Kalafiorowa z kurkami
Składniki:
- 1 por
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżki masła
- 1 kalafior
- 200 g kurek
- 1 pęczek koperku
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 litry wywaru warzywnego
- sól i pieprz
- cytryna
Sposób przygotowania:
- Por i marchewkę pokroić i razem z przyprawami, podsmażyć na oleju. Dodać ziemniaki pokrojone. Kalafior podzielić na małe różyczki i dodać do garnka z zupą. Łodygę pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osobnym rondelku a następnie zmiksować na puree.
- Warzywa w garnku zalać wywarem i ugotować, aż będą miękkie.
- W tym czasie na patelni podsmażyć kurki i dodać pod koniec gotowania razem z puree kalafiorowym i posiekanym koperkiem. Pogotować jeszcze kilka minut.
- Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Kalafior z kukurydzą i orzechami laskowymi
Składniki:
- 1 kalafior
- Sól
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki masła
- 1 cebula
- 3 kolby kukurydzy
- sól i pieprz
- szczypta kminu rzymskiego
- szczypta cynamonu
- świeży tymianek
- 200 ml śmietany kremówki
- około 200 g świeżych orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
- Kalafior ugotować w całości w osolonej i posłodzonej wodzie. W tym czasie na patelni na maśle podsmażyć cebulkę, a następnie poddusić ziarna obcięte z kukurydzy. Przyprawić kminem, cynamonem, solą i pieprzem. Następnie podlać kremówką i dusić, aż ziarna będą miękkie.
- Kukurydzę zmiksować na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta, podlać wodą.
- Kalafiora pokroić na cztery części, osuszyć i podsmażyć na maśle, polewając masłem w trakcie smażenia.
- Ćwiartkę kalafiora podawać na kremie z kukurydzy. Polać masłem z patelni a na wierzch zetrzeć na tarce orzechy laskowe.
Steki z kalafiora z grzybami i jajkiem
Składniki:
- połówka ugotowanego zielonego kalafiora (romanesco)
- masło
- 300 g rydzy
- sól i pieprz
- świeży tymianek
- czosnek
- 2 jajka
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Rydze podsmażyć na maśle z dodatkiem tymianku i czosnku. Pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem. Na tej samej patelni usmażyć z obu stron plastry kalafiora na złoty kolor.
- Na osobnej patelni usmażyć jajka tak, aby żółtka były płynące.
- Steki podać z rydzami i jajkami. Wierzch posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
"Klejący" kalafior
Składniki:
- 1 kalafior
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Około 80 ml wody
Sos:
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 5-6 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1-2 łyżki ostrego sosu paprykowego
- 3 cm kawałek imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 80 ml wody
Do podania:
- sezam
- dymka
- papryczka chili
- ryż basmati
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Kalafiora podzielić na różyczki. W miseczce wymieszać mąkę ryżową, ziemniaczaną z olejem i wodą. Różyczki kalafiora obtoczyć w tej miksturze i ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec około 20 minut.
- W tym czasie w rondelku połączyć ze sobą olej sezamowy, ocet ryżowy, sos paprykowy, posiekany imbir i czosnek. Gotować około 5-6 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i dodać do rondelka. Gotować jeszcze 3-4 minuty aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać miód.
- Upieczonego kalafiora wymieszać w sosie, aż każdy kawałek się obtoczy. Podawać z ryżem, posypane sezamem, posiekaną dymką i papryczką chili.
Zobacz także:
Przepisy z gruszkami od finalistki MasterChefa. Sałatka, makaron, kotleciki i "pijane" desery
Królowa jesiennych stołów, czyli jak wyhodować dynię o imponujących rozmiarach?
Idealna szarlotka z bezą i kremem pistacjowym. Matteo Brunetti i jego słodkie przepisy
Autor: Wioleta Pyśkiewicz
Źródło: Piotr Kucharski
podziel się: