Kucharz i cukiernik przygotował śniadaniowe muffinki, krewetki oraz ryżowe krokieciki z żółtym serem.
Muffinki śniadaniowe z serem żółtym
Składniki:
- 50 g szynki,
- 150 g Sera Królewskiego,
- 1,5 papryki czerwonej,
- 5 jajek,
- 100 ml mleka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- trochę soli,
- trochę pieprzu czarnego,
- trochę masła,
- 3 łyżki szczypiorku,
- 3 g ziół prowansalskich.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Potem foremki do muffinek wysmaruj masłem. Szynkę i paprykę pokrój w drobną kostkę, a ser zetrzyj na grubych oczkach. Wymieszaj ze szczypiorkiem i rozłóż równomiernie w zagłębieniach formy.
Jajka ubijaj mniej więcej przez 3 minuty. Po tym czasie, ciągle miksując, wlej do nich strumieniem mleko. Dodaj proszek do pieczenia, roztarte w dłoni zioła oraz szczyptę soli i pieprzu, a następnie wymieszaj. Masą zalej szynkę z serem i warzywami. Wstaw do piekarnika na mniej więcej 18-20 minut, aż babeczki ładnie się zrumienią i urosną. Podawaj na ciepło lub zimno.
Krewetki z serem żółtym
Składniki:
- 0,5 kg dużych krewetek,
- łyżeczka tabasco,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 cytryny,
- 1/2 cebuli,
- 3 łyżki śmietanki 30 %,
- 120 g startego Sera Królewskiego,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- żółtko,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżki masła.
Przygotowanie:
Tabasco wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Tak powstałą marynatą natrzyj krewetki i odstaw na godzinę. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Następnie ułóż krewetki w natłuszczonym masłem naczyniu żaroodpornym i skrop je lekko sokiem z cytryny. Do śmietanki dodaj cebulę, starty żółty ser, żółtko i posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszaj. Śmietanką zalej krewetki i całość piecz przez 10-15 minut.
Włoskie "Suppli al telefono" - krokiety ryżowe z serem żółtym
Składniki:
- 500 g ryżu do risotto np. carnaroli lub vialone nano,
- 400 ml passaty pomidorowej,
- 200 g mięsa mielonego wołowego,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- litr bulionu warzywnego,
- 2 jajka,
- cebula,
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek,
- 150-200 g Sera Królewskiego,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie w dużym i szerokim garnku lub na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oliwy z oliwek, wrzuć cebulę i podsmaż na średnim ogniu do miękkości, mieszając. Na patelnię dorzuć mielone mięso i smaż na dużym ogniu, aż mięso będzie dobrze zarumienione. Następnie wlej wino i poczekaj, aż całkowicie wyparuje.
Na koniec dodaj sos pomidorowy, dopraw całość solą oraz pieprzem i zagotuj. Później gotuj jeszcze pod przykryciem przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Do sosu wrzuć ryż, wymieszaj i stopniowo wlewaj gorący bulion, chochla po chochli. Ryż gotuj w sosie, aż wchłonie cały bulion, przez około 20 minut. Do ostudzonego ryżu dodaj roztrzepane jajka i wyrabiaj do uzyskania gładkiej masy. Później z masy ryżowej formuj suppli, czyli krokiety o podłużnym kształcie, przypominające mały krokiecik o wadze ok. 100-110 g. Do środka wkładaj kawałeczki sera żółtego Królewskiego, dokładnie zamykając brzegi. Krokiety obtocz w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej.
Na koniec upewnij się, że cała powierzchnia suppli jest dobrze pokryta tartą bułką, dzięki czemu będą one chrupiące po usmażeniu. W garnku rozgrzej olej do temperatury 180 stopni i kolejno smaż krokiety w głębokim tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Gdy uzyskasz odpowiednią barwę, wyjmij krokiety i ułóż je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Zobacz także:
- Makaron z serem w różnych odsłonach. Jak szybko przygotować makaron z serem na słodko i na słono?
- Quesadilla z serem – przepis na tradycyjne meksykańskie danie
- Sałatka z tortellini z serem – co do niej dodać
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News