Materiał promocyjny

Zdrowe desery i przekąski. Proste i pyszne przepisy Darii Ładochy

Zdrowe desery i przekąski. Proste i pyszne przepisy Darii Ładochy
Fit przepisy od Darii Ładochy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz sposobu na zdrowy deser lub przekąskę? Z pomocą przychodzi Daria Ładocha i przepisy, w których główną rolę odgrywa masło orzechowe. Nie tylko doskonale komponuje się ze słodkimi i słonymi składnikami, jest też idealną pozycją w menu osób, dbających zarówno o sylwetkę, jak i zdrowie. Sprawdź, jakie przepisy przygotowała ekspertka kulinarna.

Właściwości Peanut Butter GO ON smooth

Co wyróżnia produkt, z którego Daria korzystała, przygotowując przepisy? W jego składzie znajdziemy wyłącznie 100% orzeszków arachidowych. Zawarte w nich naturalne cukry i sól czynią Peanut Butter GO ON smooth niezwykle smacznym, bez sztucznych dodatków czy oleju palmowego.

Produkt idealnie wkomponowuje się w dietę osób aktywnych fizycznie. Zawiera aż 27% białka roślinnego i ma bardzo niski indeks glikemiczny (ładunek równy 1, dla porównania, w przypadku miodu jest to aż 16).

Peanut Butter GO ON smooth jest również źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym tak ważnych jak linolowy i oleinowy, należących do rodziny omega-6 i omega-9. Pierwszy z wymienionych kwasów należy do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych, które przyśpieszają metabolizm i powodują uczucie sytości, ułatwiając tym samym dbanie o szczupłą sylwetkę – potwierdza to wiele badań, m.in. Jony Bowdena, amerykańskiego dietetyka.

Drugi z kwasów, oleinowy, zapobiega tworzeniu się płytek miażdżycowych. Może więc przyczyniać się do hamowania rozwoju miażdżycy tętnic i do obniżania poziomu cholesterolu w surowicy krwi.

Peanut Butter GO ON smooth jest zaledwie jednym z szerokiej gamy produktów Sante, wśród których znajdziemy masła orzechowe o różnej konsystencji i smakach, ale też kremy proteinowe.

Peanut Butter GO ON smooth
Peanut Butter GO ON smooth
Źródło: Mat. prasowe

Przepisy Darii Ładochy z masłem orzechowym

Tarta na spodzie z masła orzechowego z mascarpone i jeżynami

Składniki:

Spód

  • 220 g owsianych herbatników pokruszonych drobno
    • 110 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
      • 1 duża łyżka masła orzechowego

        Masa wierzchnia

        • 500 g mascarpone
          • 1 łyżka cukru pudru
            • sok z ½ cytryny
              • 70 ml zimnej śmietanki 36%
                • 700 g jeżyn

                  Przygotowanie:

                  Ciasteczka połącz z masłem i masłem orzechowym i wyłóż masą naczynie do tarty. Ugnieć ładnie i wstaw do lodówki. Mascarpone wymieszaj z sokiem z cytryny oraz cukrem pudrem. Śmietankę ubij na sztywną pianę. Wymieszaj delikatnie z masą serową. Wyłóż na spód tarty i wstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj jeżynami.

                  Fit kanapki z kozim serem, łososiem i porzeczkami

                  Składniki:

                  • Sante Pieczywo chrupkie
                    • Ser kozi do smarowania
                      • 200 g wędzonego łososia w plastrach
                        • kiść czerwonych porzeczek
                          • gęsty sos balsamico
                            • liście świeżego oregano

                              Przygotowanie:

                              Pieczywo posmaruj kozim serem, dodaj łososia, porzeczki i skrop balsamico, a następnie udekoruj świeżym oregano.

                              Batony mocy na bazie granoli

                              Składniki:

                              • 2 szklanki Granola Gold orzechy i miód Sante
                                • ⅓ szklanki miodu
                                  • 3 łyżki oleju kokosowego
                                    • ½ szklanki żurawiny
                                      • szczypta soli
                                        • ½ szklanki mielonych migdałów
                                          • ⅓ szklanki suszonego kokosa w płatkach
                                            • papier do pieczenia
                                              • sznurek

                                                Przygotowanie:

                                                Olej i miód dokładnie wymieszaj i podgrzej. W misce umieść resztę składników. Blachę wyłóż papierem. Wymieszaj składniki z olejem i miodem. Uformuj na blaszce prostokąt i zapiekaj 25 minut w temperaturze 150 stopni. Następnie potnij na batony, zawiń w papier i zawiń sznurkiem.

                                                Jogurt proteinowy z musem malinowym i granolą

                                                Składniki:

                                                • 500 ml jogurtu naturalnego
                                                  • 500 g malin + dwie łyżki do dekoracji
                                                    • Go On protein granola Sante
                                                      • 1 łyżka miodu
                                                        • 1 łyżka kakao
                                                          • 1 łyżka masła

                                                            Przygotowanie:

                                                            W rondelku rozgrzej masło i dodaj maliny. Podgrzewaj aż maliny się rozpadną. Do miseczek dodaj jogurt. Polej ciepłymi malinami i dodaj granolę. Na wierzchu polej strużką miodu oraz posyp kakao.

                                                            Źródło zdjęcia głównego: Mat. prasowe

                                                            Materiał promocyjny
                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości