osoby żyjące w ciągłym pędzie, bo ich forma sprawia, że można je jeść nawet w biegu.

Najważniejszym składnikiem spring rollsów jest przezroczysty papier ryżowy, który pięknie pokazuje, co jest w środku tych smacznych ruloników. Jak przygotować pyszne spring rollsy, aby zachwycić gości podczas przyjęcia? Czy można do nich dodawać mięso? Jak wyglądają w wersji wegańskiej?

Spring rolls z kurczakiem

Przepis na spring rolls z kurczakiem jest bardzo prosty i można do jego wykonania użyć takiego bukietu warzyw, jaki lubimy najbardziej. My proponujemy wersję z owocową nutą. Jak zrobić takie spring rolls? Przepis jest następujący:

Składniki na 8 porcji:

  • 250 g fileta z kurczaka,
    • 8 arkuszy papieru ryżowego,
      • 100 g makaronu ryżowego,
        • mango,
          • 50 g pora,
            • pół sałaty lodowej,
              • papryka,
                • marchewka,
                  • szczypiorek,
                    • słodka papryka,
                      • sos z limonki,
                        • sezam,
                          • sól i pieprz,
                            • olej do smażenia.

                              Sos do spring rolls:

                              • 100 ml sosu sojowego,
                                • 3 łyżki soku z limonki,
                                  • 2 łyżki miodu,
                                    • 2 łyżeczki posiekanego imbiru.

                                      Przygotowanie: Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką i smażymy na oleju, a następnie tniemy w cienkie paski. Mango i paprykę kroimy w kostkę, a marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Sałatę lodową, pora i szczypiorek szatkujemy. Papier ryżowy zwilżamy, posypujemy sezamem i układamy na nim makaron oraz pozostałe składniki skropione sokiem z limonki. Jak zawinąć spring rolls? Papier ryżowy zawijamy tak jak burito. Sping rolls na zimno będą smakować z sosem wykonanym z połączenia sosu sojowego, soku z limonki oraz miodu i imbiru.

                                      Jak gwiazdy przygotowują się do świąt?

                                      Źródło: TVN Style
                                      Patent na święta
                                      Patent na święta
                                      Idealna choinka na święta
                                      Idealna choinka na święta
                                      Kuchnia. Święta tuż tuż
                                      Kuchnia. Święta tuż tuż
                                      Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
                                      Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
                                      Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
                                      Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia

                                      Spring rolls wegetariańskie

                                      To coś dla miłośników bezmięsnych potraw. Sping rolls warzywne może smakować równie wyśmienicie. Grunt to odpowiednio dobrać składniki tak, aby stworzyły apetyczną kompozycję smaków. Jak przyrządzić spring rolls z warzywami? Składnik na 8 porcji:

                                      • papier ryżowy (8 arkuszy),
                                        • marchewka,
                                          • cukinia,
                                            • ogórek zielony,
                                              • płatki migdałów,
                                                • garść kiełków fasoli mung,
                                                  • liście szpinaku,
                                                    • cebula dymka,
                                                      • masło do smażenia.

                                                        Sos do spring rolls:

                                                        • 2 łyżki octu ryżowego,
                                                          • 3 łyżki sosu sojowego,
                                                            • sok z limonki,
                                                              • łyżka cukru,
                                                                • 2 ząbki czosnku,
                                                                  • szczypta tabasco.

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Startą na grubych oczkach marchewkę oraz cukinię pokrojoną w paski lekko podsmażamy na maśle. Ogórek kroimy w paski. Papier ryżowy namaczamy kilka sekund w wodzie, po czym nakładamy składniki: liście szpinaku, marchewkę, ogórka, cebulę dymkę, cukinię oraz płatki migdałów i kiełki fasoli. Nasze nadzienie do spring rolls wege układamy w prostokąt, po czym zawijamy, ostrożnie zlepiając rogi. Podajemy z sosem azjatyckim. Oryginalnym, nieco rozbudowanym przepisem powyższego może być spring rolls z tofu . W takiej wersji smakuje równie wybornie. Sos do spring rolls może w tym przypadku zastąpić skropienie rulonów octem balsamicznym.

                                                                    Przepisy na dania z kiełbasą
                                                                    Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                    Spring rolls z krewetkami

                                                                    Te azjatyckie krokiety wiosenne świetnie komponują się z owocami morza. Świetnym pomysłem na ich wykorzystanie jest przyrządzenie spring rollsów z krewetkami. W takiej wersji można można je serwować z pysznym sosem orzechowym. Jak zrobić spring rolls? Oto przepis: Składniki na 8 porcji:

                                                                    Marynata do krewetek:

                                                                    • 2 ząbki czosnku,
                                                                      • 2 łyżeczki soku z cytryny,
                                                                        • 5 łyżek oleju.
                                                                          • 200 g krewetek,
                                                                            • 100 g makaronu sojowego,
                                                                              • cebula dymka,
                                                                                • mix sałat,
                                                                                  • ogórek,
                                                                                    • marchew,
                                                                                      • awokado,
                                                                                        • natka pietruszki,
                                                                                          • zielony groszek,
                                                                                            • czarny sezam,
                                                                                              • masło do smażenia.

                                                                                                Sos orzechowy do spring rolls:

                                                                                                • 3 łyżki masła orzechowego,
                                                                                                  • 2 łyżki sosu sojowego,
                                                                                                    • łyżka soku z limonki,
                                                                                                      • łyżka cukru,
                                                                                                        • tabasco,
                                                                                                          • woda.

                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                            Krewetki myjemy i czyścimy, a następnie marynujemy w zalewie sporządzonej z oleju, czosnku i cytryny. Lekko podsmażamy na maśle, aż się zarumienią. Ogórka i awokado kroimy na małe paski, cebulę szatkujemy, a marchew ścieramy na drobnej tarce. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i jak zmięknie, lekko przelewamy zimną wodą, aby się nie skleił. Następnie namaczamy papier ryżowy spring rolls i posypujemy go czarnym sezamem. Układamy na nim w pierwszej kolejności krewetki. Potem rozpoczynamy nakładanie innych składników: makaron ryżowy, awokado, zielony groszek, ogórek, marchew i skrawki sałaty według uznania. Papier ryżowy zawijamy tak jak gołąbki, dbając o to, aby końce się mocno skleiły. Sos do spring rollsów przygotujemy z połączenia masła orzechowego z sosem sojowym, cukrem, tabasco i sokiem z limonki, w razie konieczności rozrzedzając konsystencję zimną wodą. Gotowe danie podajemy udekorowane natką pietruszki.

                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                            Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Dorin Musat/500px

                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana