Materiał promocyjny

W tych serowych smakach można się zakochać. Poznajcie fenomenalne przepisy Bartka Boratyna

W tych serowych smakach można się zakochać. Poznajcie fenomenalne przepisy Bartka Boratyna
Serowe wariacje Bartka Boratyna
Źródło: Dzień Dobry TVN
Lato to idealna okazja, aby nacieszyć się sezonowymi warzywami. Co jednak z nich przyrządzić? Z dodatkiem sera możemy wyczarować dania o niepowtarzalnym i fenomenalnym smaku, a przy tym jakościowe posiłki. Poznajcie przepisy Bartka Boratyna z kuchni Dzień Dobry TVN na zapiekane serowe cannelloni, śródziemnomorską sałatkę z serem i oliwkami oraz żółtą szakszukę z serem.

Zapiekane serowe cannelloni

Zapiekane serowe cannelloni
Zapiekane serowe cannelloni
Zapiekane serowe cannelloni
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 200 g mięsa wieprzowego mielonego,
  • opakowanie makaronu cannelloni
  • opakowanie pomidorów w puszce,
  • 2 łyżki wody,
  • 300 g sera żółtego Królewskiego,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • 500 ml mleka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 ząbki czosnki,
  • szczypta soli do smaku,
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu,
  • 3 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszaj mięso mielone z przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dwiema łyżkami wody. 100 gramów sera żółtego pokrój w drobną kostkę i dodaj do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Nadziewaj surowe rurki makaronu cannelloni masą mięsną. Możesz użyć do tego rękawa cukierniczego lub torebki foliowej z odciętym rogiem.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i układaj napełnione rurki.

Z masła, mąki i mleka przygotuj sos beszamel. Przelej go do makaronu. Całość posyp startym serem, przykryj folią aluminiową i zapiekaj w temperaturze 160°C przez 30 minut. Następnie zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 180°C i zapiekaj jeszcze 10 minut, aby ser ładnie się zarumienił.

Śródziemnomorska sałatka z serem i oliwkami

Składniki:

  • czerwona cebula,
  • 45 g czarnych oliwek,
  • pieprz czarny,
  • ogórek,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • pół sałaty lodowej,
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • 100 g sera Capri typu śródziemnomorskiego,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 2 filety anchovis,
  • 80 g chleba włoskiego.

Sposób przygotowania:

Chleb kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, skrapiamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i, potrząsając patelnią, podsmażamy, aż chleb się lekko zrumieni. Zdejmujemy patelnię z ognia.

Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Przekładamy do dużej miski. Dodajemy przekrojone na pół oliwki, porwane fileciki anchovis, pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Ser typu śródziemnomorskiego kruszymy w palcach i dodajemy do sałatki.

Zioła prowansalskie mieszamy z 4 łyżkami oliwy z oliwek. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej grzanki.

Żółta szakszuka z serem żółtym i szczypiorkiem

Żółta szakszuka z serem żółtym i szczypiorkiem
Żółta szakszuka z serem żółtym i szczypiorkiem
Żółta szakszuka z serem żółtym i szczypiorkiem
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 4 żółte pomidory,
  • 4 jajka,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 g sera żółtego Kasztelan,
  • łyżeczka suszonego tyminaku,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki pieprzu cytrynowego,
  • sól, pieprz, szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy posiekany czosnek i cebulkę. Dorzucamy pokrojone pomidory, przyprawy i, mieszając, podsmażamy aż pomidory trochę odparują.

Robimy miejsce w pomidorach, wbijamy jajka i przykrywamy patelnię pokrywką, aby jajka się ścięły. Przed podaniem posypujemy tartym serem żółtym i szczypiorkiem.

Opcjonalnie możemy przygotować grzanki z bagietki i sera żółtego, zapieczone w piecu.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości