Materiał promocyjny

W tych serowych smakach można się zakochać. Poznajcie fenomenalne przepisy Bartka Boratyna

W tych serowych smakach można się zakochać. Poznajcie fenomenalne przepisy Bartka Boratyna
Serowe wariacje Bartka Boratyna
Źródło: Dzień Dobry TVN
Lato to idealna okazja, aby nacieszyć się sezonowymi warzywami. Co jednak z nich przyrządzić? Z dodatkiem sera możemy wyczarować dania o niepowtarzalnym i fenomenalnym smaku, a przy tym jakościowe posiłki. Poznajcie przepisy Bartka Boratyna z kuchni Dzień Dobry TVN na zapiekane serowe cannelloni, śródziemnomorską sałatkę z serem i oliwkami oraz żółtą szakszukę z serem.

Zapiekane serowe cannelloni

Zapiekane serowe cannelloni
Zapiekane serowe cannelloni
Zapiekane serowe cannelloni
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 200 gmięsa wieprzowego mielonego,
    • opakowanie makaronu cannelloni
      • opakowanie pomidorów w puszce,
        • 2 łyżki wody,
          • 300 g sera żółtego Królewskiego,
            • łyżeczka suszonego oregano,
              • 500 ml mleka,
                • 3 łyżki mąki pszennej,
                  • 2 ząbki czosnki,
                    • szczypta soli do smaku,
                      • szczypta mielonego czarnego pieprzu,
                        • 3 łyżki masła.

                          Sposób przygotowania:

                          W dużej misce wymieszaj mięso mielone z przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dwiema łyżkami wody. 100 gramów sera żółtego pokrój w drobną kostkę i dodaj do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszaj.

                          Nadziewaj surowe rurki makaronu cannelloni masą mięsną. Możesz użyć do tego rękawa cukierniczego lub torebki foliowej z odciętym rogiem.

                          Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i układaj napełnione rurki.

                          Z masła, mąki i mleka przygotuj sos beszamel. Przelej go do makaronu. Całość posyp startym serem, przykryj folią aluminiową i zapiekaj w temperaturze 160°C przez 30 minut. Następnie zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 180°C i zapiekaj jeszcze 10 minut, aby ser ładnie się zarumienił.

                          Śródziemnomorska sałatka z serem i oliwkami

                          Składniki:

                          • czerwona cebula,
                            • 45 g czarnych oliwek,
                              • pieprz czarny,
                                • ogórek,
                                  • łyżka oliwy z oliwek,
                                    • pół sałaty lodowej,
                                      • 100 g pomidorków koktajlowych,
                                        • 100 g sera Capri typu śródziemnomorskiego,
                                          • szczypta soli,
                                            • łyżeczka ziół prowansalskich,
                                              • 2 filety anchovis,
                                                • 80 chleba włoskiego.

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Chleb kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, skrapiamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i, potrząsając patelnią, podsmażamy, aż chleb się lekko zrumieni. Zdejmujemy patelnię z ognia.

                                                  Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Przekładamy do dużej miski. Dodajemy przekrojone na pół oliwki, porwane fileciki anchovis, pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Ser typu śródziemnomorskiego kruszymy w palcach i dodajemy do sałatki.

                                                  Zioła prowansalskie mieszamy z 4 łyżkami oliwy z oliwek. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej grzanki.

                                                  Żółta szakszuka z serem żółtym i szczypiorkiem

                                                  Żółta szakszuka z serem żółtym i szczypiorkiem
                                                  Żółta szakszuka z serem żółtym i szczypiorkiem
                                                  Żółta szakszuka z serem żółtym i szczypiorkiem
                                                  Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                  Składniki:

                                                  • 4 żółte pomidory,
                                                    • 4 jajka,
                                                      • cebula,
                                                        • 3 ząbki czosnku,
                                                          • 100 g sera żółtego Kasztelan,
                                                            • łyżeczka suszonego tyminaku,
                                                              • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
                                                                • pół łyżeczki pieprzu cytrynowego,
                                                                  • sól, pieprz, szczypiorek.

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy posiekany czosnek i cebulkę. Dorzucamy pokrojone pomidory, przyprawy i, mieszając, podsmażamy aż pomidory trochę odparują.

                                                                    Robimy miejsce w pomidorach, wbijamy jajka i przykrywamy patelnię pokrywką, aby jajka się ścięły. Przed podaniem posypujemy tartym serem żółtym i szczypiorkiem.

                                                                    Opcjonalnie możemy przygotować grzanki z bagietki i sera żółtego, zapieczone w piecu.

                                                                    Zobacz także:

                                                                    Źródło: Bartek Boratyn

                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN

                                                                    Materiał promocyjny
                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości