Zapiekane serowe cannelloni
Składniki:
- 200 g mięsa wieprzowego mielonego,
- opakowanie makaronu cannelloni
- opakowanie pomidorów w puszce,
- 2 łyżki wody,
- 300 g sera żółtego Królewskiego,
- łyżeczka suszonego oregano,
- 500 ml mleka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 ząbki czosnki,
- szczypta soli do smaku,
- szczypta mielonego czarnego pieprzu,
- 3 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj mięso mielone z przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dwiema łyżkami wody. 100 gramów sera żółtego pokrój w drobną kostkę i dodaj do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Nadziewaj surowe rurki makaronu cannelloni masą mięsną. Możesz użyć do tego rękawa cukierniczego lub torebki foliowej z odciętym rogiem.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i układaj napełnione rurki.
Z masła, mąki i mleka przygotuj sos beszamel. Przelej go do makaronu. Całość posyp startym serem, przykryj folią aluminiową i zapiekaj w temperaturze 160°C przez 30 minut. Następnie zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 180°C i zapiekaj jeszcze 10 minut, aby ser ładnie się zarumienił.
Śródziemnomorska sałatka z serem i oliwkami
Składniki:
- czerwona cebula,
- 45 g czarnych oliwek,
- pieprz czarny,
- ogórek,
- łyżka oliwy z oliwek,
- pół sałaty lodowej,
- 100 g pomidorków koktajlowych,
- 100 g sera Capri typu śródziemnomorskiego,
- szczypta soli,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- 2 filety anchovis,
- 80 g chleba włoskiego.
Sposób przygotowania:
Chleb kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, skrapiamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i, potrząsając patelnią, podsmażamy, aż chleb się lekko zrumieni. Zdejmujemy patelnię z ognia.
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Przekładamy do dużej miski. Dodajemy przekrojone na pół oliwki, porwane fileciki anchovis, pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Ser typu śródziemnomorskiego kruszymy w palcach i dodajemy do sałatki.
Zioła prowansalskie mieszamy z 4 łyżkami oliwy z oliwek. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej grzanki.
Żółta szakszuka z serem żółtym i szczypiorkiem
Składniki:
- 4 żółte pomidory,
- 4 jajka,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 100 g sera żółtego Kasztelan,
- łyżeczka suszonego tyminaku,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- pół łyżeczki pieprzu cytrynowego,
- sól, pieprz, szczypiorek.
Sposób przygotowania:
Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy posiekany czosnek i cebulkę. Dorzucamy pokrojone pomidory, przyprawy i, mieszając, podsmażamy aż pomidory trochę odparują.
Robimy miejsce w pomidorach, wbijamy jajka i przykrywamy patelnię pokrywką, aby jajka się ścięły. Przed podaniem posypujemy tartym serem żółtym i szczypiorkiem.
Opcjonalnie możemy przygotować grzanki z bagietki i sera żółtego, zapieczone w piecu.
Zobacz także:
- Masz ochotę na ser? Poznaj niezawodne i nietypowe przepisy Szymona Czerwińskiego
- Smażony ser - prosta przekąska w kilku krokach. Poznaj sprawdzony przepis
- Serowe szaleństwo na talerzu w wykonaniu Piotra Kucharskiego. Poznajcie jego pyszne sposoby na ser
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN