Właściwości Peanut Butter GO ON smooth
Co wyróżnia produkt, z którego Daria korzystała, przygotowując przepisy? W jego składzie znajdziemy wyłącznie 100% orzeszków arachidowych. Zawarte w nich naturalne cukry i sól czynią Peanut Butter GO ON smooth niezwykle smacznym, bez sztucznych dodatków czy oleju palmowego.
Produkt idealnie wkomponowuje się w dietę osób aktywnych fizycznie. Zawiera aż 27% białka roślinnego i ma bardzo niski indeks glikemiczny (ładunek równy 1, dla porównania, w przypadku miodu jest to aż 16).
Peanut Butter GO ON smooth jest również źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym tak ważnych jak linolowy i oleinowy, należących do rodziny omega-6 i omega-9. Pierwszy z wymienionych kwasów należy do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych, które przyśpieszają metabolizm i powodują uczucie sytości, ułatwiając tym samym dbanie o szczupłą sylwetkę – potwierdza to wiele badań, m.in. Jony Bowdena, amerykańskiego dietetyka.
Drugi z kwasów, oleinowy, zapobiega tworzeniu się płytek miażdżycowych. Może więc przyczyniać się do hamowania rozwoju miażdżycy tętnic i do obniżania poziomu cholesterolu w surowicy krwi.
Peanut Butter GO ON smooth jest zaledwie jednym z szerokiej gamy produktów Sante, wśród których znajdziemy masła orzechowe o różnej konsystencji i smakach, ale też kremy proteinowe.
Przepisy Darii Ładochy z masłem orzechowym
Tarta na spodzie z masła orzechowego z mascarpone i jeżynami
Składniki:
Spód
- 220 g owsianych herbatników pokruszonych drobno
- 110 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 1 duża łyżka masła orzechowego
Masa wierzchnia
- 500 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- sok z ½ cytryny
- 70 ml zimnej śmietanki 36%
- 700 g jeżyn
Przygotowanie:
Ciasteczka połącz z masłem i masłem orzechowym i wyłóż masą naczynie do tarty. Ugnieć ładnie i wstaw do lodówki. Mascarpone wymieszaj z sokiem z cytryny oraz cukrem pudrem. Śmietankę ubij na sztywną pianę. Wymieszaj delikatnie z masą serową. Wyłóż na spód tarty i wstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj jeżynami.
Fit kanapki z kozim serem, łososiem i porzeczkami
Składniki:
- Sante Pieczywo chrupkie
- Ser kozi do smarowania
- 200 g wędzonego łososia w plastrach
- kiść czerwonych porzeczek
- gęsty sos balsamico
- liście świeżego oregano
Przygotowanie:
Pieczywo posmaruj kozim serem, dodaj łososia, porzeczki i skrop balsamico, a następnie udekoruj świeżym oregano.
Batony mocy na bazie granoli
Składniki:
- 2 szklanki Granola Gold orzechy i miód Sante
- ⅓ szklanki miodu
- 3 łyżki oleju kokosowego
- ½ szklanki żurawiny
- szczypta soli
- ½ szklanki mielonych migdałów
- ⅓ szklanki suszonego kokosa w płatkach
- papier do pieczenia
- sznurek
Przygotowanie:
Olej i miód dokładnie wymieszaj i podgrzej. W misce umieść resztę składników. Blachę wyłóż papierem. Wymieszaj składniki z olejem i miodem. Uformuj na blaszce prostokąt i zapiekaj 25 minut w temperaturze 150 stopni. Następnie potnij na batony, zawiń w papier i zawiń sznurkiem.
Jogurt proteinowy z musem malinowym i granolą
Składniki:
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 500 g malin + dwie łyżki do dekoracji
- Go On protein granola Sante
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
W rondelku rozgrzej masło i dodaj maliny. Podgrzewaj aż maliny się rozpadną. Do miseczek dodaj jogurt. Polej ciepłymi malinami i dodaj granolę. Na wierzchu polej strużką miodu oraz posyp kakao.
Źródło zdjęcia głównego: Mat. prasowe