Wigilijny kisiel gryczany - przepis krok po kroku

Galaretka z kaszy gryczanej
Wigilijny kisiel gryczany - przepis krok po kroku
Źródło: Aksana Ban/Getty Images
Kisiel gryczany lub kisiel z gryki robi się z nieprażonej kaszy gryczanej. Jednak nie je się go tak, jak klasyczny kisiel - czeka się aż stężeje i robi z niego kluseczki. Sprawdź nasz przepis na tradycyjne danie na wigilię. 

Gdzie je się kisiel z gryki na wigilię?

Kisiel z kaszy gryczanej tradycyjnie pochodzi z regionu pogranicza - Polesiu. Jednak nawet i nie w całym tym regionie jest znana. Głównie w okolicach Włodawy i Wisznic. Jest tradycyjnym, wigilijnym, postnym daniem podawanym podczas Bożego Narodzenia oraz w trakcie wielkiego postu. Niektórzy nazywają te danie polskim tofu. 

Zobacz wideo: Nie ma świąt bez "Dziadka do orzechów"

Nie ma świąt bez "Dziadka do orzechów"
Źródło: Dzień Dobry TVN

Danie to popularne jest przede wszystkim w regionach przygranicznych z Białorusią. Bywa ona również smażona i pieczona.

Kisiel gryczany - przepis krok po kroku

Składniki:

  • kasza gryczana - 500 g,
    • woda - 2,5 l,
      • drożdże - 10 g lub kromka chleba razowego,
        • sól,
          • cebula - 1 szt,
            • masło - 15 g,
              • olej lniany - 15 g.

                Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN

                Źródło: Dzień Dobry TVN
                Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
                Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
                Kolęda Dzień Dobry TVN
                Kolęda Dzień Dobry TVN
                Kolęda Dzień Dobry TVN - krótka wersja
                Kolęda Dzień Dobry TVN - krótka wersja
                Garbus w świątecznej piosence Dzień Dobry TVN
                Garbus w świątecznej piosence Dzień Dobry TVN
                Choinka - świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
                Choinka - świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
                Daria Ładocha z córkami
                Daria Ładocha z córkami
                Kolęda Dzień Dobry TVN
                Kolęda Dzień Dobry TVN
                Kolęda Dzień Dobry TVN - podkład muzyczny
                Kolęda Dzień Dobry TVN - podkład muzyczny

                Sposób przygotowania:

                • Grykę z drożdżami lub kromką chleba zalać wodą na 24 godziny i odstawić w ciepłe miejsce.
                  • Kiedy kasza gryczana się namoczy całość zmielić w maszynce do mięsa lub blenderze na jednolitą masę.
                    • Całośc przelać przez sito i wybrać mniej zmielone kawałki. Masę - mleczko gryczane, przelać do garnka z grubym dnem i gotować, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
                      • Kiedy masa będzie gęsta jak budyń całość przelać do naczyć i zostawić do ostygnięcia na 4-5 godzin, aby masa zesztywniała.
                        • Kiedy kisiel będzie sztywny pokroić go na prostokąty.
                          • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle.
                            • Kluseczki z kisielu podawać z cebulką, solą, polane olejem lnianym.

                              Zobacz także:

                              Autor: Teofila Siewko

                              Źródło zdjęcia głównego: Aksana Ban/Getty Images

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana