Nie tylko gofry. Co jeszcze można zrobić przy pomocy gofrownicy? Oto kilka pomysłów

Kobieta przyrządza potrawy przy pomocy gofrownicy
Nie tylko gofry... Co jeszcze można zrobić przy pomocy gofrownicy? Oto kilka pomysłów
Źródło: Marina Cherentsova/GettyImages
Gofrownica to bardzo przydatne urządzenie, które warto mieć w swojej kuchni. Choć, jak sama nazwa wskazuje, przyrządza się w niej głównie gofry, to wcale nie znaczy, że nie można jej wykorzystać także do zrobienia innych dań. Oto kilka propozycji na smakołyki z gofrownicy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

DD_20220125_Kuchnia_REP
Gofry dobre na wszystko
Źródło: Dzień Dobry TVN

Dania z gofrownicy - szybkie i łatwe

Pyszne, mięciutkie gofry są dla wielu synonimem idealnego deseru. Zajadamy się nimi na urlopie nad morzem albo po prostu w miejskich kawiarniach. Aby przyrządzić je w taki sposób, jak w tych miejscach, niezbędna jest gofrownica. Wiele osób decyduje się na jej zakup, ale ostatecznie wykorzystuje bardzo rzadko. W końcu nie codziennie domownicy mają ochotę na gofry z dżemem czy z owocami.

Warto pamiętać, że urządzenie to ma o wiele więcej zastosowań. I nie chodzi tu tylko o zrobienie gofrów wytrawnych, choć one też z pewnością zdobędą serce każdego smakosza. Gofrownicę można jednak wykorzystać do przygotowania wielu dań, które nadają się do pałaszowania zarówno w porze śniadania, jak i obiadu. Jakie to potrawy? Oto kilka propozycji.

Tosty francuskie zrobione w gofrownicy - przepis

Jedną z potraw, które można zrobić w gofrownicy, są tosty francuskie. Urządzenie to może bowiem z powodzeniem pełnić funkcję tostera. Jedyną niedogodnością może okazać się fakt wgłębień, które pozostawi na chlebie gofrownica. Te jednak w żaden sposób nie wpłyną na smak tej pysznej przekąski. Jak ją zrobić?

Oto prosty przepis na tosty z gofrownicy z dżemem:

Składniki:

  • 4 kromki bułki drożdżowej (lub chleba tostowego),
    • jajko (rozmiar L),
      • 40 ml mleka,
        • łyżeczka cukru (opocjonalnie),
          • szczypta cynamonu (opcjonalnie),
            • kilka łyżek dowolnego dżemu.

              Sposób przygotowania:

              Jajko roztrzepać widelcem razem z mlekiem, cynamonem i cukrem. Bułkę drożdżową (albo chałkę) pokroić na 4 plastry o grubości około 1 cm (można też użyć chleba tostowego). Następnie zamoczyć kromki w jajku z mlekiem - z obu stron - i włożyć do rozgrzanej gofrownicy. Podgrzewać przez około 2-3 minuty, aż się zarumienią. Podawać z dowolnym dżemem owocowym lub swoimi ulubionymi dodatkami.

              Jak zrobić omlet w gofrownicy? - przepis

              Gofrownica może także z powodzeniem zastąpić patelnię. Dzięki temu można w niej więc zrobić na przykład omlet. Będzie to nie tylko pyszne, ale też szybkie, pożywne i pełnowartościowe śniadanie dla całej rodziny. Do omletu można dodać dowolne dodatki, zarówno słodkie, jak i wytrawne: warzywa, owoce, kofitury, wędlinę, a nawet ziarna. Oto przepis:

              Składniki:

              • jajka,
                • mleko,
                  • sól i pieprz,
                    • odrobina mąki.

                      Sposób przygotowania:

                      Na początku należy wymieszać w misce jajka, mleko, sól i pieprz, a także niewielką ilość mąki (opcjonalnie). Później do rozmieszanych na gładką masę składników dodać ulubione dodatki. Następnie dolną płytkę gofrownicy nasmarować masłem. Wylewać porcje masy jajecznej, tylko do rantów. Piec po zamknięciu górnej pokrywy urządzenia. Konieczne może okazać się przytrzymanie uchwytu, gdyż masa może podnieść ją do góry.

                      Racuchy robione w gofrownicy - przepis

                      W gofrownicy można także przyrządzić racuchy. Masę na te małe, pyszne placuszki robi się z zaledwie kilku składników: mleka, mąki pszennej, świeżych drożdży, jajek, cukru i jabłek. Należy je wszystkie dokładnie wymieszać, a następnie odłożyć w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Później nasmarować dolne płytki gofrownicy niewielką ilością oleju i nagrzać. Potem wystarczy już tylko nakładać na nie po jednej łyżce ciasta, smażąc na złoty kolor. Najlepiej smakują na gorąco, tuż po wyjęciu z urządzenia. Smacznego!

                      Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                      Zobacz także:

                      Autor: Regina Łukasiewicz

                      Źródło: kobiera.interia.pl, wypiekibeaty.pl

                      Źródło zdjęcia głównego: Marina Cherentsova/GettyImages

                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości