Przepis na domowy świąteczny kisiel żurawinowy - prosty i szybki przepis na wigilijny i bożonarodzeniowy deser

Kisiel w szklankach
Przepis na domowy kisiel żurawinowy na święta Bożego Narodzenia
Źródło: Yulia_Davidovich/Getty Images
Domowej roboty kisiel żurawinowy to jedna z potraw, która świetnie odnajduje się na świątecznym stole. Niektórzy robią rzadki, do picia, a inni gęsty niczym galaretka. W jaki sposób przygotować kisiel na święta? Sprawdź nasz przepis!

Gęstość kisielu zależy od dwóch czynników - od ilości wody i mąki ziemniaczanej. Kisiel do picia idealny będzie, kiedy skorzysta się z 1 litra, maksymalnie do 1,5 litra wody. Jeżeli chce się gęstszy kisiel, można zmniejszyć ilość wody do 0,5 litra lub zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej do 60 g.

Kisiel z żurawiny na święta - tradycyjny deser na Wigilię i święta Bożego Narodzenia

Kisiel z żurawiny jest jedną z bardziej tradycyjnych potraw podawanych w wieczór Wigilijny i na Boże Narodzenie. Przepisy na niego można znaleźć w XX. wiecznych książkach kucharskich, gdzie stanowił on wisienkę na torcie wieczerzy, czyli deser. podawany był zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Święta

KOZUCHOWSKA_SWIETA
Źródło: Dzień Dobry TVN
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
Święta last minute
Święta last minute
Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
Idealny makijaż na święta
Idealny makijaż na święta
Święta w podróży z pupilem
Święta w podróży z pupilem
Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
Kuchnia. Święta tuż tuż
Kuchnia. Święta tuż tuż

Domowy kisiel żurawinowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • żurawina - 500 g,
  • cukier - 150 g,
  • mąka ziemniaczana - 30 g,
  • woda - 1 l (jeżeli chce się gęstszy, potrzebne będzie 0,5 l),
  • sok z cytryny,
  • opcjonalnie: goździki i laska cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Żurawinę umyć i oczyścić. Owoce przełożyć do dużego garnka z grubym dnem i zalać wodą.
  2. Dodać cukier i sok z cytryny, całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez godzinę do 2, aby owoce zmiękły.
  3. Po tym czasie odcedzić owoce i przecisnąć je przez sitko, owocowy mus dodać do wywaru. Pestki, które zebrały się na sitku, wyrzucić.
  4. Z wywaru odlać 100 ml wody. Do odlanej wody dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, dodać do wywaru, dokładnie wymieszać. Podgrzewać, aż całość zgęstnieje.

Jeżeli chcemy, aby kisiel wyszedł bardziej gęsty, nieco bardziej jak galaretka można podwoić ilość mąki ziemniaczanej. Opcjonalnie kisiel można podawać z bitą śmietaną.

Dlaczego warto jeść żurawinę na święta?

Żurawina pomaga w problemach żołądkowych, w medycynie naturalnej stosowana była przy problemach z wątrobą. Dodatkowo kisiel zabezpiecza ściany żołądka, co jest niezwykle ważne w okresie świąt, kiedy często jemy za dużo. Owoce te bogate są w witaminy C, B, A oraz PP, dzięki czemu pozytywnie wpływają również na odporność, która w okresie zimowym jest często osłabiona. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości