Przepis na domowy kisiel żurawinowy na święta Bożego Narodzenia
- Autor:
- TeofilaSiewko
Domowej roboty kisiel żurawinowy to jedna z potraw, której nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Niektórzy robią rzadki, do picia, a inni gęsty niczym galaretka. W jaki sposób przygotować kisiel na święta? Sprawdź nasz przepis!
Gęstość kisielu zależy od dwóch czynników - od ilości wody i mąki ziemniaczanej. Kisiel do picia idealny będzie, kiedy skorzysta się z 1 litra, maksymalnie do 1,5 litra wody. Jeżeli chce się gęstszy kisiel, można zmniejszyć ilość wody do 0,5 litra lub zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej do 60 g.
Domowy kisiel żurawinowy - przepis krok po kroku
Składniki:
- żurawina - 500 g,
- cukier - 150 g,
- mąka ziemniaczana - 30 g,
- woda - 1 l (jeżeli chce się gęstszy, potrzebne będzie 0,5 l),
- sok z cytryny.
Zobacz wideo: Śledzie tradycyjne i nie tylko
Sposób przygotowania:
- 1Żurawinę umyć i oczyścić. Owoce przełożyć do dużego garnka z grubym dnem i zalać wodą.
- 2Dodać cukier i sok z cytryny, całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez godzinę do 2, aby owoce zmiękły.
- 3Po tym czasie odcedzić owoce i przecisnąć je przez sitko, owocowy mus dodać do wywaru. Pestki, które zebrały się na sitku, wyrzucić.
- 4Z wywaru odlać 100 ml wody. Do odlanej wody dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, dodać do wywaru, dokładnie wymieszać. Podgrzewać, aż całość zgęstnieje.
Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
Dlaczego warto jeść żurawinę na święta?
Żurawina pomaga w problemach żołądkowych, w medycynie naturalnej stosowana była przy problemach z wątrobą. Dodatkowo kisiel zabezpiecza ściany żołądka, co jest niezwykle ważne w okresie świąt, kiedy często jemy za dużo. Owoce te bogate są w witaminy C, B, A oraz PP, dzięki czemu pozytywnie wpływają również na odporność, która w okresie zimowym jest często osłabiona.
Zobacz także:
Autor:Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Yulia_Davidovich/Getty Images
Podziel się
Podziel się
- Podziel się
- Tweetnij
- Wyślij znajomemu