Materiał promocyjny

Serowe przysmaki według przepisów Bartka Boratyna. Wyjątkowy obiad i śniadanie

Serowe przysmaki według przepisów Bartka Boratyna. Wyjątkowy obiad i śniadanie
Włoskie smakołyki z żółtym serem
Źródło: Dzień Dobry TVN
Ser żółty to pyszny składnik, który doskonale nadaje się nie tylko do kanapek i innych śniadaniowych dań. Możesz go dodać również do potraw serwowanych na obiad. Kilka propozycji na jego wykorzystanie przedstawił w kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn. Sprawdź przepisy.

Kucharz i cukiernik przygotował śniadaniowe muffinki, krewetki oraz ryżowe krokieciki z żółtym serem.

Muffinki śniadaniowe z serem żółtym 

Składniki:

  • 50 g szynki,
  • 150 g Sera Królewskiego,
  • 1,5 papryki czerwonej,
  • 5 jajek,
  • 100 ml mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • trochę soli,
  • trochę pieprzu czarnego,
  • trochę masła,
  • 3 łyżki szczypiorku,
  • 3 g ziół prowansalskich.
Muffinka śniadaniowa z żółtym serem
Muffinka śniadaniowa z żółtym serem
Muffinka śniadaniowa z żółtym serem
Źródło: Ola Skowron/East News

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Potem foremki do muffinek wysmaruj masłem. Szynkę i paprykę pokrój w drobną kostkę, a ser zetrzyj na grubych oczkach. Wymieszaj ze szczypiorkiem i rozłóż równomiernie w zagłębieniach formy.

Jajka ubijaj mniej więcej przez 3 minuty. Po tym czasie, ciągle miksując, wlej do nich strumieniem mleko. Dodaj proszek do pieczenia, roztarte w dłoni zioła oraz szczyptę soli i pieprzu, a następnie wymieszaj. Masą zalej szynkę z serem i warzywami. Wstaw do piekarnika na mniej więcej 18-20 minut, aż babeczki ładnie się zrumienią i urosną. Podawaj na ciepło lub zimno.

Muffinki śniadaniowe z serem żółtym 
Muffinki śniadaniowe z serem żółtym 
Muffinki śniadaniowe z serem żółtym 
Źródło: Ola Skowron/East News

Krewetki z serem żółtym

Składniki:

  • 0,5 kg dużych krewetek,
  • łyżeczka tabasco,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 cytryny,
  • 1/2 cebuli,
  • 3 łyżki śmietanki 30 %,
  • 120 g startego Sera Królewskiego,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • żółtko,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżki masła.
Krewetki z serem żółtym
Krewetki z serem żółtym
Krewetki z serem żółtym
Źródło: Ola Skowron/East News

Przygotowanie:

Tabasco wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Tak powstałą marynatą natrzyj krewetki i odstaw na godzinę. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Następnie ułóż krewetki w natłuszczonym masłem naczyniu żaroodpornym i skrop je lekko sokiem z cytryny. Do śmietanki dodaj cebulę, starty żółty ser, żółtko i posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszaj. Śmietanką zalej krewetki i całość piecz przez 10-15 minut.

Włoskie "Suppli al telefono" - krokiety ryżowe z serem żółtym

Składniki:

  • 500 g ryżu do risotto np. carnaroli lub vialone nano,
  • 400 ml passaty pomidorowej,
  • 200 g mięsa mielonego wołowego,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • litr bulionu warzywnego,
  • 2 jajka,
  • cebula,
  • sól i pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • 150-200 g Sera Królewskiego,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.
Krokiety ryżowe z serem żółtym
Krokiety ryżowe z serem żółtym
Krokiety ryżowe z serem żółtym
Źródło: Ola Skowron/East News

Przygotowanie:

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie w dużym i szerokim garnku lub na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oliwy z oliwek, wrzuć cebulę i podsmaż na średnim ogniu do miękkości, mieszając. Na patelnię dorzuć mielone mięso i smaż na dużym ogniu, aż mięso będzie dobrze zarumienione. Następnie wlej wino i poczekaj, aż całkowicie wyparuje.

Na koniec dodaj sos pomidorowy, dopraw całość solą oraz pieprzem i zagotuj. Później gotuj jeszcze pod przykryciem przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Do sosu wrzuć ryż, wymieszaj i stopniowo wlewaj gorący bulion, chochla po chochli. Ryż gotuj w sosie, aż wchłonie cały bulion, przez około 20 minut. Do ostudzonego ryżu dodaj roztrzepane jajka i wyrabiaj do uzyskania gładkiej masy. Później z masy ryżowej formuj suppli, czyli krokiety o podłużnym kształcie, przypominające mały krokiecik o wadze ok. 100-110 g. Do środka wkładaj kawałeczki sera żółtego Królewskiego, dokładnie zamykając brzegi. Krokiety obtocz w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej.

Na koniec upewnij się, że cała powierzchnia suppli jest dobrze pokryta tartą bułką, dzięki czemu będą one chrupiące po usmażeniu. W garnku rozgrzej olej do temperatury 180 stopni i kolejno smaż krokiety w głębokim tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Gdy uzyskasz odpowiednią barwę, wyjmij krokiety i ułóż je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Sery żółte
Materiały promocyjne
Sery żółte
Źródło: Ola Skowron/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości